Dtum
Login with Facebookk
1940 | Október

Beszédes vészjelek

Balatonaliga

Aki a legmodernebb közlekedési eszközök különböző útjelző-szimpolikáját tanulmányozza – a rejtélyes áthúzott P-betűket, a kanyart jelző S-betűket, a sorompót jelző kerítést, a veszedelmes meredeket jelző halálfejet, meg a többi titokzatos jelet és képet, - ritkán gondol arra, minő ősi szokása az emberiségnek az, hogy az utak mellé jelzőtáblákat állít: tapasztalt emberek intéseit az utánuk jövő nemzedékek okulására.

Hiszen voltaképpen ezt célozzák a hegyi ösvényeken itt-ott elhelyezett feszületek, az úgynevezett „mártírkeresztek” is: figyelmeztetni az arrajárókat arra, hogy ez a hely veszedelmes, itt már egyszer lezuhant valaki a mélységbe.

De voltaképpen ugyanilyen útjelzést szolgál a cigánynép ősi cinkelése is: furcsán felaggatott rongyok, faágak közé beékelt ágacskák - mind csupa hasznos tudnivaló a szegény cigánynépet fenvegető sokmindenféle veszedelem felől. Ezeket a cigánycinkeket vette aztán át Baden-Powell főcserkész is, amikor a világ cserkészete számára kitalálta a cserkész-kirándulók sokféle érdekes és tudnivaló titokzatos útjelzését.

Valahogy rokon ezzel a titokzatos jelbeszéddel az amerikai hobók, a csavargók egyezményes jelbeszéde, amelyet egy-egy falu határán, vagy olyik ház falán alkalmaznak: ezekkel a jelekkel közlik egymással, hogy ebben a faluban vagy farmban nem érdemes fáradozni, mert innen rövidúton kiebrudalják az embert, vagy ebben a házban megható történetkét kell elmondani, hogy megindítsuk vele a házigazda szivét.

Érdekes, hogy Erdély legmagasabb hegyei között, hozzáférhetetlen sziklafalakon is találni bevésett útijegyeket, amelyeknek pontos jelentőségét máig sem lehetett megfejteni, csak annyit tudtak róluk, hogy a valaha Bulgáriából elkergetett manicheusok hagyták a jeleket hátra, amikor nyugat felé vándoroltak, s ott aztán mint „bougre”-ok (bugrisok) tüntek fel és Dél-Franciaországban eretnekvallást alapítottak. Hajszolt életük vészjelei ezek az erdélyi sziklavésetek.

A modem élet hajszoltsága is kivált persze az emberiségből ilyen vészjeleket. Ahol az autóforgalom és az úttest hogy gyakran történhetnek azon a helyen balesetek, ott a vezetők számára igen beszédes vészjelet állítanak az úttest mellé: póroljárt kocsivezető szétroncsolt autóját – hadd lássa az utód, hogyha nem vigyáz a hajtással, minő sors várakozik rá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98