Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal, az érés meggyorsítása

Elméleti szempontból, foglalkozni kell még azzal a kérdéssel is, hogy tulajdonképen milyen módon tudja, az etilén az egyes gyümölcsfélék érését előidéző, illetőleg bizonyos esetekben gyorsító hatását megindítani. Az éréskor lejátszódó, már említett bonyolult folyamatok nagyobbrészt bizonyos enzimek hatásaiként jönnek létre. Igen valószínűnek látszik az irodalmi adatok által is részben igazolt feltevés, miszerint az etilén érlelést gyorsító hatása, vagy éppen hatástalansága összefüggésben van az egyes enzimek tevékenységével, szaporodásukkal, illetőleg csökkenésükkel.

Az orosz Ivanov, Prokosen M. és Gabunija S. ilyen irányban végzett vizsgálatai azt mutatják, hogy pl. a Diospyros Kaki, ez a Japánban termelt gyümölcs etilén gázosításra összetételében lényegesen nem változik ugyan, de az gyorsan levesesedik, ami a cserzőanyag eltűnésére, illetőleg a kataláz- és peroxidáztartalom növekedésére vezethető vissza; az uborkában pedig a peroxidáz- és szaccharáz-tartalom megnövekedésével teljes összefüggésben a lélekzés kb. négy és félszeresre növekszik 8 nap alatt, majdnem felére csökken a cukortartalom és szétbontódik a klorofill. Ez az enzimváltozás azonban csak egyik tünete a gázosításnak, maga az egész folyamat részleteiben eddig még nincs tisztázva.

Összefoglalva az eredményeket, megállapíthatjuk, hogy az etilén gázosítás jelenleg, amennyiben az gazdaságos, csak a féléretlen, egészséges gyümölcs, vagy zöldségek hosszabb raktározás mellőzésével végrehajtott érleléséhez használható abban az esetben, ha az időjárási viszonyok nem engednék a természetes teljes megérést.

Az érés meggyorsítása nem sikerült ugyan, de magát az érést az időjárás változásaitól és más külső körülményektől teljesen függetlenül sikerült megindítani, illetőleg befejezni, vagyis a gáznak kétségtelenül van érlelő hatása, de az csak bizonyos esetekben alkalmazható. Az érés meggyorsítása is sikerülhet, ha össze tudjuk kapcsolni a természetes műérleléssel azáltal, hogy a termést az anyanövénytől el nem távolítva tartjuk etilén gázt tartalmazó légkörben, ami pl. egyáltalán nem kivihetetlen, ha melegházakról vagy melegágyakról van szó.

Tóth Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Válogatás a kovászos uborkában A dunaparti zöldség és gyümölcspiacról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kenyér, mint fegyver
A kormány újabb rendeletet bocsátott ki, a melyben a búza- és...
A mi karácsonyunk… A mi karácsonyunk…
Karácsony estéjén kinyíltak a szívek. A szeretet fluiduma szétáradt a...
A jég A jég
A telet el se lehet képelni jég nélkül. Pedig hát a mult tél is úgy...
Jégvágó szánkó Jégvágó szánkó
Az ujságolvasó bizonyára tudja, hogy mi az az Archangelszk? Mi...
Kézben hordozható csónak Kézben hordozható csónak
Kézben hordozható csónak. Sokféle szerkezetű könnyen hordozható...
„Kiskirályok” a japán ujságírók „Kiskirályok” a japán ujságírók
Japán legkitűnőbb ismerője, Maurice Lachin, a világhírű elismert...
Babits Mihály Dante-fordítása Babits Mihály Dante-fordítása
Egy új Dante-fordítás megjelenése minden irodalomban nagy esemény s a...
Egy szerb pártvezér sorsa Egy szerb pártvezér sorsa
Szerbiában Tajcsics Rankó a parasztok bálványa. Husz esztendő óta...
Mitől függ a valutareform sikere?
A valutaprobléma megoldása egyre késik. A probléma fontosságát és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98