Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

Párisi tudósítás a kőolajháború várható fordulatairól

Páris, január 28.

A közelgő Balkán-konferencia,
a Románia körül növekvő feszültség és az úgynevezett „kőolajháború” Délkeleteurópa és a Balkán felé fordítja a francia sajtó figyelmét. A francia lapjelentések szerint Londonban a romániai olajkérdéssel kapcsolatban még azért nem alakult ki határozott állásfoglalás, mert nem tudják, hogy az új román rendeletek paragrafusainak útvesztői milyen módon tesznek erőszakot a romániai olajforrások angol és francia tulajdonosain.

Hangsúlyozzák azonban Londonban, hogy Romániának nemcsak a szövetségesek garanciája fontos, hanem az a tény is, hogy Anglián és Franciaországon keresztül kapcsolatban áll a nagy nyugati demokráciák, tehát Amerika gazdasági életével is. Az esetben, ha Románia erőszakot tenne az angol-francia jogokon, a szövetségesek első válasza a gazdasági hadviselés minisztériumából indulna ki, amely igen hatásos tengeri, szárazföldi és gazdasági ostromzárat létesítene nyomban Románia körül.

London és Páris még nem mondotta ki utolsó szavát a Németországnak szállított német kőolaj kérdésében és hogy a két nyugati főváros között még folyik erről az eszmecsere. Ennek befejezésével a szövetségesek egyöntetű magatartást tanusítanak majd. Egyelőre azonban az a helyzet, hogy Anglia a londoni jelentések szerint, erélyesebb politikát akarna követelni, francia részen viszont arra hajlanak, hogy inkább időt nyerjenek. A lap véleménye szerint a legutóbbi eseményekből le kell vonni a tanulságot és Franciaországnak, Angliának és Törökországnak mindent meg kell tennie a Romániának nyujtott szavatosság lehető leggyorsabb hatékonnyátétele érdekében. Ugyanebből az okból fokozni kell a Finnországnak nyujtott segitséget is.

A félhivatalos Petit Parisien
és hozzá hasonlóan a legtöbb francia lap közül a berni román követségnek azt a közleményét, amely szerint a román kőolaj-kormánybizottság létesítése nem jelenti azt, hogy Németország különös előnyökben részesülne.

Az Excelsior kiemeli, milyen komoly érdekei fűződnek Franciaországnak és Angliának a balkáni eseményekhez. A lap úgy véli, hogy ha Románia megadja magát gazdasági téren, akkor kénytelen lesz rövidesen minden más területen is beadni a derekát. Olaszországnak is nagy érdeke fűződik a román kőolajhoz, minthogy Róma nem igen várhat többé sok petróleumot Oroszországból. Románia ezért Olaszország számára egyetlen szállító, sőt egyúttal egyes árucikkekre jó vevő is.

A Matin a kőolaj kérdésével kapcsolatban még az összes semlegesek helyzetével foglalkozik. A semlegeseknek nagy nehézségeik vannak. A lap szerint szabadságuk Hitler és Sztalin vereségétől függ. Angliának és Franciaországnak azonban óvakodnia kell attól, hogy túlságosan erős nyomást gyakoroljon a semlegesekre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98