Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Nagy emberek magánélete

Hitler


A Harmadik Birodalom vezére hivatalos aktákon, előterjesztéseken és jelentéseken kívül nem pazarolja idejét olvasmányokra. Saját kijelentése szerint a versaillesi szerződés históriai okmányát tanulmányozta minden nyomtatott írásmű közül a legtöbbet életében. Ifjúsága óta nem hagyta el Németország területét ( ha Flandriában és Franciaországban eltöltött másfélévet a világháború idején nem számítjuk külföldi utazásnak és rövid látogatását 1934-ben Mussolininál, Velencében). Nem beszél idegen nyelveket.

Személyes érintkezésben szívélyes, közvetlen. Szemtől-szembe nem teszi a robosztus, cselekvési képességtől sugárzó férfiú benyomását, mint Mussolini, vagy Stalin. Már az öltözködése is mindig egyszerű és köznapi. Alig látni rajta mást, mint kétsoros kék ruhát, barna inget, a sohasem hiányzó trenchcoatját és puha kalapot.

Irodalom iránt nincs érdeklődése, viszont rendkívül muzikális. (Wagner döntő befolyást gyakorolt az életére.) Ha ráérő ideje van, sohasem mulaszt el egy Wagner-előadást az Operában és bayreuthi ünnepi játékoknak állandó látogatója. Nagy elhatározásai előtt, vagy ha nehezen jön a szemére álom, rendszerint elküld Hansftüngel barátjáért, aki briliáns zongorás és gyakorta a hajnali órákig hallgatja zenetermében Wagner, Schumann, Verdi és Beethoven remekeit.

Evés és ivás merőben alárendelt jelentőségű nála. Nem dohányzik (még a közelében sem szabad cigarettázni vagy szivarozni), keveset eszik. Vegetáriánus. Reggel és délután kávézik és ha Berlinben van, hetenként egyszer átmegy a kancellári palotából a Kaiserhof-szállodába, ahol egy kis csésze csokoládéval delektálja magát. Főtápláléka a főzelék (de nem németesen, hanem ízesen elkészítve) és a vajjal habart tojás.

Édesanyján kívül, akit imádott, nincs asszonynak szerepe Hitler életében. A náci-program egyik sarkalatos pontját maga a Vezér vetette papírra, még 1921-ben, hogy a német népet fel kell szabadítani a modern erotika fojtogató bódulatából…

Egyébként hölgyekkel szívesen társalog és mindig mély meghajlással és kézcsókkal is búcsúzik. Nem sportol. Évek óta egyazon Mercedes Benz kocsit használja, az utóbbi időben leggyakrabban repülőgépen utazik. Mióta átvette a hatalmat, mindössze kétszer ült vonaton.

Mussolini


A predappiói kovács fia, Benito Mussolini, hajszálnyira olyan magas, mint Napóleon volt: 1.65 méter. Bár évekig kemény testi munkát végzett (kőmívességet), a kezei feltűnően finomak, mind egy régi arisztokratáé vagy egy nagy íróé. Legszívesebben a fascista milicia káplári egyenruhát viseli. Mussolini korunk egyetlen diktátora, akit virágzó, nagy család vesz körül és akár Napóleon, a Duce is teljes odaadással foglalkozik családja ügyes-bajos dolgaival. És akárcsak Napóleon, leginkább családtagjaiban bízik meg.

Egyetlen és legmeghittebb barátja testvére, Arnoldo volt, a Popolo d’Italia kiadója. A Marcia su Roma után hónapokig fájdalmas gyomorbaj kínozta. Azóta főtápláléka a gyümölcs és a tej. Étrendje: reggelire egy pohár világos kávé és gyümölcs, ebédje erőleves (tyúkból vagy marhahúsból főzve). Sok gyümölcs, este narancs, füge és banán. Tizennyolc év óta húst nem vett a Duce, ünnepélyes lakomákon legfeljebb egy szelet fehér halat.

Rajong a testgyakorlatokért és rendszeresen sportol. Naponta egy órát lóháton ül a Torlonia-kertben, de halászik is és úszik és nagyokat sétál. Nem dohányzik és nem iszik. Társadalmi érintkezését az utolsó tizenöt évben teljesen leredukálta. Ő maga írja 1928-ban megjelent önéletrajzában: ,,Mióta a hatalom súlyát és felelősségét viselem, soha egy arisztokrata szalon, vendéglő vagy kávéház küszöbét át nem léptem”. Rendszeresen hat órát foglalkozik naponta államügyekkel. Példát adóan rendszerető. Pénzdolgokkal egyáltalán nem foglalkozik. 1932 óta buzgó katolikus. A fasizmus bírálóit és támadóit, a külföldi sajtót a pokolba kívánja, de mint vérbeli újságíró meleg vonzalmat érez a sajtó munkásai iránt. Újságíróbarát! Rengeteg interjút adott és ad a mai napig. Napjából négy és félórát olvasásra és gondolkozásra ,,takarít meg”, mint ismételten mondotta.

Hibátlanul beszél franciául és németül, 1925-ben kezdett angolul tanulni, hogy ,, a Times vezércikkeit megértse”. Mit gyűlöl leginkább: a butaságot, a pénzt, a macskákat és az öregséget. Mit szeret leginkább: Rómát… Edda lányát... a …parasztokat, könyveket,a repülőgépet és a tempót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hitler Mussolini
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98