Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal és a lassított érlelés

A külföldi eredmények bennünket pusztán elméletileg érdekelnek. Fontosabb gyakorlati kérdés azonban számunkra pl. az, hogy lehet-e vajjon a paradicsom érését befolyásolni. Jó, külföldi piacon is versenyképes paradicsomkonzerv csak teljesen érett áruból készíthető, ezzel szemben nálunk a sokszor oly korai őszi hideg, esős idő miatt igen nagy az a mennyiség, amely nem tud megérni, s mint félérett áru kárba vész; a kérdés tehát nemzetgazdasági szempontból sem jelentéktelen.

De van még egy másik szempont is, amely szintén a mesterséges érlelés vizsgálata mellett szól, ez a raktározás kérdése. Az érett paradicsom u. i. nem raktározható, legalább is korántsem annyi ideig, mint a félérett, vagy éretlen.

Önként kínálkozik az a gondolat, hogy az éretlen gyümölcsöt kellő hő-fokon és nedvességtartalom mellett raktározzuk és utólag megérlelve hozzuk forgalomba. Ez mint elgondolás gyönyörű is, de kivitele, amint azt a következő kísérletekből kitűnik, már nem ilyen egyszerű.

A kísérleteket frissen szedett, zöld, egészséges külsejű paradicsommal végeztem. Az etilént alkohol, kénsav, kvarchomok keverékének 160 fokon való hevítésével előállítva kénsavas, lúgos és vizes mosás után 1:1000-1:10.000-es hígításban használtam.

A szoba hőfokon végzett kísérletekben semmi különbség nem mutatkozott időmegtakarítás, szín, íz tekintetében a gázzal raktározott, vagy a szellős helyen napfény hatására kitett termés érése közt. Mint érdekességet megemlítem azonban, hogy amint gáz érte a paradicsomot, azonnal halvány piros szín keletkezése volt észlelhető.

 

Különben mindkét kísérleti anyag elég gyorsan megérett. Kissé más volt a helyzet, ha hidegen, kb. 2 fokon pár napig raktároztam a termést, amikor az etilénnek bár kismértékű, de az érlelést feltétlenül gyorsító hatását lehetett észlelni.

Ha viszont már hosszabb ideig hűtötten raktározott paradicsomot gázosítunk, az a naponkénti szellőztetés és friss etilénbefúvás esetén is csak egészen csekély utóérést mutat (azt is talán a napfény és meleg hatására) és csakhamar megpuhul. Tehát az etilén éréstgyorsító hatása a paradicsom esetében csak alacsony hőfokon érvényesül, szobahőmérsékleten ezt a hatást a meleg ellensúlyozza, a sokáig hűtöttre pedig egyáltalán nincs semmi hatása.

A calbei (Saale) intézetben, hol hasonló kutatásokat végeztek, nem a raktározás után, hanem raktározás közben próbálták lassan érlelni a paradicsomot. Azonban ez a kísérlet nem sikerült, mert a paradicsom egyharmada a hosszú raktározás alatt megromlott, a másik, romlásra szintén hajlamos kétharmad pedig igen nagy részben zöld maradt.

A hasonló célból szőlővel és almával folytatott érlelési vizsgálataink sem hoztak pozitív eredményt; mindkét esetben, igaz, hogy a legjobb időjárási viszonyok közt, de mégis a természetben, a fán vagy a tőkén maradt kísérleti anyagért meg hamarább. Annak az elgondolásnak, hogy éretlenül raktározzuk és a végén érleljük meg a gyümölcsöt, a gyakorlati életben tehát nincs jelentősége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pósa Lajos ünneplése Pósa Lajos ünneplése
A legszebb és leghálásabb közönség, a gyermekek ezernyi serege...
Egy becsületes tolvaj Egy becsületes tolvaj
Az abádszalóki küldöttség mely Szabó István miniszternél járt, egyben...
Véres diákzavargások Pest város utzáin a 18. században
Az 1776. év február 20-án, farsang utolsó napján, éjjeli 10-11 óra...
Mi történik a viaszlemezzel? Mi történik a viaszlemezzel?
Régebben, ha a viaszlemezre elkészült a hangfelvétel, grafit- vagy...
Képek az amerikai elnökválasztásból Képek az amerikai elnökválasztásból
A köztársasági párt győzött, az Egyesült-Államok elnöke Taft lesz....
Terjed a villamos világitás
A szarvasi villamos világitás berendezésre vonatkozó részletes...
Udvari élet a franczia királyok alatt -  X. Károly udvara Udvari élet a franczia királyok alatt - X. Károly udvara
Az 1824. év szeptemberének 16-án, abban a pillanatban, midőn XVIII....
Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész
A természeti és természetszabta történelmi törvények rideg eredményén...
Kezdjék meg az állami épitkezéseket Kezdjék meg az állami épitkezéseket
Kétségbeejtő számadatok kerültek nyilvánosságra arról, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98