Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A poklok kapui

Két esztendeje, e napon semmisült meg a nemzeti erő sujtó ökölcsapásai alatt a vörös rém és ha két esztendő távlatából most visszatekintünk, akkor látjuk, hogy milyen messze jutott az ország attól a pusztulástól, amely reája várakozott. A nemzet katasztrófájában augusztus elseje volt a nap, amelyen legmélyebbre bukott alá az ország, bünös erők tönkre akarták zuzni a nemzet belső életét és idegen martalócok jöttek nyakunkra, hogy megfojtsanak, kizsákmányoljanak és fölfaljanak bennünket.


Két esztendő mult el azóta, hogy kiürítettük a legkeserübb poharat, a trianoni béke gyászkeretben mára beiktatódott törvény a tudatunkba: hisszük, hogy nem azzal, hogy örök törvény legyen, hanem emlékeztető szó, intő jel a jövendő munkásság, a nemzeti tevékenység nagy föladatai számára. A gyászkeretes törvény riadó minden magyarhoz, jajongó sirám zokog ki belőle, minden magyar lélek aggódó vergődése, minden magyar szív izgalmas magabizása. A trianoni békében mindent odaadtunk, amit erő, fondorkodás és hatalmi vágy elragadhatott tőlünk, de megmaradt számunkra jövendőnk reménysége, törhetetlen bizalmunk annak a nemzetnek életében és jövendőjében, mely feltámadásra, diadalra és teljes egységesülésre hivatott.


Két esztendeje alant vergődtünk a pokol mélységében, vörös rémek tüzes vassal sebezték fájó testünket: két esztendő után alkotó munkára vágyva, itt áll a nemzet, a romok már eltakarítódtak és vágyva vágyakozik minden magyar lélek, hogy visszaszerezze és a régivé tegye a hajdani szép hajlékot.


A régi erőkhöz ujak jönnek. Messze keletről, szomoru rabságból hatvanezer magyar tér haza; hadifoglyaink sorsáról immár végleges a megegyezés.


Baranya hű népe ismét a mienk lesz. Tisza-Maros szögének magyarjai felszabadulnak az idegen járom alól.


S mialatt ujuló erővel, erős elhatározással indulunk az építő munka felé, - a bennünket közrefogó ellenséges hatalmak, a belső kór tünetei között pusztulnak, senyvednek, mert gonosz és pusztító betegséget hoznak magukkal már születésük órájában. A mi betegségünk a gyógyulóé, a lábadozó lázas kitörései észlelhetők már csak közéletünkön. Övék az öröklött betegség, az öröklött kór, a gyógyíthatatlan, a halálthozó.


Két esztendővel ezelőtt már a poklok mélységébe lökték a magyart. Kossuth jóslata azonban valóra igazolódott: Magyarországot még a poklok kapui sem fogják megdönteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Trianon - a közismert ábra Soós Károly altábornagy csapataival a szegedi Széchenyi térre vonul
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98