Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Ujra felbukkant Kis Béla, a cinkotai tömeggyilkos Angyalföldön

Névtelen feljelentés alapján uj nyomozást kezdett a bádoghordós asszonygyilkos bünperében a rendőrség.

Évtizedekkel ezelőtt történt és már-már feledésbe ment borzalmas bünügy nyomozása foglalkoztatja ismét a főkapitányság bünügyi osztályát. Előkerültek a cinkotai tömeggyilkosság porlepte aktái s ujra felevenednek azok a rémségek, amelyek annakidején lázas izgalomba hozták az ország rendőrhatóságait. Napokkal ezelőtt névtelen bejelentés érkezett a főkapitányságra, amely azt közölte, hogy kis Béla, a cinkotai tömeggyilkos, ismét feltünt a fővárosban. Angyalföldön álnéven egy gyárban dolgozik.

1913-ban történt, hogy a főkapitányságra egymásután érkeztek a bejelentések fiatal leányok, elvált asszonyok rejtélyes eltűnéséről. A rendőrség a feljelentések alapján széleskörű nyomozást inditott, hogy nyomára akadjon a titokzatos eltűnések okának. Mozósitották a bűnügyi osztály valamennyi detektivjét, bekapcsolták ebbe a munkába a csendőrség nyomozóit is. Hajszolták az ismeretlen tettest, az asszonyok eltüntetőjét, akit azonban nem sikerült megtalálni.

Kétségtelennek látszott, hogy tömeggyilkosságról van szó. A nagyarányu bünügy nyomozásának részleteivel a világ valamennyi lapja tele volt. Fényképeket közöltek az eltüntekről. Jutalmakat tűztek ki annak, aki a hatóságokat a gyilkos nyomára vezeti. De nem hozott eredményt semmi. A véletlen azután a nyomozók segitségére sietett. A fantasztikus bünügy szálai Cinkotára vezettek. A gyilkos, aki érezte, hogy óráról-órára jobban szorul a hurok a nyaka körül, váratlanul eltünt. Elárulta magát.

A szomszédok jelentették a csendőrségen, hogy Kis Béla bádogmester eltűnt. Megindult a nyomozás felkutatására. Ekkor azonban még senki sem sejtette, hogy Kis Bélának valamilyen szerepe lenne a tömeggyilkosságban, vagy köze lenne az asszonynak eltűntetéséhez. Csendőrök jelentek meg Kis Béa bádogos mühelyében. Kihallgatták hozzátarozóit, a szomszédokat, akik nem tudták magyarázatát adni az eltűnéseknek. A bádogosmestert rendes, becsületes, jó anyagi viszonyok között elő embernek ismerték.

A főkapitányság bünügyi osztályának detektivjei is bekapcsolódtak a legujabb eltűnés ügyének nyomozásába. Átkutatták Kis Béla cinkotai mühelyét, arra gondolva, hogy egy levél vagy feljegyzés nyomára vezeti őket az eltűnt embernek. A kutatás során megdöbbentő felfedezésre jutottak.
Szerelmes leveleket találtak a bádogmester mühelyében azoktól a nőktől, akiknek eltünése ügyében már hetek óta folyt a nyomozás.

Ujabb hatalmas lendületet vett a hajsza az elmenekült gyilkos után. Nem volt vitás, hogy Kis Béla tűntette el azokat az asszonyokat, akiket az éjjel-nappal folyó munkában kerestek a detektivek. A bádogosmester mühelyében, illetve házának udvarán különös formáju bádogtartályokra bukkantak.
Ezek a dobozok légmentesen voltak elzárva. Senki sem tudta magyarázatát adni annak, hogy milyen célra készültek ezek a tartályok, mi lehetett a rendeltetésük. Egyet felnyitottak. A szörnyű titok napfényre került.

Meggyilkolt nők holttesteit rejtegették a bádoghordók. Rábukkantak a tömeggyilkosság áldozataira, de eltünt Kis Béla, a gonosztevő. A detektivek ezrei inditották meg a hajszát a világszenzációvá nőtt tömeggyilkosság tettesének kézrekeritésére. Fényképeit, személyleirását tizezer példányban sokszorositották a főkapitányságon és szét küldötték az ország valamennyi rendőrállomásának, csendőrparancsnokságának, a határrendőrségnek és a külföldi rendőrségek igazgatóságainak. A hónapokig folyó hajsza után sem lanyhult a rendőrség és csendőrség munkakedve. Ennek ellenére sem sikerült eredményt elérni.

Távoli világrészekből, az afrikai idegenlégióból is érkezett közlés a budapesti főkapitánysághoz, hogy ott látták Kis Bélát. Diplomáciai uton igyekeztek rátalálni az elmenekült szörnyetegekre. Az afrikai nyom is hamis volt. A háboru kitörésekor elterjedt Budapesten, hogy Kis Béla a szerbiai harcokban több izben kitüntette magát és sebesülten fekszik a sabáci kórházban A rendőrség a hadügyminisztérium utján lépett érintkezésbe a szerbiai kórház parancsnokával. Ez a nyom is hamis volt.

Három esztendővel indult meg a hajsza Kis Béla kézekeritésére. Olaszországból hivták fel a magyar hatóságok figyelmét arra, hogy a cinkotai tömeggygilkos fogságba esett, és valahol Nápoly mellett, egy fogolytáborban őrzik. A Magyar Vöröskereszt egylet közbenjöttével lépett érintkezésbe a főkapitányság az olasz rendőrhatóságokkal. Elküldötték Olaszországba Kis Béla fényképét és mint rendkivül érdekes ismertetőjelet, azt is közölték személyleirásán kívül, hogy jobboldalán, a vese táján, barna anyajegy látható.

Az olasz rendőrség, amely a Vöröskereszt utján kapta meg az értesitést, páratlan leleményességgel és lelkiismerettel látott hozzá a rejtély kibogozásához. A fogolytábor parancsnoka a rendőrség kivánságára gőzfürdőbe vitette az ott őrzött hadifoglyokat.

Detektivek helyezkedtek el a gőzfürdőben, hogy alkalmuk legyen nyugodtan megfigyelni a foglyokat és megállapithassák, valóban köztük van –e az a Kis Béla, akinek jobb dereka táján az anyajegynek kell lennie. Azonban az olaszországi nyomozás sem hozta meg a várt eredményt.

Évek teltek el anélkül hogy ennek a feledésbe ment ügynek főszereplője megkerült volna. Most közel három évtized után ujból előkerültek a főkapitányság bünügyi osztályának irattárából a cinkotai tömeggyilkosság nyomozásának aktái.

Állitólag egy régi nőismerőse ismerte fel a már ősszülő haju Kis Bélát Angyalföldön, amikor az egy gyárból távozott, ahol dolgozik. A névtelen bejelentés ismét munkába állitotta a gyilkossági csoport nyomozóit, hajszolják Kis Bélát, aki talán rövidesen kézre kerül és ezzel harminc év után biróság elé kerülhet végre a vadállati kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosság tettese, akinek szenzációs bűnügye lázas izgalomban tartotta hónapokon keresztül az ország közvéleményét és a világsajtóját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A cinkotai tömeggyilkosság áldozatainak temetése A cinkotai gyolkosságok áldozatainak temetése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98