Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

Magyarország – Románia 1:1 (0:0)

Vereségnek beillő döntetlen!

Két magyar futballcsapat, utazott Bukarestbe. Az egyik, a B-csapat, szombaton, másik, az A-csapat, vasárnap mérkőzött a románokkal. A szombati mérkőzés éppúgy, mint a vasárnapi, 1:1 arányban döntetlenül végződött.

Tekintettel arra, hogy a magyar futballsport klasszisokkal áll a román futball fölött, mind a kétnapi döntetlen vereségnek is beillik. A vereségért azonban nem okolunk senkit. Nem tehet arról a futballszövetség miniszteri biztosa, hogy kikaptunk. Bécsben, vereséget szenvedtünk Varsóban és nem tudtunk győzni Bukarestben sem.

Mint ahogy tudatosan valótlan beállítás volt, amikor egy-egy vereségért az MLSZ elnökét okolják. Ez alkalommal a szövetségi kapitány sem hibás, mert mindent megtett, hogy a bukaresti futballcsatára a legjobbakat koncentrálja.

A baj az, hogy nagy a „hangzavar” válogatott játékosaink közül, valósággal elszédítik őket és a másik baj az, hogy a magyar futballklasszis már nem fénylik oly csillogóan, mint azelőtt. A vasárnapi román-magyar mérkőzésről tudósítónk a következőket jelenti:

Bukarest, október 22.
Harmincezer néző a bukaresti stadionban. Az árbocokon magyar és román zászlókat lenget a szél. A díszpáholyban Marinesen miniszter, a legfelsőbb román sportszövetség elnöke, Bárdossy László magyar követ és felesége. Gidófalvy Pál, az MLSz miniszteri biztosa és sokan mások.

Erősen fúj a szél. A néha-néha kitörni készülő napot elborítják a fekete fellegek. A magyar válogatott csapat vitéz Ginzery Dénes futballkapitány vezetésével fut a díszpáholy elé, majd odaérkezik a román válogatott is.

Háromszoros éljen után a csendőrzenekar eljátssza a magyar, majd utána a román himnuszt. Az állóhelye egyik részéről felzúg az éljenzés. Sok magyar jelent meg a mérkőzésen! A két kapitány virágcsokorral kedveskedik egymásnak.

Nagy érdeklődés mellett a magyar csapat hatalmas szél ellen ebben az összeállításban kezdi meg a játékot:
Boldizsár – Korányi, Bíró – Pázmándy, Sárosi III., Szalay – Kincses, Sárosi dr., Kolláth, Zsengellér, Tóth.

A szövetségi kapitány Tóth helyett a kispesti Boldizsárt szerepeltette. Dudás megsérült a pénteki tréningen és helyére Szalayt állították be, aki szombaton a második félidőben játszott a B) csapatban.


A román válogatott csapatot is meg kellett változtatni, mert Barátky szombat éjjel rosszul lett és vasárnap reggel vakbélműtétet hajtottak rajta végre.

A románok összeállítása a következő: Pavlovics – Sfera, Negrescu – Vintila, Rasinaru, Lupes – Oana, Reuter, Spielmann, Bodola, Bogdán. A meccset a Budapesten is népszerű olasz Dattilo vezette.


Gólnélküli első félidő


Az első veszélyes támadást Bogdán indítja. A 14. percben Sárosi dr. átíveli a labdát Kolláthoz, akinek repülő fejesét Pavlovics elhalássza. Rasinaru irtó erővel megvágja a labdát, amelyet a süvítő szél odazúdít Boldizsár elé. Kispesti kapus elvetéssel kaparintja meg a labdát.

A 22. percben Bogdán lefut, beadását Bíró elcsípi. Most Zsengellér kap jó labdát Sárosi doktortól, de minden ok nélkül elesik. Ebből román ellentámadás következik. Bíró labda helyett a levegőt találja el. Oana lefut, de Boldizsár bravurosan közbelép.

