Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

Bécs – Budapest a Mátrában

Három napra a hegyekbe vonultak a magyar sísport szerelmesei és magukkal vitték a Mátrába a legjobb 18 bécsi futót is. Szerencse, hogy távbeszélő is van a világon, különben semmit sem tudtunk volna meg a mátrai eseményekről, hiszen vasárnap délután csak autóbuszok, szánkók, vonatok és autók stafétájával sikerült a mátrai társaságot befuvarozni a fővárosba.

Egyébként egészen csodálatos események színhelye volt az öreg Kékes. Darabost, a kiváló magyar síugrót például egyszerűen elfújta a szél; ugrás közben függélyes tengelye körül megfordult az arccal a sánc felé ért havat. Kórházban ápolják.

Konrád már szerencsésebb volt; ő a versenyen csinált szabályos szaltót. Számára sem volt népünnepély a hóra érkezés, hiszen azt a „havat” mindennek lehetett nevezni, csak hónak nem. Bátran lehetett volna rajta jéghoki mérkőzést végezni.

A Szendy Károly polgármester vándordíjáért rendezett Bécs-Budapest mérkőzést különben az osztrákok nyerték, akik ezúttal - megfordított képét adva a régi dualisztikus időknek - nem engedtek a negyvennyolcból, ami a pontokat illeti. A magyarok „harminchatosak” voltak, ami politikai viszonylatban egészen újszerű dolog.

Az osztrákok minden versenyt megnyertek. Kritzer a 18 km-es futásban 1 óra 9 perc 26 mp-cel győzött, az ugrást Elsigan nyerte, a férfi műlesiklás Schőny zsákmánya lett. A női műlesiklásban Bauniann Erika vitte el a pálmát, learatva a legnagyobb elismerést, mert csodálatos biztonságával jó csomó férfit is megelőzött.

A bécsieké lett a győzelem, a mienk a vigasz. Vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy Belloni és Kiss rosszul viaszolta lécét, ezért kényszerült feladni a versenyt, hogy Balatoni Levente nem indulhatott, hogy az előző napokon rendezett magyar bajnoki versenyek kifárasztották színeink képviselőit és végül, hogy a bécsiek a vendéglátástól el voltak ragadtatva.

A magyarok közül Szalay volt a legeredményesebb, a rossz nyelvek szerint azért, mert a bécsiek túlviaszolták léceit. Viszont utólag kiderült, hogy az volt a helyes adag, melyet Szalay síjeire kentek.

A magyar bajnokságot is Szalay László nyerte meg Emánuel Antal előtt. Ott voltak a Mátrában a honvédtisztek is, akik részt vettek ugyan a civil versenyekben is, azonban egymással is összemérték erejüket. Tassonyi Edömér főhadnagy mindent letarolt, ami letarolható volt és az eredményhirdetésnél a nézők már kórusban mondották: Első Tassonyi Edömér.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kritzer útnak indul Schöny a legjobb műlesikló Verseny közben A lesiklás vége... Tassonyi Edömér letarolta a honvédtiszti versenyeket Az öttusázó Bolgár második lett A főrendező Tatár István Szapáry Marianne grófnő műlesiklása Micky Linhardt volt a legcsinosabb Kozich bécsi alpolgármester az osztrák hölgyversenyzőkkel Darabost a segélyhelyre viszik Csaplár a futást választotta
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98