Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban

Vasárnap reggel jelent meg a hivatalos lapban a rendelet, amely ismét szabaddá teszi a kávé és teaforgalmat, de olyan rendkívüli illetéket szab ki a meglevő részletekre, hogy a kávé és tea ára mintegy háromszorosára emelkedik. Munkatársunk vasárnap délután beszélt Mészáros Győzővel, a Kávéipartestület elnökével. Kérdést intéztünk hozzá, miként oldják meg a budapesti kávéházak az új kávé és tea problémát. Ezeket mondta Mészáros Győző:

A rendelet már ma reggel életbelépett, mi azonban egyelőre még a régi áron mérjük a kávét és teát addig, amíg az ár-kormánybiztos hozzá nem járul az árak megváltoztatásához.
Már vasárnap délelőtt megindultak a tárgyalások és jogos kérelmük elöl, hogy a kávé és tea árát emelhessük, nem zárkózott el a kormánybiztosság.

Hétfőn valószínűleg már döntés történik ebben a kérdésben. Felmerült az a terv, hogy a kávésok a kormánybiztosságot kérjék fel, állapítsa meg az arányt, mennyi babkávé és mennyi szurrogátum legyen a kávéban. Megfelelő keveréssel élvezhető jó kávét tudnánk készíteni.
Lehetséges az is, hogy a jövőben kétféle kávé lesz a kávéházban: tiszta babkávé- ez egy feketénél 25-31 filléres drágítást jelentene, és keverékkávé. Ötvenszázalékos keverés adagonként mintegy 14-6 fillér drágulás jelentkezne.


Hangsúlyozni kívánom, hogy a kávésok a világért sem akarunk keresni azon az áremelésen, amelyre az új rendelet következtében kénytelenek lesznek.
Az új árakat a kormánybiztossággal egyetértőleg úgy fogják megállapítani, hogy az csupán a nyersanyagár tényleges többletét fedezze.

Hasonlóképpen nagy problémája a kávé és teailleték a fővárosi presso-tulajdonosoknak is. Ma már mintegy ötven ilyen üzem méri ki Budapesten a kávét. Munkatársunk beszélt vasárnap az egyik legkeresettebb espresso tulajdonosával, aki a következőket mondotta:
Az új rendelet következtében a legtöbb espressóban már felemelték vasárnap a kávéárakat. A feketét ma már 50 fillérért árusítják.

Ez természetesen nem fedezi a nyersanyag drágulását, de a kérdést úgy iparkodunk megoldani, hogy a rezsiköltségeket áthárítjuk más cikkekre.

Vasárnap egyébként megnyitották üzletüket azok az espresso-tulajdonosok is, akik az utóbbi napokban, a kávézárlat miatt zárva tartottak. Akinek nem volt készlete, kölcsönkávét szerzett s így vasárnap már újra főztek feketét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapesti Torna-Club I. 5:2 győz a Műegyetemi Football-Club ellen Budapesti Torna-Club I. 5:2 győz a Műegyetemi Football-Club ellen
A harmadik bajnoki mérkőzés nagy közönséget vonzott ki a csömöri-úti...
Az északi sark felfedezése Az északi sark felfedezése
Lapunk legutóbbi számában hirt adtunk arról, hogy Cook Frigyes dr....
A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes pártot A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes...
Leszámolunk a nyilaskeresztespárti becsületrablókkal és a...
11.7 millióra emelkedett a Szolnoki Cukor gyártási jövedelme 11.7 millióra emelkedett a Szolnoki Cukor gyártási jövedelme
Harmadik évtizedét tölti be a Szolnoki Cukorgyár, amely nemcsak...
Rövid hírek Rövid hírek
A mainzi francia haditörvényszék a napokban halálraítélt szabotálás...
Az FTC atletikaversenye Az FTC atletikaversenye
Az esős idő ellenére is 1000 főre rugó közönség előtt folyt le a...
Az ellopott Odeschalchi-ékszerek ügye az itélőtáblán Az ellopott Odeschalchi-ékszerek ügye az itélőtáblán
Még élénk emlékezetében van a nagyközönségnek az a bűnpör, amely...
Semmiféle dohány nincs Semmiféle dohány nincs
A trafikokban mindig kinn a stereotip mosolyú tábla: "Czigaretta,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98