Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Rövidek

 Weygand távirati Pétainhez

Vichy, január 6.
(NST) Weygand tábornok Francia-Afrika lakosságának nevében táviratot intézett Pétain államfőhöz és megerősitette a lakosságnak a marsall és a viechyi kormány iránt érzett hűségét és rokonszenvét, valamint Weygand személyes odaadását. Pétain marsall táviratban mondott köszönetet Weygand tábornok gesztusáért.

Dentz tábornok, aki most vette át Beirutban Sziria főkormányzójának hivatalát, szintén hódoló táviratban biztositotta a francia államfőt Sziria lakosságának hűségéről és odaadásáról.

Angol csapatok érkeztek Irországba

Róma, január 6.
(NST) A Giornale d’Italia brüsszszeli tudósitója figyelemreméltó cikkben számol be Angliának Irország elleni előkészületeiről. Belfastban, Ulstre fővárosában állandóan angol csapatok szállnak partra. Decemberben egy további angol hadosztályt hajóztak ki Belfastban, 40 pancélkocsival és 48 repülőgéppel. Ezeket a csapatokat Belfastban, Fort Downban és Londonderryben helyezték el. Az ir köztársaság határán már összeütközés történt az Angliából érkezett csapatok és az ir lakosság között.

Gyergyó népe tiltakozik a román hazugságok ellen

Gyergyószentmiklós, január 12.
A gyergyói medence községei ma tiltakozó nagygyűlést tartottak, válaszul a román rádió és sajtó állitásaira, amelyben Erdélyt románnak akarják a világ előtt feltüntetni. A tiltakozó gyűlésen huszonöt-harminicezer ember vett részt. (MTI)

Brit cirkáló vasárnap elfogta a Mendoza francia hajót
Rio de Janeiro,  január 19.
(Német Távirati Iroda) A Mendoza francia gőzöst, amely már többizben kisérletet tett arra, hogy élelmiszerrakományával Franciaországba hajózzék, a brazil tengerészeti minisztérium közlése szerint az Asiurias brit segédcirkáló vasárnap reggel öt és fél tengeri mérföldnyire Catharina állam partjaitól elfogta. (MTI)

Tüzérségi párbaj a Csatornán

London, január 19.
(Reuter) Több mint  kétheti hallgatás után a francia partokon felállitott német messzehordó ütegek szombaton kevéssel éjfél előtt tüzelni kezdtek a Csatornán keresztül. Négy gránát Dover vidékére esett. A kenti partokon felállitott angol messzehordó ágyuk viszonozták a tüzet. (MTI)

Bratianu György lesz a uj román külügyminiszter
Bukarest, január 26.
(Magyar Távirati Iroda.) Hir szerint Antonescu tábornok kormányát átszervezik. Az uj külügyminiszter Bratianu György lesz.

 

Meghalt Csáky István

Rövid betegeskedés után, mindössze 47 éves korában e hónap 27. napján elhunyt dr. Csáky István, magyar királyi titkos tanácsos, országgyűlési képviselő és m. kir. külügyminiszter.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban

1. hét
Bardia Hősies ellenállás után elesett. - Londont és a Bristol-csatornát bombázták a németek. - Angol-amerikai tárgyalás a légifegyverkezés egységesitéséről. - Roosevelt messzemenő felhatalmazásával utazott Hopkins Londonba. - Moszkvába rendelték a délkeleteurópai szovjetköveteket. - Az amerikai kongresszus sürgősen gondoskodik Anglia hadianyagellátásáról.

2. hét
Filov bolgár miniszterelnök beszédett mondott. - Teleki miniszterelnök nagy beszéde a magyarság sorsdöntő kérdéseiről.

3. hét.
Angol tisztek vették át a görög csapatok felett a parancsnokságot Albániában. - Kennedy nagy rádióbeszédben követelte Anglia megsegitését és Amerika távolmaradását a háborutól. - Milliók özönlenek Washingtonba Roosevelt hétfői beiktatására. - Az elnök fogadta Willkiet londoni utja előtt. - Német zuhanóbombázók vasárnapi ismét támadták Máltát. - Két sziámi hajót elsüllyesztettek, egyet megrongáltak a franciák. - Brit cirkáló elfogta a Mendoza francia gőzöst. - Nem hozott döntést a vasárnapi francia minisztertanács sem.

4. hét
Ujabb letartóztatások voltak Romániában, házkutatásokat tartottak fegyverek után,
külön engedélyhez kötötték a román vasutakon az utazást, katonai igazgatás alá helyezték a határőrségeket, a légi és vizikikötőket. - Temesvárott is sulyos harcok voltak. - Bratianu György lesz az uj külügyminiszter Antonescu átszervezett kormányában. - Halifax Anglia kivánságairól tárgyalt Hull külügyminiszterrel. - Matsuoka: Japán nem fogja kivonni magát a háromhatalmi egyezményből ráháruló kötelezettségek alól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Weygand Észak-Afrikában Belfast Gyergyoszentmiklós címer Egy új típusú német repülőgép elindul Anglia ellen Bratianu György Csáky István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98