Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Időjóslás a háború szolgálatában

Korunk háborúiban nemcsak az emberi erő és vitézség, hanem a technika és a tudomány fegyverei is mérkőznek egymással. Minden légi haderőnek van meteorológiai szolgálata, amely éppenúgy dolgozik, mint a polgári meteorológiai hivatalok, de magától érthetődően a hadvezetőség szempontjait tartja elsősorban szem előtt.

A hadi meteorológiai osztály ballonokkal dolgozik, amelyek kitűnő automatikus műszereket visznek magukkal és ezek a ballonok úgy készültek, hogy bizonyos magasságot elérve, lekapcsolják a műszert tartalmazó kosárkát, amely aztán kis ejtőernyő segítségével baj és a műszerek megrongálódása nélkül ér a földre.

Az ilyen szabad léggömbökkel való munka nem nyujtja a kívánt biztos eredményt. Gyakran megtörténik, hogy a kis léggömb távolságra sodródik el és mire a kosárkát visszakapják, az önműködő műszerek által feljegvzett adatok már régen elvesztették időszerűségüket. Mégsem tudja a hadi meteorológia nélkülözni ezeket a ballonokat és nem mindig helyettesítheti olyan léggömbökkel, amellyel meteorológus is felszáll.

Legutóbb új, tökéletesebb berendezést vezettek be a német légi erők meteorológiai szolgálataba. A ballonnal felbocsátott önműködő készüléket ugyancsak önműködő rádióállomással kapcsolták össze. Az egész adókészülék olyan kicsi, hogy a kis ballon, a készülékkel együtt a kívánt magasságig felviheti és ott kezdődik meg a szerepe.

Az önműködő mérőeszközök megkezdik munkájukat, megmérik a felső légrétegben lévő szél erősségét, feljegyzik az ottani barométer állást és a hőmérsékletet és ezeket az adatokat szellemes berendezéssel közlik a kis adókészülékkel. A felbocsátó osztálynál rádiótisztek lesik, hogy mikor szólal meg a felbocsátott kis adókészülék és azonnal felveszik a közölt adatokat.

Igy tehát nem kell addig várni, amíg a készülék leérkezik. Ennek következtében a jelentés nem függ attól, jó helyen szállt le az automatikus műszereket tartalmazó kosárka, hiszen amint a ballon a kívánt magasságot elérte, a mérőkészülékek és velük együtt az adókészülék is azonnal működni kezd és közli a mért adatokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98