Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban

Vasárnap reggel jelent meg a hivatalos lapban a rendelet, amely ismét szabaddá teszi a kávé és teaforgalmat, de olyan rendkívüli illetéket szab ki a meglevő részletekre, hogy a kávé és tea ára mintegy háromszorosára emelkedik. Munkatársunk vasárnap délután beszélt Mészáros Győzővel, a Kávéipartestület elnökével. Kérdést intéztünk hozzá, miként oldják meg a budapesti kávéházak az új kávé és tea problémát. Ezeket mondta Mészáros Győző:

A rendelet már ma reggel életbelépett, mi azonban egyelőre még a régi áron mérjük a kávét és teát addig, amíg az ár-kormánybiztos hozzá nem járul az árak megváltoztatásához.
Már vasárnap délelőtt megindultak a tárgyalások és jogos kérelmük elöl, hogy a kávé és tea árát emelhessük, nem zárkózott el a kormánybiztosság.

Hétfőn valószínűleg már döntés történik ebben a kérdésben. Felmerült az a terv, hogy a kávésok a kormánybiztosságot kérjék fel, állapítsa meg az arányt, mennyi babkávé és mennyi szurrogátum legyen a kávéban. Megfelelő keveréssel élvezhető jó kávét tudnánk készíteni.
Lehetséges az is, hogy a jövőben kétféle kávé lesz a kávéházban: tiszta babkávé- ez egy feketénél 25-31 filléres drágítást jelentene, és keverékkávé. Ötvenszázalékos keverés adagonként mintegy 14-6 fillér drágulás jelentkezne.


Hangsúlyozni kívánom, hogy a kávésok a világért sem akarunk keresni azon az áremelésen, amelyre az új rendelet következtében kénytelenek lesznek.
Az új árakat a kormánybiztossággal egyetértőleg úgy fogják megállapítani, hogy az csupán a nyersanyagár tényleges többletét fedezze.

Hasonlóképpen nagy problémája a kávé és teailleték a fővárosi presso-tulajdonosoknak is. Ma már mintegy ötven ilyen üzem méri ki Budapesten a kávét. Munkatársunk beszélt vasárnap az egyik legkeresettebb espresso tulajdonosával, aki a következőket mondotta:
Az új rendelet következtében a legtöbb espressóban már felemelték vasárnap a kávéárakat. A feketét ma már 50 fillérért árusítják.

Ez természetesen nem fedezi a nyersanyag drágulását, de a kérdést úgy iparkodunk megoldani, hogy a rezsiköltségeket áthárítjuk más cikkekre.

Vasárnap egyébként megnyitották üzletüket azok az espresso-tulajdonosok is, akik az utóbbi napokban, a kávézárlat miatt zárva tartottak. Akinek nem volt készlete, kölcsönkávét szerzett s így vasárnap már újra főztek feketét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egymást vádolja Baky és Endre László Egymást vádolja Baky és Endre László
Baky László kihallgatása érdekes részletekben bővelkedett. Az egykori...
Havazás közben rekordot javított Zabala Havazás közben rekordot javított Zabala
Juan Zabala argentínai olimpiai bajnok, aki hónapok óta...
Wiborg vára a finn-svéd határon Wiborg vára a finn-svéd határon
Az oroszok ide akarták koncentrálni a finn mozgósítást. Az orosz iga...
Magyar nők a szabadságharczban Magyar nők a szabadságharczban
Magyar nők a szabadságharczban, írta Farkas Emőd, ki az 1848-49-iki...
Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben pompáznak a párisi divatbemutatók maunequinjei Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben...
A nyár mosolya, mint egy parfüm permetezi be Párist. Uj, dus...
Meghalt Freud Meghalt Freud
Sigmund Freud vasárnapra virradó éjjel hampsteadi lakosztályában...
Az idegenek lemészárlása Pekingben Az idegenek lemészárlása Pekingben
Mivel Pekingből nem lehet biztos híreket kapni, s a khinai kormány...
Wollemann István, a Cytroen volt vezérigazgatója lapkiadó Buenos-Ayresben. Wollemann István, a Cytroen volt vezérigazgatója lapkiadó...
Nagy föltünést keltett a fővárosban néhány hónappal ezelőtt, hogy...
A Parsifal az operaházban A Parsifal az operaházban
A Parsifal bemutatása a magyar operakultúrának öt meddő esztendő után...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98