Dtum
Login with Facebookk
1941 | Április

Régi közmondásaink kincsesbányájából

Se szeri, se száma azoknak a régi közmondásoknak és példabeszédeknek, amelyek ma már nincsenek a jó magyarok száján. A legrégibb ilyen nyelvkincsünk még a mohácsi vész előtti időből maradt ránk, de sok van az elmúlt századokból, amelyek egyike-másika, más kifejezési formában, még él ugyan, de az ősi kifejezését már nem ismerjük, azaz inkább nem ismert a nagy közönség, csak az, aki tudományosan foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Érdekes, hogy milyen gazdag volt a magyar nyelv ilyenekben, és csodálatos, hogy a századok előtt élt magyar milyen elmeéllel, mennyi ötlettől, sőt gyakran milyen szellemesen alkotta meg ezeket a játszi bölcselkedéseket.

Ha mind összegyűjtenék, tenyérnyi vastag könyv lenne belőlük, és az a könyv egyike lenne legérdekesebb és egyszersmind legkedvesebb könyveinknek. Ebből a nem létező könyvből hadd idézzünk néhány sort. E régi közmondások legnagyobb részében mosolyogni látjuk a bölcset, derű sugárzik belőlük, amikor okulást nyujtanak annyi század embereinek.

Az a bölcs, aki ezeket a mondásokat írta, csak a maga kortársait akarta vezetni, oktatni, irányítani, de multak az idők, századok merültek el a végtelenségbe, embermilliók éltek azalatt és az ő életüknek is értéket adott, ha a régi közmondások szerint éltek. A mai ember szeretettel tekint vissza a régmúlt időbe s annak szépségeit keresi, s ha rátalál a divatjátmulta, sokszor már csaknem megmagyarázhatatlan szólásformákra, azok szépségeiben elgyönyörködik.

Ime egy szép csokor népünk, nemzetünk eme szép virágaiból: Ahol a fő elesik, - jaj ott a tagoknak. - Nehéz jámborul hamar gazdagodni. - Mindenki jámbor, amíg alszik. - Boros búcsú pénzzel jár. - Mindennek meg kell a halált kóstolnia. - Nem ember, aki mit gyalog ígért, lovon meg nem állja. - Nem kell minden lévben locs embernek lenni. - Aki madarat akar lőni, nem pengeti íját. - Könnyen felejti az ember a más nyavalyáját.

- Egyik farkas a másiktól tanul. - Aki attul fél, hogy elmerül, addig menjen a víznek, amíg a követ látja. - Mennyi fő, annyi ész nincsen. - Méz, bors, csuklya sok rosszt elfödöznek. - Ökörnek ló - példa nem lehet. - Aki mint őröl, úgy süt. - Szegény háztól ösztövér szalonna. - Rossznak rossz a szava is. - A pénz mindennek anyja. - Hitvány kereset az árulkodás. - Mekkora árkot ásol, akkora a szökellője. - Becsületedre esik bocskorban keresni, csizmában költeni. - Egyik csinál erszényt, a másik lemetszi azt. - Ésszel indulj, okkal járj. - Az az úr, aki mást úrrá tud tenni.

- Ott, ahol fű nincsen, nem is kaszálnak. - Minden gonosz idő után jó idő lesz. - Jobb, sírjon a gyermek, mint a szüléje. - Meggyujtott gyertyát nem kell csodálni, ha fogy. - Jobb agy latja a békességnek, mint tíz fontja a győzedelmének. - Valamely állatot bottal hajtanak a nyúl után, de nem fogja az azt meg. - Még az hangyának is van haragja. - Szakácsával az embernek nem kell megharagudnia. - Nem keresi a has, hányat ütött az óra. - Amely ebet megforráznak, a hideg víztül is fél. - Szerelmet és hurutot nehéz eltitkolni.

Rexa Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98