Dtum
Login with Facebookk
1940 | Június

A háboru tette szükségessé a szovjet csapatok litvániai bevonulását

Kaunas, junius 16.
(Német Távirati Iroda.) Hivatalosan megerősitik, hogy a kormány Smetona litván államelnököt, aki családjával együtt elhagyta palotáját lemondottnak tekinti. A litván kormány vasárnap délelőtt felhivásal fordult a lakossághoz és felszólitotta a nyugalom megőrzésére. A felhivás kifejti, hogy a mostani nemzetközi helyzetben a háborus események előidézte fejlemények szükségessé tették,  hogy a béke és biztonság fenntartása érdekében megerősitették a Litvániában levő szovjetorosz helyőrségeket.

Nem volt katonai szerződése a három balti államnak
Riga, junius 16.
(Német Távirati iroda.) A Lett Távirati Iroda hivatalos jelentést adott ki, melyben megállapitja, hogy Litvánia nem csatlakozott a november elsején Lettország és Esztország között létrejött katonai egyezményhez. A három balti állam között nem áll fenn semmiféle más katonai szerződés.


Riga, junius 16.
(Német Távirati Iroda.) Mint a Lett Távirati Iroda jelenti, szombaton reggel észrevették, hogy az Abrene vidéken fekvő Maslenki helység lett határőrségnek épülete leégett. A romok között két határőrnek és egy asszonynak a holttestét találták. Tizenegy határőr és a helység több lakosa eltünt. Bolstain tábornok, határvédelmi parancsnok vezetésével vizsgálóbizottság utazott Maslenkibe.

Feltünő olasz vélemény a balti eseményekről
Roma, junius. 16.
A Stafani-Iroda diplomáciai szerkesztője mejegyzi, hogy az angol vesztegzár kudarca és az Északi-tengeri angol uralom és a Balti-tengeri angol piac eltűnése következtében
Litvánia és a többi kis balti állam, Észtország és Lettország helyzete gyökeres változáson ment keresztül.


Ezek a kisállamok 1917-ben elszakadtak Oroszországtól. Miután e kis termelőországok és az angol kikötök között a közlekedési vonalat elvágtak, automatikusan visszatértek természetes földrajzi határaik közé. Szovjetoroszország csatlósai lettek és orosz vagy német piacokká váltak. Ezért tűnik úgy, hogy több litván városnak orosz részéről történt megszállása a mostani körülmények között nem meglepő esemény. Ami a balti partokon történt, nem más, mint a centrifugális erő megbénitásának következménye, amelyet a tengerészeti és plutokrata Anglia gyakorolt Északeurópa határvidékére.

Cripps nagykövet megbeszélése
Moszkva, junius. 16.
(Reuter.) Stafford Cripps angol nagykövet az este harmincötperces megbeszélést folytatott Mihojan külkereskedelmi népbiztossal. Hir szerint a megbeszélés bevezető jellegű volt. Délután Cripps felkereste Lozovszki helyettes külügyi népbiztost.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A menesztett Smetona Stafford Cripps Mikojan
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98