Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Apróságok

Bécsből írják: Az egykori császárváros életének minden megnyilvánulása az egy hét híján három hónapos háború hatását mutatja: Bécs elsötétül, csendes, a régi kedélynek alig akadunk nyomára…

Még a szívszorongva várt harctéri hírek sem nyomták el azonban a részvétteljes érdeklődést, amely Bécs egyik legismertebb orvosprofesszorának „a királyok és koldusok” világhíres főorvosának, a magyar származású Neumann tanárnak tragikus elköltözését kísérte.

Se szeri se száma azoknak az anekdotáknak, amelyeket bécsi társaságokban a héten Neumann professzorról emlegettek! A legjellemzőbb a következő: Május közepén Neumann professzort magához hivatta Bürckel körzetvezető, az Ostmark német helytartója. „Tanár ur”:-mondotta Brückel- „ugy határoztunk, hogy szabad elutazást biztosítunk, magával viheti hozzátartozóit, vagyonát, egész lakberendezését, elköltözhetik, ahová kedve tartja.

Neumann professzor, az Ostmark zsidóságának a birodalmi kormány illetékes hatóságainál egyedüli képviselője, megköszönte Bürckel ajánlatát, azután így folytatta: „én már itt maradok Bécsben, körzetvezető Uram. Nincs célja és értelme annak, hogy hat kurta hónap miatt költözködjek, uj életet kezdjek” „Hogyan?” – kérdezte Bürckel, - hat hónap múlva döntő változást remél Tanár ur?” ,,Igen –volt a válasz -,,biztos vagyok benne! A szívem hat hónap múlva, november közepén felmondja a szolgálatot. November 8 és 12-e között örökre elköltözöm Bécsből…. ’’ Így is történt


Dworák Norbertről, a rejtélyes,,arany-ember”-ről beszél ma egész Budapest. Az arany- Harpagon baráti körének megállapítása szerint- valóban komoly milliomos volt. Aranyalapján kivű l hamis háza és telke van Pesten, egész vagyonát husszmillió pengőre becsülik, tehát- a közmondás szerint- valóban ,,nagy kanállal” ehetett. Kanalazott is bőven az olvasztókemencéből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98