Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Gyilkos tó

Gyergyószentmiklós

Nemrég mult száz esztendeje, hogy Gyergyószentmiklós határában különös hegyomlás történt. Egy hatalmas hegy, a Gyilkoskő, nem bírta tovább az időjárás viszontagságait és beleomlott a Békás-patak vizébe. A hegy szétomlásából való rengeteg szikla elzárta a patak völgyét, úgyhogy a Békás-patak ezen a helyen nagy tóvá duzzadt.

A tó jó félkilométer hosszú és sok helyen 40 méter mély is megvan. Az idő azóta elmosta ennek a hegyomlásnak legtöbb nyomát, de a tó végleg megmaradt. Vizéből még most is kiállanak az elöntött fenyőfák csúcsai, annak bizonyságául, hogy a Gyilkos tó még nagyon fiatal, legfiatalabb a magyarországi tavak között.

A Föld története szempontjából ez a száz év még egy másodpercnek sem számít és még addig is sok időnek kell eltelnie, amig a Gyilkos tó születésének nyomai, ezek a vízből kiálló fenyők is végleg elpusztulnak. Az ilyen nagy hegyomlásnak mindig híre van, ezt a helyet is sok kiváncsi kereste fel.

Már a múlt században valóságos idegenforgalmi hely volt; mindenki látni akarta. Azóta menedékház is épült mellette, úgyhogy ebben az évben már az anyaországbeli túristák ezrei kereshetik fel Erdélynek ezt híres kiránduló helyét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98