Dtum
Login with Facebookk
1941 | Április

Uj magyar területgyarapitás

A Magyar Távirati Iroda jelenti: A honvédvezérkar főnöke közli április 13-án 12 órakor:
A baranyai háromszöget április 12-én estig teljesen elfoglaltuk. A Duna-Tisza közeén páncélos és gyorscsapataink ma a reggeli órákban elérték Ujvidéket. Ejtőernyős csapataink messze elől néhány fontos hidat birtokba vettek és ezeket a gyorscsapatok beérkeztéig tartottál. A visszavonulásban lévő ellenség folyamatos előretörésünket a Duna-Tisza-közén lévő hidak felrobbantásával igyekszik akadályozni. Eddigi veszteségeink nem nagyok.
Werth Henrik
Gyal. Táb, a m.kjir. Honvédvezérkar főnöke


Ejtőernyős csapataink vették birtokba Ujverbászt

Valahol Dél-Magyarországon, április 14.
A magyar honvédcsapatok előrenyomulása az egész Duna-Tisza közén lendületesen tovább halad.


Szombat délután derék ejtőernyős csapataink jóval a földi csaptok előtt birtokukba vették Ujverbászt. Igy Ujverbásznál és Szenttamásnál a Ferenc-csatorna átjáróáig a földi csapatok gyors előrenyomulásának lehetőségét előmozditották.

Ugyancsak szombaton folyamőreink a szerb aknazárat Kiskőszegnél megnyitották s elöretörtek Bezdáig és Monostorszegig, ahol a Ferenc-csatorna zsilipjeit biztositották, majd Továbbhaladva elérték Apatint.


Husvét vasárnapján csapataink fokozodó lendülettel folytatták előrenyomulásukat, amelyet a magyar légieről kitűnő összmüködéssel hatásosan támogattak. A Duna-Tisza közén az ottlévő, már csak gyengébb szerb erők felmorzsolódtak és menekülnek. Gyakran előfordul, hogy a szerb tisztek rangjelzésüket leszedik és rangjelzés nélkül, vagy polgári ruhában igyekeznek menekülni.


Egyes városokban rejtve viszahagyott csetnik-csoportok lövöldöznek és gyujtogatnak, de ezeket csapataink gyorsan ártalmatlanná teszik.


Az előrenyomulás során foglyul ejtett katonák között szerb és szlovén nemzetiségűek is vannak. A foglyok elkeseredve panaszkodnak Szerbia vezetőire és parancsnokaikra  s előadják, hogy teljesen helytelenül tájékoztatták őket a valóságos helyzet felől mind külpolitikai, mind katonai szempontból. Az az érzésül, hogy vezetőik csufosan elhagyták őket és semmi célja a további küzdelemnek.

 

Igy gondolkozik legnagyobb részük, kivéve egyes elvakult fanatikusokat és mindenre elszánt csetnikeket és dobrovoljácokat.

 

A magyar lakosság mindenütt leirhatatlan lelkesedéssel fogadja a honvédeket és szeretetének számos megnyilatkozásával halmozza el őket. A vasárnap délig beérkezett jelentések szerint Ujvidék, Szenttamás és Zenta már magyar kézben van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Werth Henrik A levegő huszárjai, az ejtőernyős katonák indulásra készen Az égből alászálló hadsereg A földetért ejtőernyősök gyorsan támadásra indulnak Ez a határ menti szerb kiserőd sértetlenül került a magyar katonák kezére A magyar honvédség bevonul a felszabadult Zentára A szegedi vasútállomás környéke egy jugoszláv légitámadás után
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98