Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

Megfagyott az országuton elakadt szánban az orosi református lelkész és a főjegyző felesége

Nyíregyháza, február 11.

Szombat délutánvasárnap hajnalig hóvihar tombolt Szabolcson. Az orkánt hóesés előzte meg,  ugy hogy a közlekedés az országutakon és vasutvonalakon teljesen szünetelt. A Debrecen-Budapest vonal kivételével csak nagy késéssel közlekednek a vonatok. Az ítéletidő halálos áldozatokat is követelt. Vasárnap négy fagyhalálról érkezett jelentés Nyíregyházára.

Vitéz Seregélyi Ágoston orosi főjegyző 36 éves felesége, Bíró Sándor orosi ref. lelkész 30 éves feleségének társaságában rokoni látogatóba volt szombaton a Kisvárda közelében levő Rétközberencs községben. A két fiatal uriasszony az esti órákban a Nyíregyháza- Kisvárda közötti ajaki vasutállomásra indul autón, ahonnan 7 óra tájban indul az ungvári személyvonat Nyíregyháza felé. A Rétközberencs határában azonban az autó a hótorlaszokban elakadt, mire a soffőr Seregélyinével és Birónével gyalog visszaigyekezett a községbe.

A két uriasszony ismerőseitől kétlovas szánkót kapott és így vágtak neki ujból az Ajak felé vezető országutnak A szörnyű hóviharban pár kilométerre az állomástól az egyik ló kidőlt és a szánkó megrekedt.

A kétségbeejtő helyzetben a kocsis gyalog nekivágott az utnak, hogy Ajakról segítséget hozzon. A főjegyzőné és Biróné ez alatt a szánkón maradtak. A kocsis az ajaki református segédlelkésszel, két vasutassal és négy, ásókkal felszerelt emberrel érkezett vissza a helyszínre, de ekkor már késő volt. A két szerencsétlen uriasszonynak már csak csonttá fagyott holttestét tudták kiásni a hó alá temetett kocsiból.

A megdöbbentő tragédiáról a kisvárdai csendőrőrs tett jelentést vasárnap délben a nyíregyházi hatóságoknak. A két uriasszonyt Nyíregyházán jól ismerték, mindkettő két kisgyermeket hagyott árván. – A kisvárda környéki Pátroha község határában vasárnap reggel két megfagyott férfit találtak, ezek személyazonosságát azonban eddig még nem tudták megállapítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98