Sarokrúgás a románok ellen. Pázmándy lövését a kapus fogja. Sárosi dr. Szökteti Zsengellért, de az jó helyzetben nem találja el a labdát. Sárosi dr.-t kornerra szerelik, az akcióból nem lesz semmi. Az utolsó percekben felnyomulnak a románok, a közönség is erősen biztatja őket, de az eredmény nem változik.

Tóth révén vezetünk, de Bogdán kiegyenlít

A második félidőben megint mi támadunk, de Zsengellér messze kapu mellé gurítja a labdát. Oarát Bíró szereli. Támadunk. Zsengellér-Sárosi dr. összjáték. Lövés-lövés után. A kapufa ment, majd a gólvonalról vágja vissza a labdát Stera.

Sárosi Béla újabb és újabb ostromra küldi a magyar csatárokat, aztán Bodola kicselezi Korányit, átadja a labdát Spielmannak, az visszajátszik Bodolához, de ebben a pillanatban kirohan Boldizsár és elszedi tőlük a labdát. Reiter mellé lő, Kolláth ügyetlen, Korányi oldalra vágja a labdát, érte fut a határbíró, de közben megbotlik és hasra esik. (Derültség)

Kolláth szökteti Tóthot, aki Pavlovics kezébe vágja a labdát, de a román kapus kiejti, odaugrik Sárosi dr. és a kapu fölé emeli. A csata egyre izgalmasabb lesz. A románok is erősen veszélyeztetnek.

Sárosi Béla húsz méteres szabadrúgását Pavlovics kiejti és a labda pontosan a kapuvonal előtt megáll. Bodola a tizenhatos vonalról mellé lő. Kincses lefut, rosszul centerez. Ezt vagy háromszor megismétli. Egyszer végre jól beadja a labdát Kincses, Zsengellér tiszta helyzetben fölé rúgja a labdát.

A 31. percben az állóhely biztatni kezdi a románokat és ebben a pillanatban Zsengellér lövése Negrescuról Tóth-hoz pattan, aki a hálóba kotorja a labdát. Erre román támadás következik és a 34. percben a román csatárok egymásnak adogatják a labdát, Bogdán bukdácsolva előretör, és közelről kiegyenlít.

Most megkezdődik a harc a győzelmet jelentő gólért. Spielmann tiszta helyzetben mellé vágja a labdát, Zsengellér, majd Sárosi dr. lövését a román védelmi falanx tartóztatja fel. Az utolsó pillanatban román támadás, de Sárosi Béla elfejeli a labdát.

A két csapat felvonul a pálya közepére és a közönség tapsolja őket. A románok nagyon örülnek a döntetlennek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Korányi Lajos Bíró Sándor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarországon a Photomaton Magyarországon a Photomaton
Az autó a közlekedés lényegét változtatta meg, éppen úgy, mint a mozi...
A debreczeni főispánverés A debreczeni főispánverés
Csunya czím így leírva, de nevén neveztük a gyermeket, mikor papírra...
Az anyaság védelme és anyasági biztositás Az anyaság védelme és anyasági biztositás
Az anyaság védelme és az anyasági biztositás egyike azon legégetőbb...
Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett
Szombat este sápadt, megviselt arcú férfi jelent meg az...
Friss víz – Jó egészség 1. Friss víz – Jó egészség 1.
A települést - legyen bár emberi vagy állati - ősidők óta az ivóvíz...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Lassan már belépünk az idény második felébe s ez Budapesten mindig...
Miért repülnek a rovarok a fény felé? Miért repülnek a rovarok a fény felé?
Miért repülnek a rovarok a fény felé, és miért nem repülnek a Nap...
Bányai Kornél -  Krisztus a temetőben Bányai Kornél - Krisztus a temetőben
Holtakról énekel a hó ebben a jól megmunkált téli kertben, ...
Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből
A marokkói visszavonulás hire leirhatatlan zürzavart támasztott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98