Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

A német-magyar úszómérkőzésen Németország 23:21 arányban győzött

Tátos (FTC) felejthetetlen úszással, három rekordot javítva nyerte meg az 1500 méteres versenyt

Vasárnap is, éppúgy, mint szombaton, zsúfolt a Nemzeti Sportuszoda. A közönség nagy érdeklődéssel várja a küzdelmet. Egyelőre a szombati viadalról beszélnek és örömmel állapítják meg, hogy a magyar vízipóló válogatott csapat biztosan nyert a német válogatott ellen. Különösen vitéz Halasy Olivért és Hazai Kálmánt dicsérik. Öt óra után pár perccel dr. Balogh László a MUSZ ügyvezető alelnöke jelt ad a kezdésre.

Célbírói ítélettel nyert Plath

Halásos csend lesz az uszodában, Eleméry és a német Plath startolnak a 100 méteres gyorsúszásban. Egyszerre indulnak. De aztán látni, hogy Eleméry szőke feje előbb van, mint a feketehajú németé. Eleméry két méter előnnyel indul a fordulóban és ezt az előnyt hetven méterig tartja, de aztán melléje kerül Plath és a két úszó fej-fej mellett, kar-kar mellett tőr előre és mintha egyszerre érnének a célba. Ki győzött? Morajlik a tribün.

Közben a célbírák összedugják a fejüket. Magyar részről Beleznay László dr. és Balogh László dr. azt mondják, hogy Eleméry keze előbb érte az uszoda falát. A zsűri két német tagja Brewitz és Kühne Plath mellett kardoskodnak. A döntés tehát az olasz Bravint illeti. Ő úgy látta, hogy Plath volt az első! Máris hirdetik az eredményt. Győztes Plath 1 p. 00.6 mp. idővel. Eleméry ideje is ugyanannyi, mint a győztesé.

Hátúszásban is a németek elsők

A hátúszásban a német Schröder és magyar Galambos indult. Schröder másfél méternyi előnyre tesz szert már az első métereknél és ezt végig meg is tartja. Nem fölényes, de biztos német győzelem. A győztes ideje: 1 perc 13.4 mp. Galambos 1 perc 14 mp.-et ért el. Ezután tehát Németország 19 pontot ért el Magyarország 17 pontjával szemben. A nemzetek közötti viadal most a soron következő toronyműugrástól függ.

Weiss bámulatos ugrásai

A torony műugrást, általános meglepetésre, a közönség nagy érdeklődéssel szemléli. A kötelező ugrásokat mind Weiss, mind Hidvéghy pontosán végzik el, a német műugró egy kis előnyre tesz szert és ezt a szabadon választott gyakorlatoknál fokozza.

Egyszer úgy bukik le a toronyból a vízbe, mint ahogy a moziban a zuhanó bombázókat látjuk. Másszor pedig kőszáli sasként „röpdös” a levegőben. Igaza volt annak a magyar úszóvezérnek, aki azt mondotta, hogy ha ma olimpiászt rendeznének, akkor ezt Weiss fölénnyel nyerné.

Örültünk azonban annak, hogy Hidvéghy szintén igen szépen ugrott és főleg plasztikus testtartása, stílusos ugrása aratott sikert. A műugrást Weiss 124.93 ponttal nyeri, Hidvéghy 123.24 pontot ér el.

Lovász ismét legyőzte Novákot

Most a kiegészítő számok következnek. 100 méteres hölgy-hátúszás: a zöldsapkás Lovász Gitta főleg a finisbe erősítve 1 perc 26.2 mp.-cel ér célba. Utána jön Novák Ilona – a
jövő reménység – aki 1 perc 27.2 mp. időt ér el.

Az 50 méteres gyermekgyorsúszás meglepetése Szatmáry (FTC) Idő 30.2 mp. Meglepetés következik a 100 méteres ifjúsági mellúszásban is. Németh (BBTE) 1 perc 18.6 mp. idővel legyőzi a favorit Demjént (UTE). Idő 1 perc 21.6 mp

Két „vízi ember” csodálatos küzdelme 1500 méteren

Most következik a német-magyar úszómérkőzés 1500 méteres száma. Pisztolylövésre egyszerre indul a német Plath és a magyar Tátos. A magyar úszó, mintha csak 50 méter lenne a táv, olyan gyorsan tör előre és előbb is fordul. Wannie András dr. az úszók népszerű kapitánya mondja nekünk: „Azért van szükség arra, hogy Tátot legyen elől, hogy a hullámok ne őt zavarják”

100 méteren Tátos ideje: 1 p 06.0 mp. Plath 1 p 06.8 mp. Tátos fokozza a tempót, de nyomában Plath. A közönség gyönyörködve nézi szép stílusukat! Lágyan fekszenek a víz felszínén. Plath csúsztatja a kezét, lába, mint a propeller. Nagyon szép Tátos stílusa is, de benne nagyobb az erő. 200 méteren így hirdetik az időt: Tátos: 2 p 20.2 mp, Plath 2 p 21.6 mp.

