Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

A svájci frank Európa utolsó szabad valutája – a fonttilalom után

A mult hetekben a Magyar Nemzeti Bank napról-napra csökkentette a font-bankjegyek árát.
Kb. három héttel ezelőtt úgy rendelkezett a Nemzeti Bank, hogy cca 1000 pengőn felüli ellenértékű fontot csak a Magyar Nemzeti Bank engedélyével vehetnek a bankok. Azelőtt, szabad valutáról lévén szó, korlátlan összegben eszközölhettek font-bankjegy vásárlást.

Most a kontinensen található font-bankjegyek sorsa került az érdeklődés középpontjába,
annak az angol rendelkezésnek a nyomán, amely szerint font-bankjegyet nem lehet bevinni Angliába. Ugyanakkor a londoni kifizetés valamivel megszilárdult. Kétségtelen, hogy ennek a tilalomnak pénzpolitikai háttere volt, de a font értékelésével közvetlenül nem függ össze. A fontbehozatali tilalom megjelenése után a kontinentális cégek elálltak bizonyos üzletektől, azon a címen, hogy a fontot nem tudják bevinni Angliába.

Magyar szempontból beavatott pénzügyi körök véleménye szerint minimális az egyének birtokában lévő fontok összege, éppen a fennálló szabályok következtében. Különben a Nemzeti Bank rendelkezésének célja az volt, hogy akiknek fontjuk van, ne szenvedjenek veszteséget, hanem megkaphassák pengőben a legális ellenértéket.

Egyébként az export és import szempontjából a fontbeviteli tilalomnak nincs jelentősége, mert – amennyiben egyáltalán létrejönnek ilyen üzletek – ezeket devizában bonyolítják le. Mivel nemrégiben Franciaország is felállította ugyanezt a tilalmat, most még az európai valuták közül csak a svájci frank képviseli a szabad valutát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98