Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal, az érés meggyorsítása

Elméleti szempontból, foglalkozni kell még azzal a kérdéssel is, hogy tulajdonképen milyen módon tudja, az etilén az egyes gyümölcsfélék érését előidéző, illetőleg bizonyos esetekben gyorsító hatását megindítani. Az éréskor lejátszódó, már említett bonyolult folyamatok nagyobbrészt bizonyos enzimek hatásaiként jönnek létre. Igen valószínűnek látszik az irodalmi adatok által is részben igazolt feltevés, miszerint az etilén érlelést gyorsító hatása, vagy éppen hatástalansága összefüggésben van az egyes enzimek tevékenységével, szaporodásukkal, illetőleg csökkenésükkel.

Az orosz Ivanov, Prokosen M. és Gabunija S. ilyen irányban végzett vizsgálatai azt mutatják, hogy pl. a Diospyros Kaki, ez a Japánban termelt gyümölcs etilén gázosításra összetételében lényegesen nem változik ugyan, de az gyorsan levesesedik, ami a cserzőanyag eltűnésére, illetőleg a kataláz- és peroxidáztartalom növekedésére vezethető vissza; az uborkában pedig a peroxidáz- és szaccharáz-tartalom megnövekedésével teljes összefüggésben a lélekzés kb. négy és félszeresre növekszik 8 nap alatt, majdnem felére csökken a cukortartalom és szétbontódik a klorofill. Ez az enzimváltozás azonban csak egyik tünete a gázosításnak, maga az egész folyamat részleteiben eddig még nincs tisztázva.

Összefoglalva az eredményeket, megállapíthatjuk, hogy az etilén gázosítás jelenleg, amennyiben az gazdaságos, csak a féléretlen, egészséges gyümölcs, vagy zöldségek hosszabb raktározás mellőzésével végrehajtott érleléséhez használható abban az esetben, ha az időjárási viszonyok nem engednék a természetes teljes megérést.

Az érés meggyorsítása nem sikerült ugyan, de magát az érést az időjárás változásaitól és más külső körülményektől teljesen függetlenül sikerült megindítani, illetőleg befejezni, vagyis a gáznak kétségtelenül van érlelő hatása, de az csak bizonyos esetekben alkalmazható. Az érés meggyorsítása is sikerülhet, ha össze tudjuk kapcsolni a természetes műérleléssel azáltal, hogy a termést az anyanövénytől el nem távolítva tartjuk etilén gázt tartalmazó légkörben, ami pl. egyáltalán nem kivihetetlen, ha melegházakról vagy melegágyakról van szó.

Tóth Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Válogatás a kovászos uborkában A dunaparti zöldség és gyümölcspiacról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Külkereskedelmünk a mult évben Külkereskedelmünk a mult évben
Az 1904. évben a magyar korona országai területére behozott és kivitt...
Apróságok Apróságok
Nagy érdeklődésre tarthat számot a szabadstílusú női birkózás, élén a...
Az evés üdítő és felfrissítő hatása Az evés üdítő és felfrissítő hatása
Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor...
Háda Jóska bekapta a döntő gólt… Háda Jóska bekapta a döntő gólt…
Vasárnap délben tartotta esküvőjét a magyar válogatott kapusa. Amikor...
Mistral és Babits Mistral és Babits
A lapok közlik az Interparlamentáris Unió ülésein elhangzott...
Magyarország nemzeti vagyona 32 milliárd pengő Magyarország nemzeti vagyona 32 milliárd pengő
Fellner Frigyes dr. egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémián a...
 Sajtok készítése házilag Sajtok készítése házilag
A sajtkészítés általában nem könnyű dolog, mert az eredmény számos -...
A téli tüzelőellátás csődje A téli tüzelőellátás csődje
Négy hónap óta sürgetik minden oldalról a budapesti téli...
A méhek beszéde A méhek beszéde
Többen közülök új, hasonló szagú táplálékforráshoz jutnak. Ilyen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98