300 méteren Tátos: 3 p 38 mp., Plath 3 p 41.2 mp. Motorként fúrják a vizet és mindig gyorsabban mennek. 400 méteren keletkezik az első meglepetés. Tátos 4 p 55.8 mp. időt ért el. Ezzel az idővel szombaton megnyerhette volna a 400 méteres versenyt, amelyet Plath 4 p 57.2 idővel szerzett meg. Most Plath 5 p 00.6 mp-et úszott. Morajlik, zug a tribün, a közönség érzi, hogy itt most nagy teljesítményekre, szenzációkra van kilátás.

Rekordok

Pillanatra sincs megállás az érdekes vízi csatában. A 800 méter leúszása után az időmérők örömmel állapítják meg: új német és magyar rekord. Tátos: 10 p. 16 mp. Plath 10 p. 21.7 mp. Aztán úsznak tovább. 1000 méteren megjavítják a magyar és a német rekordokat. Tátos 12 p. 57 mp., Plath 13 p. 05.2 mp.

A hátralévő 500 méter felejthetetlenül érdekes és izgalmas. Aztán jön az utolsó 50 méter, Tátos úgy fúrja magát a vízbe, mint a torpedó, mintha most úszna, ma először, olyan pihenten tőr előre és a zsúfolt aréna dörgő tapsai közt érkezik a célba.

Vitéz Béldy Alajos tábornok, a Magyar Úszó Szövetség elnökhelyettese gratulál elsőnek a „magyar Arne Borgnak”, fényképészek, filmoperatőrök rohanják meg és aztán máris viszi a rádió is a hírt! Tátos19 p. 37.4 mp. új országos rekordidővel győzött. Plath ideje 19 p. 57.2 mp.

 

23:21

Végül megszólal a megafón és jelenti: az úszómérkőzést Németország 23 ponttal megnyerte. Magyarország 21 pontot szerzett. A zenekar eljátssza a német himnuszt és a győzelmi árbocra felhúzzák a német lobogót.

A közönség bensőséges meleg tapsokkal köszönti a győzteseket, de ünnepli a magyar úszókat is, akik alig két ponttal maradtak el a németek mögött. A közönség a MUSZ által mintaszerűen rendezett versenyről megelégedetten távozott. A nézők így vigasztalódtak: úszásban a németek, vízipólóban a magyarok győztek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tátos és Plath A győztes stafétánk - Gróf, Végháti, Tátos, Eleméri Felvonulnak a magyarok A németek a megnyitó ünnepség alatt Előkelőségek a díszpáholyban A 100 m finise - Eleméri egy hajszállal lemaradt A 400 m rajtja - Tátos és Plath Egy a sok magyar gól közül
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kerékpáros turista ne vigyen revolvert Olaszországba
Olaszországba ránduló kerékpár turisták óvakodjanak oda revolvert...
A fekete németek A fekete németek
Német-Kelet-Afrikában még nem nagyon boldogultak a németek a...
Magyarország 30 kilométeres gyalogló bajnoksága Magyarország 30 kilométeres gyalogló bajnoksága
A Székesfehérvári TC rendezésében ma folyt le Székesfehérvárott a...
Intolerance Intolerance
Griffithnek, a kitűnő amerikai filmrendezőnek, a tévedése igen nagy:...
A hang lefotografálása A hang lefotografálása
Valósággal csodákat művel uj meg uj találmányaival a modern technika....
A Ferencváros nyerte a futballbajnokságot A Ferencváros nyerte a futballbajnokságot
A sok nemzetközi és válogatott mérkőzés, a túlzsúfolt program, a...
Hitler kijelentette, hogy az utolsó emberig kiirtja a zendülőket Hitler kijelentette, hogy az utolsó emberig kiirtja a zendülőket
A határtalan izgalom, amely szombaton délután egész Németországon...
Elmebeteg tanár éjszakai kalandjai
Szombaton este, az elsötétítés után erélyes fellépésű, középkoru úr...
Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel rendőrkapitánnyal Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel...
A főkapitányságon napok óta sokat beszélnek Vogel József...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98