Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | Január

Rövidek

 Weygand távirati Pétainhez

Vichy, január 6.
(NST) Weygand tábornok Francia-Afrika lakosságának nevében táviratot intézett Pétain államfőhöz és megerősitette a lakosságnak a marsall és a viechyi kormány iránt érzett hűségét és rokonszenvét, valamint Weygand személyes odaadását. Pétain marsall táviratban mondott köszönetet Weygand tábornok gesztusáért.

Dentz tábornok, aki most vette át Beirutban Sziria főkormányzójának hivatalát, szintén hódoló táviratban biztositotta a francia államfőt Sziria lakosságának hűségéről és odaadásáról.

Angol csapatok érkeztek Irországba

Róma, január 6.
(NST) A Giornale d’Italia brüsszszeli tudósitója figyelemreméltó cikkben számol be Angliának Irország elleni előkészületeiről. Belfastban, Ulstre fővárosában állandóan angol csapatok szállnak partra. Decemberben egy további angol hadosztályt hajóztak ki Belfastban, 40 pancélkocsival és 48 repülőgéppel. Ezeket a csapatokat Belfastban, Fort Downban és Londonderryben helyezték el. Az ir köztársaság határán már összeütközés történt az Angliából érkezett csapatok és az ir lakosság között.

Gyergyó népe tiltakozik a román hazugságok ellen

Gyergyószentmiklós, január 12.
A gyergyói medence községei ma tiltakozó nagygyűlést tartottak, válaszul a román rádió és sajtó állitásaira, amelyben Erdélyt románnak akarják a világ előtt feltüntetni. A tiltakozó gyűlésen huszonöt-harminicezer ember vett részt. (MTI)

Brit cirkáló vasárnap elfogta a Mendoza francia hajót
Rio de Janeiro,  január 19.
(Német Távirati Iroda) A Mendoza francia gőzöst, amely már többizben kisérletet tett arra, hogy élelmiszerrakományával Franciaországba hajózzék, a brazil tengerészeti minisztérium közlése szerint az Asiurias brit segédcirkáló vasárnap reggel öt és fél tengeri mérföldnyire Catharina állam partjaitól elfogta. (MTI)

Tüzérségi párbaj a Csatornán

London, január 19.
(Reuter) Több mint  kétheti hallgatás után a francia partokon felállitott német messzehordó ütegek szombaton kevéssel éjfél előtt tüzelni kezdtek a Csatornán keresztül. Négy gránát Dover vidékére esett. A kenti partokon felállitott angol messzehordó ágyuk viszonozták a tüzet. (MTI)

Bratianu György lesz a uj román külügyminiszter
Bukarest, január 26.
(Magyar Távirati Iroda.) Hir szerint Antonescu tábornok kormányát átszervezik. Az uj külügyminiszter Bratianu György lesz.

 

Meghalt Csáky István

Rövid betegeskedés után, mindössze 47 éves korában e hónap 27. napján elhunyt dr. Csáky István, magyar királyi titkos tanácsos, országgyűlési képviselő és m. kir. külügyminiszter.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban

1. hét
Bardia Hősies ellenállás után elesett. - Londont és a Bristol-csatornát bombázták a németek. - Angol-amerikai tárgyalás a légifegyverkezés egységesitéséről. - Roosevelt messzemenő felhatalmazásával utazott Hopkins Londonba. - Moszkvába rendelték a délkeleteurópai szovjetköveteket. - Az amerikai kongresszus sürgősen gondoskodik Anglia hadianyagellátásáról.

2. hét
Filov bolgár miniszterelnök beszédett mondott. - Teleki miniszterelnök nagy beszéde a magyarság sorsdöntő kérdéseiről.

3. hét.
Angol tisztek vették át a görög csapatok felett a parancsnokságot Albániában. - Kennedy nagy rádióbeszédben követelte Anglia megsegitését és Amerika távolmaradását a háborutól. - Milliók özönlenek Washingtonba Roosevelt hétfői beiktatására. - Az elnök fogadta Willkiet londoni utja előtt. - Német zuhanóbombázók vasárnapi ismét támadták Máltát. - Két sziámi hajót elsüllyesztettek, egyet megrongáltak a franciák. - Brit cirkáló elfogta a Mendoza francia gőzöst. - Nem hozott döntést a vasárnapi francia minisztertanács sem.

4. hét
Ujabb letartóztatások voltak Romániában, házkutatásokat tartottak fegyverek után,
külön engedélyhez kötötték a román vasutakon az utazást, katonai igazgatás alá helyezték a határőrségeket, a légi és vizikikötőket. - Temesvárott is sulyos harcok voltak. - Bratianu György lesz az uj külügyminiszter Antonescu átszervezett kormányában. - Halifax Anglia kivánságairól tárgyalt Hull külügyminiszterrel. - Matsuoka: Japán nem fogja kivonni magát a háromhatalmi egyezményből ráháruló kötelezettségek alól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Weygand Észak-Afrikában Belfast Gyergyoszentmiklós címer Egy új típusú német repülőgép elindul Anglia ellen Bratianu György Csáky István
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Derbymérkőzés volt, tehát… biztosan győzött a Fradi Derbymérkőzés volt, tehát… biztosan győzött a Fradi
Ferencváros - Csepeli WMFC 3:1 (1:0) 30.000 ember! Új bizonysága ez...
Háborúban hallgatnak a múzsák Háborúban hallgatnak a múzsák
"1944. március 19-én Németország megszállta Magyarországot. Három...
Összemarakodtak a kutyabarátok az állatvédők botrányba fulladt vasárnapi közgyűlésén Összemarakodtak a kutyabarátok az állatvédők botrányba fulladt...
A finom Benczur utca őszi csöndjében tomboló hangorkán harsogott bele...
Az 1919. évi úszóbajnokságok Az 1919. évi úszóbajnokságok
Két napon, július 27-én és 28-án rendezte a MUSZ az idei...
Ferenc József halála Ferenc József halála
1916. november 21-én meghalt Ferenc József. A hosszú életű uralkodó...
Az ágyugyártás Az ágyugyártás
Eléggé szomoru valóság, de ezen már egyelőre aligha segithetünk, hogy...
Zöld hó
Zöld havat három helyen lehet találni és pedig a Hecla hegy tövében...
Innoczent szerbiai metropolita ügyei Innoczent szerbiai metropolita ügyei
Szerbia legfőbb főpapja, Innoczent belgrádi metropolita nagy szerepet...
A kitünő Gyorgye A kitünő Gyorgye
A kitünő Gyorgye, aki olyan dicstelenül szerepelt magyar földön,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98