Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Londont és a Bristol- csatorna partját bombázták a németek

Berlin, január 6.


(Német Távirati Iroda.) A véderő főparancsnokságának vasárnapi hadijelentése szerint a vasárnapra virradó éjszaka erősebb német légikötelékek eredményes támadást intéztek Avonmouth, továbbá más, hadiszempontból fontos célpontok ellen a Bristol- csatorna partján. Avonmouthnak, mint Bristol kikötőjének van különös jelentősége.

Vasárnapra virradó éjjel ellenséges repülőgépek csak kisszámban repültek be a birodalom fölé. Egyes helyeken néhány bombát dobtak le, ezek azonban csak jelentéktelen anyagi károkat okoztak. Katonai, hadigazdálkodási szempontból fontos kár nem esett.

A véderőparancsnokság hétfői jelentése többek közt ezeket mondja:
A légi erő fegyveres felderítései folyamán sikeres támadást intézett több délangliai hadiszempontból fontos berendezés, továbbá az angol partvidék előtt haladó több hajó ellen.

Southhendnél egy hajókaravánban haladó 3-4000 tonnás ellenséges kereskedelmi hajót két közepes űrméretű bombatalálat ért. A hajó oldalt dőlt s süllyedni kezdett. Repülőink ezenkívül még két angol előőrshajó s egy felfegyverkezett kereskedelmi hajó ellen intéztek eredményes támadást.
Repülőink a nap folyamán Londonra, noha az időjárás kedvezőtlen volt, különböző űrméretű gyujtó – és robbanó bombákat dobtak le. Harci repülőgépeink ezenkívül hatásos támadást intéztek gyárak és vasúti pályatestek ellen. Sikerrel támadtak- részben mélyrepüléssel -, egy délangliai repülőteret is, amelyek sok ellenséges repülőgép állt.

A hétfőre virradó éjszaka folyamán kisebb harcirepülőegységek ujból támadást intéztek a brit főváros ellen.

Az ellenség a január 6-ára virradó éjjel nem repült be a német Birodalom területe fölé. Vasárnap néhány ellenséges gép megkisérelt behatolni a megszállott terület fölé, azonban idejében észrevették a támadókat s a légelháritó tüzérség visszaűzte őket. A francia partok közelében két ellenséges bombázó a tengerbe zuhant.
Saját veszteségünk nem volt.
(MTI)

Az angol jelentés a német légi támadás hatásáról
London, január 6.


(Reuter.) A légügyi minisztérium hétfő reggel közleménye szerint az ellenség repülőgépei a hétfőre virradó éjjel támadást hajtott végre London ellen.
Több helyen tűz keletkezett. A bombák néhány embert megöltek, másokat megsebesitettek,
De a beérkezett jelentések szerint ugy látszik, hogy az áldozatok száma nem tulságosan nagy (MTI)

A londoni City szörnyű vasárnapja

Newyork, január 6.


(Columbia) A tizenhét hónapos háboru legfeketébb vasárnapjának Anglia és különösen London polgárai december 29- ét jegyzik fel a kalendáriumba. Ezen a felhős, ködös vasárnapon a német bombázórajok nyolc egymásután következő hullámban Londont keresték fel és a gyujtóbombák ezreit szórták a Cityre, az angol főváros centrumára, arra a két és fél négyzetkilométer szélességű és hoszuságu városterületre, amely a legrégibb része Londonnak és ma a bank, szállítási, tőzsdei, könyvkiadói és lapkiadói üzletek székhelye. A német bombák szakadatlan zuhogása és a pontos találatok nyomán kirobbanó tűzvészek a City épületeit rövid négy óra alatt felperzselték, rommá és hamuvá változtatták. A két- három lépésnyi régi utcák házsorai egymásra borultak és ugy pusztultak el a szakadatlan lángesőben, amely három és fél óra hosszáig tombolt London felett.

Nem lehet ujjáépiteni a londoni Cityt
(Német Távirati Iroda.) A svéd lapok jelentéseiből kitűnik, hogy – mint az egyik tudósitója mondja – még csak gondolni sem lehet arra, hogy legujabb nagy német légi támadás során elpusztitott Cityt ujjáépitsék, hanem le kell rombolni az egész városrészt.

A City – amely semleges tudósitók szerint egyenlővé vált a földdel és ahol már egyetlenegy ház sem áll – 1 ½ - 2 négyzetkilométer kiterjedésű terület. E nagy területen, az angol birodalom gazdasági és pénzügyi középpontjában – mint a Svenska Dagbladet londoni levelezője írja – kihalt minden élet.
(MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az angol király és királyné a Buckinghami palota bombázása után kijött a palota alatt épített igen erős fedezékből és megszemlélte, hogy a német bombák minő károkat okoztak Londoni óvóhely csecsemők számára
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó gyakorlatok Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó gyakorlatok
A még folyton tartó rendkivüli viszonyok között a m. kir....
Szemere Károly álhírlapíró hamisított külügyminisztériumi pecséttel sarcolta végig Dániát Szemere Károly álhírlapíró hamisított külügyminisztériumi pecséttel...
Vasárnap sürgős értesítés érkezett a főkapitányságra: a koppenhágai...
Lakmározó halott Lakmározó halott
A biharmegyei Kresznje oláh községből hihetelennek látszó esetet...
Gróf Apponyi Albert és a nemzetiségek Gróf Apponyi Albert és a nemzetiségek
Mióta gróf Apponyi Albert a közoktatásügy élére állott, éber...
Hungária – Somogy 9:2 (5:1) Hungária – Somogy 9:2 (5:1)
Az első ligában meglepő szépen szereplő Somogy lendületét megtörte a...
Viharjóslás
A londoni fotografiai egyesületben I. F. Glew előadást tartott a...
Hol lesznek kisbérlő-szövetkezetek? Hol lesznek kisbérlő-szövetkezetek?
A miniszterelnök gazdasági programjának végrehajtása során...
Pünkösdi vizit egy „boldog ifjú párnál”: a 95éves Józsi bácsinál és 22éves menyasszonyánál Pünkösdi vizit egy „boldog ifjú párnál”: a 95éves Józsi...
Éppen a tűzhely előtt foglalatoskodik, fakanállal kavargatja a...
Horthy admirálistól – Horthy fővezérig Horthy admirálistól – Horthy fővezérig
A magyarság minden reménye Horthy Miklós fővezér. Ő áll az érdeklődés...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98