Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Híres emberek magánélete - Mosley

Ha egy csillag - vagy tenyérjós tíz év előtt azt jósolja Angliában, hogy Sir Osward Mosley-t 1940-ben ellenséggel való cimborálás gyanuja miatt tömlöcbe vetik, ugy a jóslatot a szezon legotrombább vicceként emlegetik Manchestertől Chicagóig!

„A virágzó lomb” – ez volt a becéző neve Sandhurtsban, még nem mult 18 éves és már Winston Churchill parancsőrtisztje, a királyi lovasgárda egyenruhában (bíborzsakettben, ezüst mellvérttel, hófehér szarvasbőr bricseszben, magas lakkcsizmában, antoniusi szőke fején ezüst sisak fehér tollforgóval).

Amikor nálunk a legtehetségesebb ifju még pályaválasztáson gondolkozik, Oswald Mosley, Churchill pártfogásával, már Harrow konzervatív képviselője az alsóházban. Barbara Hammond írja Mosley életrajzának első fejezetében: „1596- ban egy Mr. Oswald Mosley, a királyi udvar husliferánsa, 3500 font készpénzért összevásárolja azokat a legelőtereket, amelyeken a mostani Manchester városa épült. Az Úr 1846-ik évében Manchester városa ezt az óriási telekkomplexumot 350.000 fontért megváltotta Sir Oswald Mosley nagybirtokostól…”

Hősünk, a mostani Sir Oswald Mosley, a hatodik baronet, aki ezt a nevet viseli, félmillió fontot örökölt szüleitől 22 éves korában és 1920-ban oltár elé vezette Lady Cynthia Curzont, Marquis Curzon árváját és örökösét ésLewy Leiternek, a chicagói dollármilliomosnak unokáját, akinek vagyona Mosleyét jóval meghaladta. Az esküvőn három király és három királyné vett részt, a nászmenet felvonulása két óra hosszat tartott.

Mosley a politikát választotta élethivatásának! Startjánál konzervatív, majd független nacionalista, Churchill bűvöletében. De amikor 1924- ben a munkáspárt csillagai felragyognak az angol firmamentumon, feleségével együtt egyik napról a másikra szocialista lesz.

„Én és a feleségem”- írja választóinak - jól tudjuk, hogy ezzel az elhatározásunkkal elvágtunk minden fonalat családunktól és attól a társadalomtól, amelyhez eddig tartoztunk.” (Egyidejűleg 20.000 fontért megveszik Dunrobin Chastle-t Skócia történelmi, vadregényes várkastélyát.) Lady Cynthia is nyílt levelet intéz választókerületének, Stokénak polgáraihoz, hogy ezután egyszerűen Mrs. Mosley-nak titulálják.

Mosley 1929-ben 33 éves korában, belép a második munkáspárti kormányba, mint Lancaster hercegség kancellárja. A tehetséges, agilis és becsvágyó ifju miniszter sokszáz oldalas haditervet készít a munkanélküliség leküzdésére. A javaslat egyszerre kerül a szocialista kormánypárt és a nyilvánosság elé.

Egyedül a Labour-party engesztelhetetlen ellensége, Churchill fogadja kedvezően a ,,Mosley-memorandumot”, a munkáspárti vezérek, a szerző fegyvertársai, Attlee, Jennie Lee asszony, Sir Walter Citrine és főleg Sir Stafforrd Cripps ,, naivság és tudatlanság” egyvelegének ítélik és elvetik.

Mosley szívenszurva másnap felségével együtt kilép a szocialista pártból, öt-hat képviselőtársa szolidárisnak vallja magát vele, ezek követik az ,,uj párt”-ba, amely azonban néhány hónap alatt szétporlad, a hívek túlnyomó többsége, így az alvezér és propagandafőnök John Strachey- máig is London legkíméletesebb és legbriliánsabb pamfletistája - inkább Moszkva felé orientálódik. A következő év őszén Mosley az Olympia csarnokában kibontja a British Union of Fascista vékony aranyfonállal szegélyezett fekete lobogóját. Programja a City és a meggazdagodott, továbbá az 1920 óta bevándorolt zsidók ellen irányul.

