Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1940 | Március

Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal és az egészségügyi szempontok

Tapasztalati tény, hogy a korai piacokon megjelenő és az újság ingerével ható első, alig érett gyümölcs kevesebb zamat- és tápanyagtartalma, kevésbbé megfelelő színe ellenére is, sokkal kelendőbb, mint ugyanaz a gyümölcs később, az idény végén.

Más gyümölcsöt, mint a trópusi banánt, vagy a mi vörösszilvánkat egyenesen éretlen vagy félérett állapotban kell leszedni, mert az éretlen jobb raktározhatósága miatt csak így szállítható távolabbra. Mint oly sokszor, úgy most is a gyakorlati élet tapasztalata hívta fel az elméleti téren dolgozók figyelmét egy fontos kérdésre, hogy vajjon lehetne-e valamilyen módon a gyümölcs érlelését befolyásolni: az éretlenül leszedettet utóérésnek alávetni.

A dolog részben sikerült is, állítólag Amerikában jelentős eredményeket értek már el, amit bizonyít az ebben a tárgyban bejegyzett rengeteg szabadalom. Nálunk, ahol a gyümölcstermelés elsőrangú fontosságú, nem lehet teljesen érdektelen ez a tárgykör, s úgy hiszem nem hiábavaló, összefoglalva az eddigi külföldi eredményeket, a magyar szempontok szemelőtt tartásával végzett kísérletek alapján, ha azok negatív eredményt hoznak is, rövid tájékoztatót nyujtunk a kérdés mostani állásáról.

A gyümölcsérlelésnek legegyszerűbb és még ma is használatos módja a környező hőmérséklet emelése. Ezt alkalmazzák a melegházakban, ahol magát az egész termőnövényt hozzák kedvező körülmények közé, de ez az elv érvényesül az egyszerűbb esetekben is, pl. az éretlenül leszedett gyümölcs vagy zöldségnek a napsugár melegével való fonnyasztva érlelésekor, amit leginkább a korai piacokon megjelenő dinnye, paradicsom vagy szilva esetében tapasztalhatunk.

A hőmérséklet célszerű és tudatosan végrehajtott emelése gyorsítja a természetes érést és a vele kapcsolatos egyéb folyamatokat, a zamat, a szín, a cukortartalom és a tartósság változásait. Ugyanilyen hatást azonban kémiai szerekkel is el tudunk érni telítetlen szénhidrogénekkel, mint amilyen az etilén, propilén, butilén, acetilén, azzal a különbséggel, hogy itt a magasabb hőmérséklet fonnyasztó hatása egyáltalán nem, vagy igen kismértékben érvényesül. A különféle gázok közül gyakorlati értelemben az etilénnek (CH2—CH2) van legnagyobb jelentősége.

A különféle gázok ellen sokan egészségügyi szempontokat hoztak fel. Ezek azonban nem alaposak, mert a gázt igen nagy hígításban használják, később pedig teljesen eltávolítható. Inkább az lehet kétséges, hogy ez a műérlelés nemcsak a gyümölcs színét befolyásolja-e kedvezően, hanem végbemegy-e maga a belső átalakulás is, amilyen a keményítőnek cukorrá való átalakulása (ami maga sincs még egészen tisztázva), a savmennyiség és a cserzőanyagok oxidálódása folytán a fanyar íz csökkenése, a zamatossá válás, a pektin enzimatikus lebontása és a vele kapcsolatos lágyulás, léképződés.

Sokan már eleve kétségbevonják, hogy mindez végbemenne, mert azt vallják, hogy az átalakulásra jellemző egyes alkotórészek elszaporodása, részben a jelenlévők átalakítása, részben új anyagok keletkezése révén, csak addig tart, míg a termés az anyanövénnyel összefüggésben van. Az irodalmi adatok, valamint kísérletek alapján megállapíthatjuk, hogy ez az állítás nem minden esetben állja meg a helyét.

Csak, hogy egy példát említsek, ha a banánt etilénnel kezeljük, nemcsak megsárgul, hanem a cukorképződés is meggyorsul benne, úgyhogy a mesterségesen érlelt banán felülmúlja a normálisan érettet. Az időmegtakarítás ezzel szemben a csúcs sárgulásáig 40-70%, az egész gyümölcs megsárgulásáig 17-25%.

A citromfélék gyümölcse a kívánt színt kb. 14 nappal előbb kapja meg, mint a gázzal nem kezelt, de ezzel szemben a mesterségesen érlelt sokkal savanyúbb, úgyhogy ez esetben felcserélt érlelésről beszélhetnénk, ami azonban a citrom esetében nem okoz értékcsökkenést. Viszont a datolya féléken határozottan kedvezőtlen változást tapasztaltak; a gyümölcshús puha lett és a tartósságából veszített.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kötelező a korona-számítás Kötelező a korona-számítás
Több izben volt már szó arról, hogy hivatalos uton is figyelmeztetni...
Rajcsányi és Kabos holtversenyben került az első helyre Rajcsányi és Kabos holtversenyben került az első helyre
Az Újpesti Torna Egyesület vasárnap a Tungsram Kultúrházban...
A fenomén A fenomén
Szabó Endrét irói pályája folyamán mindig vonzotta a szatira; egy...
A félhosszu haj legyőzte a bubifrizurát A félhosszu haj legyőzte a bubifrizurát
Szegény bubi, baby, eton: a budapesti női fodrászok esküdtszéke...
Öszvérek kerülnek a pesti konflisok elé Öszvérek kerülnek a pesti konflisok elé
A téli sárban, lucsokban, a rozoga pesti kövezeten egymásután dőlnek...
Münnich főkapitány nyilatkozata a verekedő, lövöldöző...
Az elmúlt hónapokban a fővárosban egymást érték a rendőrök által...
Gummi után Semperit? Gummi után Semperit?
Mikor lesz már ennek vége? Élénken emlékszik még mindenki, aki a...
 Új gáztartók Új gáztartók
A mai gáztartók majdnem kivétel nélkül harangalakúak és alul...
Hofrichter főhadnagy Hofrichter főhadnagy
Rettenetes bünténynyel vádolták meg hónapokkal ezelőtt Hofrichter...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98