Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal, az érés meggyorsítása

Elméleti szempontból, foglalkozni kell még azzal a kérdéssel is, hogy tulajdonképen milyen módon tudja, az etilén az egyes gyümölcsfélék érését előidéző, illetőleg bizonyos esetekben gyorsító hatását megindítani. Az éréskor lejátszódó, már említett bonyolult folyamatok nagyobbrészt bizonyos enzimek hatásaiként jönnek létre. Igen valószínűnek látszik az irodalmi adatok által is részben igazolt feltevés, miszerint az etilén érlelést gyorsító hatása, vagy éppen hatástalansága összefüggésben van az egyes enzimek tevékenységével, szaporodásukkal, illetőleg csökkenésükkel.

Az orosz Ivanov, Prokosen M. és Gabunija S. ilyen irányban végzett vizsgálatai azt mutatják, hogy pl. a Diospyros Kaki, ez a Japánban termelt gyümölcs etilén gázosításra összetételében lényegesen nem változik ugyan, de az gyorsan levesesedik, ami a cserzőanyag eltűnésére, illetőleg a kataláz- és peroxidáztartalom növekedésére vezethető vissza; az uborkában pedig a peroxidáz- és szaccharáz-tartalom megnövekedésével teljes összefüggésben a lélekzés kb. négy és félszeresre növekszik 8 nap alatt, majdnem felére csökken a cukortartalom és szétbontódik a klorofill. Ez az enzimváltozás azonban csak egyik tünete a gázosításnak, maga az egész folyamat részleteiben eddig még nincs tisztázva.

Összefoglalva az eredményeket, megállapíthatjuk, hogy az etilén gázosítás jelenleg, amennyiben az gazdaságos, csak a féléretlen, egészséges gyümölcs, vagy zöldségek hosszabb raktározás mellőzésével végrehajtott érleléséhez használható abban az esetben, ha az időjárási viszonyok nem engednék a természetes teljes megérést.

Az érés meggyorsítása nem sikerült ugyan, de magát az érést az időjárás változásaitól és más külső körülményektől teljesen függetlenül sikerült megindítani, illetőleg befejezni, vagyis a gáznak kétségtelenül van érlelő hatása, de az csak bizonyos esetekben alkalmazható. Az érés meggyorsítása is sikerülhet, ha össze tudjuk kapcsolni a természetes műérleléssel azáltal, hogy a termést az anyanövénytől el nem távolítva tartjuk etilén gázt tartalmazó légkörben, ami pl. egyáltalán nem kivihetetlen, ha melegházakról vagy melegágyakról van szó.

Tóth Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Válogatás a kovászos uborkában A dunaparti zöldség és gyümölcspiacról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pingvinek , a pingvin-gyerekek különös ebédje. A pingvinek , a pingvin-gyerekek különös ebédje.
A Dél-Afrikát és Dél-Atnerikát járt utazók sok érdekeset mesélnek...
Az asszony helye Az asszony helye
No lám milyen tévedései vannak az embernek. Eddig azt hittük, hogy a...
Ki akar folyamőr lenni? Ki akar folyamőr lenni?
A hivatalos lap mult heti számában toborzási felhívás jelent meg,...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
Gyönyörű időben, díszes keretben zajlott le a regatta első napja. A...
Leányok öröme, apák bánata a farsang Leányok öröme, apák bánata a farsang
Karneváli herceg minden bálterembe bevezeti az idei farsang...
Cetinjei képek. Cetinjei képek.
Montenegro kicsiny fővárosának, melyről a minap tartott fejedelmi...
Elfajulás a sportban Elfajulás a sportban
Egyik budapesti korcsolyázó egylet két fiatal tagja összezörrent az...
A Danubia nemzetközi versenye A Danubia nemzetközi versenye
A bécsi Danubia kétnapos versenye a résztvevő magyar versenyzőknek...
Szabad-e, lehet-e ma írni a magyar írónak? Szabad-e, lehet-e ma írni a magyar írónak?
Hiába is próbálnám leplezni e tanulmány szubjektív telítettségét,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98