Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

A belgrádi értekezletnek petróleum szaga van

Párizs, február 4.

A párizsi lapok továbbra is igen nagy érdeklődést
tanusítanak a belgrádi Balkán-értekezlet tárgyalásai iránt. A félhivatalos Petit Parisien az értekezlet legfontosabb törekvésének a Balkán gazdasági szolidaritását tartja és rámutat arra, hogy milyen fontos szerepet játszhatik a Balkánszövetség kebelében a nyugati hatalmakkal szövetséges Törökország.

Ezt a többi lap is, így többek között a Oeuvre, kihangsúlyozza.
Az Oeuvre azt a kérdést veti fel, hogy vajjon Törökországnak sikerül-e a Balkán-szövetség erőit megszilárdítani és közeledését létrehozni Bulgária felé. Törökországhoz hasonlóan – írja a lap – Románia is érdekelve van a Földközi-tengeri békefront létrejöttében. Egyes lapok rámutatnak arra, hogy a Balkán-értekezlet Németországra nézve is igen jelentős. Az Excelsior azt írja, hogy a belgrádi értekezletnek petróleumszaga van és más nyersanyagok illata is érzik rajta, amelyek annyira fontosak Németországnak a hadvezetés szempontjából.

A Jour nagy fontosságot tulajdonít annak a beszélgetésnek, amelyet Szaradzsogiu török külügyminiszter a belgrádi francia nagykövettel folytatott. A lap kifejti, hogy a balkánállamok biztonsága és függetlenségének megóvása érdekében ugyan szükséges, hogy a szövetség tagállamai a többi dunai és balkáni államhoz közeledjenek, de a belgrádi értekezletnek nem szabad „balkáni Münchenné” válnia.

A Journal szerint Jugoszlávia láthatóan lemondott arról a tervéről, hogy Bulgáriának átengedje a visszakövetelt macedóniai vidékeket, mivel ez a terv túlbonyolult.

A Matin a semlegességért folytatott küzdelem szempontjából ítéli meg a Balkán-konferenciát.
A lap többek között azt irja, hogy maga az a tény, hogy a Balkán-konferencia jelenleg tanácskozhatik, Finnország közvetett érdeme. Finnország az oroszok ellen tanusitott hősies ellenállásával megakadályozta a Szovjet-Uniót abban, hogy Délkelet-Európára törjön. A lap végül azt kérdi, hogy mikor váltják már fel a Mannerheim-vonal katonáit.


Külkereskedelmi egyensúly a hadviselő felekkel szemben
Belgrád, február 4. (NST)

Beavatott helyen szerzett értesülés szerint a balkánszövetségi értekezlet szombati ülésén Szaracsoglu török külügyminiszter számolt be Kjoszeivanov bolgár kormányelnökkel folytatott tárgyalásairól. Az említett értesülés szerint Szaracsoglu közléseit az értekezlet többi tagja igen nagy megelégedéssel vette tudomásul.

Ugyanezekben a körökben azt mondják, hogy gazdasági tekintetben kompenzációk rendszerének létesítését vették tervbe. Egyidejüleg meg akarják teremteni mindkét hadviselő féllel szemben a külkereskedelmi egyensúlyt s ezzel is hangsúlyozni akarják a Balkánszövetség államainak teljes és feltétlen semlegességét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98