Magánhadsereget szervez, mint az osztrák Stahrémberg herceg, akihez egyébként külsőleg megszólalásig hasonlít. Csak külsőleg, mert Mosley tehetségesebb, szuggesztívebb egyéniség és mint tömegszónoknak nincs párja Angliában. Az angol fasiszták tízmillió példányban szétszórt kiskátéja (bőrbe kötött tipográfiai műremek) Hitler és Stalin rendszerének bizarr keveréke.

Szociális megujhodást hirdet, társadalmi és gazdasági egyenlőséget, de a forradalmat elutasítja. Irányzatában élesen antiszemita, de nem általánosító, pardont és állampolgárságot engedélyez azoknak a zsidóknak, akik legalább száz éve a szigetország adófizető polgárai, nem pénzüzletekkel és nem a nemzeti termelés eszközeinek magáncéljaikra való kihasználásával keresik a kenyerüket.

Fasisztáit talpig feketébe öltöztette, ő maga és a felesége is ezt a krepp uniformist viselik, amelyben a karcsu és még mindig férfiszépség Oswald Mosley ugy fest, mint egy műkorcsolyázó sampion.

1934 nyarán Londonban több mint százezer feketeruhást mozgósított, de 1935-ben, dacára magyar mértékkel fel sem mérhető áldozatkézségének, elvérzett a választásokon és egyetlen mandátumot sem tudott pártjának biztosítani az alsóházban. Óriási tömegek hallgatták gyűléseit és szónoki sikerei tulszárnyalták ifjukora eszményképét, Churchillt is, de a szavazásnál a fekete-egyenruhások is cserbenhagyták.

A Daily Herald május 11-i száma szerint Sir Oswald Mosley a lengyel háborut megelőző válság idején sűrűn váltott táviratokat Julius Streicherrel, a német nemzeti szocialisták nürnbergi Gauleiter-jével és a ,,Stürmer” ismert szerkesztőjével. Egyik távirata, amelyet nyilván elfogtak mert szövegét közhírré tették, így hangzott: ,,Kedves Streicher úr! Köszönöm meleg üdvözletét, amelyet leicesteri beszédem hatása alatt küldött. Nehéz küzdelmeim közepette végtelenül jólesett együttérzése, amelyet én a legmagasabbra becsülök. Európában csak úgy teremthetünk rendet, békét és igazságot, ha a plutokráciát és a korrupciót letörjük. Nehéz harcok előtt állunk! Őszinte barátsággal, az Ön Mosleyje.”

Anglia legszebb férfia és legjobb szónoka, a még mindig milliomos Sir Oswald Mosley, most ,,defetista propaganda és a haza biztonsága elleni sorozatos bűncselekedetek gyanuja miatt” a brightoni katonafogház lakója.

Chamberlain a letartóztatási parancsot azzal tette ,,ad acta”, hogy Mosley – személyes ellenfele. Churchill kormányra lépésének első napján elrendelte az ,,általános tisztogatást” és a bebörtönzöttek listája Mosleyvel kezdődött. Az uj premiernek aligha okozott lelkiismereti skrupulusokat, hogy az angol nemesség egykori ,, virágzó lombja” pártfogoltja és személye barátja volt…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország birkózó bajnoksága Magyarország birkózó bajnoksága
Hatodfélszáz főre menő érdeklődő közönség nézte végig a Nemzeti...
Szubvenció vagy apanázs? Szubvenció vagy apanázs?
A tengerhajózási vállalatok, elsősorban az Adria, a háboru egész...
Rövidek Rövidek
Vasárnap délben 12 órakor nagy kommunista tüntetés zavarta meg...
Hosszútávfutás Amerikában Hosszútávfutás Amerikában
Az amerikaiak leggyengébb oldala a többi sportágakhoz viszonyítva a...
A képviselőház elnapolása A képviselőház elnapolása
Megvolt a várva-várt deczember 19-iki ülés és az összes eredmény az,...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
A Hungáriának szombaton hat hajóhosszal kiharcolt győzelme után...
Vázlatok Spanyolországból Vázlatok Spanyolországból
Tőlünk Spanyolország annyira távol esik, hogyha abból a kevésből, a...
Szlovenszkó lawntennisz bajnokságai Szlovenszkó lawntennisz bajnokságai
A Kassai Sport Club által augusztus 3-tól 10-ig nemzetközi...
„Fuit” „Fuit”
A Városliget belsejében van egy egyszerű, Fuit felirású sírkő,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98