Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

Válogatott csapatunk Rotterdamban is kikapott

Hollandia – Magyarország 3:2 (1:1)

Rotterdam, február 20.
Nagy érdeklődés előzte meg a vasárnapi Magyarország-Hollandia válogatott csapatainak futballmérkőzését. A hollandi újságírók részletesen foglalkoztak a mérkőzés eshetőségeivel és egyöntetűen megállapították, hogy a holland válogatott csapat nem győzheti le a nagy futballkultúrával rendelkező magyar együttest.

A magyar gárda vasárnap reggel 9 órakor ébredt. Féltízkor reggel volt a szálloda halljában. Itt arról beszélgettek, mi volt az oka annak, hogy a magyar csapat „utánpótlása” péntek délután helyett szombat délelőtt érkezett meg Rotterdamba.

Sárosi dr. elmondotta, hogy ennek nincsen semmi különösebb titka. Lekésték a müncheni csatlakozást és hogy utolérjék a vonatot, más vonalon próbáltak elébe vágni, de a vonat itt is késett, úgy, hogy a második csatlakozásról is lemaradtak.

A holland-német határon a tulipánjairól híres Emmerichben töltötték az éjszakát.
A reggelit séta követte. A holland sportemberek szívesen kalauzolták Rotterdam csatornás utcáin a magyar fiúkat.


Staal, a holland futballszövetség főtitkára tréfásan megjegyezte, hogy a hollandok szívesen magukénak vallanák Sárosi doktort, Lázárt, Zsengellért és Bírót.

Meglehetősen borús időben, 30.000 néző jelent meg a Feijenoord-stadionban. A pályára lépő magyar válogatottakat nagy üdvrivalgás fogadta.

A magyar csapat összeállítása a következő:
Szabó – Korányi, Bíró – Lázár, Turai, Dudás – Béki, Cseh, Zsengellér, Sárosi dr., Gyetvai.

A holland válogatott csapat így állt fel:
Van Male – Blomvilet, Caldenhove - Stam, Andriesen, Schubert – Dräger, Van der Veen, Vente, Smit, De Harder.

A mérkőzést az angol L. Dale sípjelére kezdték meg. Magyar támadásokkal indul a mérkőzés, Turai remek labdákat küld a szélsők felé és hamarosan nagy magyar fölény alakul ki.

A 7. percben már gólt is érünk el. Dudás átadását Sárosi dr. nagyszerű tempóérzékkel küldi Zsengellér elé, aki jó iramban tör a kapu felé és lövése védhetetlenül száll a sarokba. 1:0-ra vezetünk.

Úgy látszik, hogy további gólokat fogunk elérni, mert a magyar csapat egyik támadását a másik után vezeti. A hollandok csak nehezen bontakoznak ki, de már az első támadásuk veszélyes. Szabó csak vakmerő vetődéssel tudja szerelni a kitörő holland középcsatárt.


A 15. percben újra pompás magyar akció bontakozik ki. Cseh és Zsengellér lábán Béki-ig száll a labda, aki ellenállhatatlanul rohan le a jobbszélen és lövése hajszálnyira kerüli el a jobb sarkot. Két perc múlva sarokrúgást érnek el a hollandok és a 29. percben újra Szabónak van alkalma bravúrra.

Vente holland középcsatár áttöri a magyar védelmet, egészen az ötös vonalig jut el, már csak Szabó áll vele szemben, a magyar kapus hatalmas ugrással vetődik előre, a labdát sikerül is kornerra öklöznie, de közben arcába erős rúgást kap.

A kapuvonal mögött Takács Béla igyekszik lelket önteni a sérült magyar kapusba. Szabó néhány percnyi „ápolás” után visszaáll a kapujába.

Hullámzó játék folyik. A hollandok támadásai mind gyakoriabbakká válnak és a 37. percben kiegyenlítenek. Dräger nagy lendülettel elfut, beadására mind a két hátvédünk nagy erővel ráfut, de kettőjük közölt Van der Veen megszerzi a labdát, kiugrik és lövése az alsó sarokba jut (1:1).

A 40. percben Szabónak van megint alkalma remek védésre. Macskaügyességgel ugrik a holland középcsatár lövésére. Közvetlenül ezután Bíró Sándor erősen megsérül, percekig sántít, de nem megy le a pályáról.

(Sajnos, ez végzetesnek bizonyult, mert a hollandokkal történt megállapodás értelmében az első félidő befejezéséig lehet játékost cserélni. Ha Bíró Sándor átadta volna helyét Olajkárnak, akkor talán más lenne az eredmény.)

A szünetben Bíró Sándort kezelik az öltözőben, de a robosztus hátvéd nagy fájdalmára nincs semmi ellenszer. A magyar nézők elkeseredve látják, hogy a válogatott csapat egy erősen sérült játékossal vonul ki a második félidőre.

A magyar csapatban csak annyi a változás, hogy Zsengellér és Sárosi helyet cserélt. Sárosi dr. a centercsatár. A csapatban Bíró Sándor sántikálva is tovább játszik a hátvéd helyén.

Már az első percben gólt kapunk. Van der Veen nehéz szögből küldi a labdát. 2:1-re vezetnek a hollandok. Két kornert rúgnak a hazaiak, majd a 11.percben Zsengellér jó helyzetben a kapu mellé gurítja a labdát. Négy perc múlva Szabó kifutva hárít, majd a 17. percben Béki kornerja végződik eredménytelenül.

A 20. percben nagy helyzet alakul ki a holland kapu előtt. Sárosi dr. két ízben, közvetlen utána Zsengellér és Cseh lövései zugnak Van Male hálója felé, de a hollandusok óriási szerencséjére mind a négy lövés „emberről” pattan vissza.

Sőt a nagy tumultus után a holland helyzetet elidegeskedi. A 30. percben végre mégis csak kiegyenlítünk. Béki jól fut el, beadására Gyetvai és a holland kapus fut egyszerre, a labda átívelődik Van Male feje fölött és Gyetvai az üres hálóba gurítja a labdát. (2:2).

Cseh lövését a holland kapus lábbal védi, majd a 33. percben a sántikáló Bíró mellett Dräger elfut, centerezését Korányi csak érinteni tudja, de Harder közvetlen közelről a hálóba vágja a labdát. 3:2-re vezetnek újra a hollandok és ez is marad a végeredmény, bár Zsengellér egy perccel a befejezés előtt nagy gólhelyzetben hibáz. Kiegyenlíthettünk volna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wim Anderiesen és Sárosi fog kezet a mérkőzés előtt A holland válogatott A magyar válogatott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98