Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban

Vasárnap reggel jelent meg a hivatalos lapban a rendelet, amely ismét szabaddá teszi a kávé és teaforgalmat, de olyan rendkívüli illetéket szab ki a meglevő részletekre, hogy a kávé és tea ára mintegy háromszorosára emelkedik. Munkatársunk vasárnap délután beszélt Mészáros Győzővel, a Kávéipartestület elnökével. Kérdést intéztünk hozzá, miként oldják meg a budapesti kávéházak az új kávé és tea problémát. Ezeket mondta Mészáros Győző:

A rendelet már ma reggel életbelépett, mi azonban egyelőre még a régi áron mérjük a kávét és teát addig, amíg az ár-kormánybiztos hozzá nem járul az árak megváltoztatásához.
Már vasárnap délelőtt megindultak a tárgyalások és jogos kérelmük elöl, hogy a kávé és tea árát emelhessük, nem zárkózott el a kormánybiztosság.

Hétfőn valószínűleg már döntés történik ebben a kérdésben. Felmerült az a terv, hogy a kávésok a kormánybiztosságot kérjék fel, állapítsa meg az arányt, mennyi babkávé és mennyi szurrogátum legyen a kávéban. Megfelelő keveréssel élvezhető jó kávét tudnánk készíteni.
Lehetséges az is, hogy a jövőben kétféle kávé lesz a kávéházban: tiszta babkávé- ez egy feketénél 25-31 filléres drágítást jelentene, és keverékkávé. Ötvenszázalékos keverés adagonként mintegy 14-6 fillér drágulás jelentkezne.


Hangsúlyozni kívánom, hogy a kávésok a világért sem akarunk keresni azon az áremelésen, amelyre az új rendelet következtében kénytelenek lesznek.
Az új árakat a kormánybiztossággal egyetértőleg úgy fogják megállapítani, hogy az csupán a nyersanyagár tényleges többletét fedezze.

Hasonlóképpen nagy problémája a kávé és teailleték a fővárosi presso-tulajdonosoknak is. Ma már mintegy ötven ilyen üzem méri ki Budapesten a kávét. Munkatársunk beszélt vasárnap az egyik legkeresettebb espresso tulajdonosával, aki a következőket mondotta:
Az új rendelet következtében a legtöbb espressóban már felemelték vasárnap a kávéárakat. A feketét ma már 50 fillérért árusítják.

Ez természetesen nem fedezi a nyersanyag drágulását, de a kérdést úgy iparkodunk megoldani, hogy a rezsiköltségeket áthárítjuk más cikkekre.

Vasárnap egyébként megnyitották üzletüket azok az espresso-tulajdonosok is, akik az utóbbi napokban, a kávézárlat miatt zárva tartottak. Akinek nem volt készlete, kölcsönkávét szerzett s így vasárnap már újra főztek feketét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98