Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal és a lassított érlelés

A külföldi eredmények bennünket pusztán elméletileg érdekelnek. Fontosabb gyakorlati kérdés azonban számunkra pl. az, hogy lehet-e vajjon a paradicsom érését befolyásolni. Jó, külföldi piacon is versenyképes paradicsomkonzerv csak teljesen érett áruból készíthető, ezzel szemben nálunk a sokszor oly korai őszi hideg, esős idő miatt igen nagy az a mennyiség, amely nem tud megérni, s mint félérett áru kárba vész; a kérdés tehát nemzetgazdasági szempontból sem jelentéktelen.

De van még egy másik szempont is, amely szintén a mesterséges érlelés vizsgálata mellett szól, ez a raktározás kérdése. Az érett paradicsom u. i. nem raktározható, legalább is korántsem annyi ideig, mint a félérett, vagy éretlen.

Önként kínálkozik az a gondolat, hogy az éretlen gyümölcsöt kellő hő-fokon és nedvességtartalom mellett raktározzuk és utólag megérlelve hozzuk forgalomba. Ez mint elgondolás gyönyörű is, de kivitele, amint azt a következő kísérletekből kitűnik, már nem ilyen egyszerű.

A kísérleteket frissen szedett, zöld, egészséges külsejű paradicsommal végeztem. Az etilént alkohol, kénsav, kvarchomok keverékének 160 fokon való hevítésével előállítva kénsavas, lúgos és vizes mosás után 1:1000-1:10.000-es hígításban használtam.

A szoba hőfokon végzett kísérletekben semmi különbség nem mutatkozott időmegtakarítás, szín, íz tekintetében a gázzal raktározott, vagy a szellős helyen napfény hatására kitett termés érése közt. Mint érdekességet megemlítem azonban, hogy amint gáz érte a paradicsomot, azonnal halvány piros szín keletkezése volt észlelhető.

 

Különben mindkét kísérleti anyag elég gyorsan megérett. Kissé más volt a helyzet, ha hidegen, kb. 2 fokon pár napig raktároztam a termést, amikor az etilénnek bár kismértékű, de az érlelést feltétlenül gyorsító hatását lehetett észlelni.

Ha viszont már hosszabb ideig hűtötten raktározott paradicsomot gázosítunk, az a naponkénti szellőztetés és friss etilénbefúvás esetén is csak egészen csekély utóérést mutat (azt is talán a napfény és meleg hatására) és csakhamar megpuhul. Tehát az etilén éréstgyorsító hatása a paradicsom esetében csak alacsony hőfokon érvényesül, szobahőmérsékleten ezt a hatást a meleg ellensúlyozza, a sokáig hűtöttre pedig egyáltalán nincs semmi hatása.

A calbei (Saale) intézetben, hol hasonló kutatásokat végeztek, nem a raktározás után, hanem raktározás közben próbálták lassan érlelni a paradicsomot. Azonban ez a kísérlet nem sikerült, mert a paradicsom egyharmada a hosszú raktározás alatt megromlott, a másik, romlásra szintén hajlamos kétharmad pedig igen nagy részben zöld maradt.

A hasonló célból szőlővel és almával folytatott érlelési vizsgálataink sem hoztak pozitív eredményt; mindkét esetben, igaz, hogy a legjobb időjárási viszonyok közt, de mégis a természetben, a fán vagy a tőkén maradt kísérleti anyagért meg hamarább. Annak az elgondolásnak, hogy éretlenül raktározzuk és a végén érleljük meg a gyümölcsöt, a gyakorlati életben tehát nincs jelentősége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Motorkerékpáros szegedi pékmester és civilruhás őrnagy utcai afférja Motorkerékpáros szegedi pékmester és civilruhás őrnagy utcai afférja...
Hangos és szokatlan utcai botrány játszódott le Szegeden, a Petőfi...
Idegen ellenes zavargás Khinában Idegen ellenes zavargás Khinában
Sanghaiban zavargás tört ki az európaiak ellen. Deczember 20-ikán...
A „háborus” mezőgazdasági kiállitás A „háborus” mezőgazdasági kiállitás
A most megnyilt mezőgazdasági kiállitás első vasárnapján valóban nem...
Miért emelkednek a Déli Vasut részvények? Miért emelkednek a Déli Vasut részvények?
A tőzsdei hét kimagasló szenzációja a Déli Vasut részvények...
A bankszövetség kardcsapatbajnoksága A bankszövetség kardcsapatbajnoksága
A Pénzintézeti Sportszövetség vasárnap délután, a Santelli-féle...
Borzalmas halál
Titelből írják: Galinkics Rada zsablyai lakos átrándult a szomszédos...
A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervezi A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervezi
A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervez az idén és pedig...
A tudomány vértanui A tudomány vértanui
Schwartz, a puskapor föltalálója, életével fizette meg találmányát....
Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén
Vasárnap délelőtt rendezte az ESC 20 kilométeres országúti versenyét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98