Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

A moldvai zsidómészárlások

Kolozsvár, márc. 19.
A megbukott Averescu-kormány uralmának első napjaiban Moldvában és Besszarábin egyes városaiban hatósági személyek közreműködése mellett a csőcselék megrohanta a zsidó kereskedők üzleteit, azokat kifosztotta, a tulajdonosokat elhurcolta, közülük igen sokat legyilkolt.


A mozgalom élén Steré csendőrezredes és Marinescu őrnagy rémtetteinek láttára Flondor Tivadar, a jelenlegi román igazságügyminiszter felháborodással tiltakozott, az atrocitások ellen és a vérengzőkkel szemben védelmet kért Averescu miniszterelnöktől.


Averescu megtorlást igért, azonban semmit sem tett. Flondor Tivadar erre az Oroszországban tanulmányuton lévő Thomas Albert francia volt municiós minisztert hivta meg a szörnyűségek megtekintésére.


Thomas meg is jelent az atrocitások szinhelyén, mire a román kormány a gyilkosok és rablók szigoru megbüntetését helyezte kilátásba. Averescu miniszterelnök azonban háromévi uralma alatt sem váltotta be igéretét. Bár Flondor állandóan sürgette igéretének beváltását azonban eredménytelenül.


Most a liberális párt hatalomra jutásával Flondor igazságügyminiszter lett s a román közvélemény hangosan követeli, hogy a gyilkosokat büntessék meg.


Flondor, a ki a zsidók támogatásával jutott mai pozíciójába, nem mert cselekedni. E miatt a Bratianu-kormány, de különösen Flondor igazságügyminiszter erős támadásoknak van kitéve. A kamara összeülése előtt Flondor kénytelen lesz helyét olyan politikusnak átengedni, a kinek lesz erkölcsi bátorsága a gyilkosokat megbüntetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98