Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

Négyszázágyas modern kórházat épít a posta

Nagyszabású, példaadó intézmény megalkotására kerül sor ebben az esztendőben a magyar királyi posta keretében. A mi postánk nemcsak a postaszolgálat valamennyi ágazatában vívta ki magának a belföldi és a külföldi közönség elismerését, hanem az alkalmazottairól való szociális gondoskodás terén is.

Az eddigi szociális hálózat további, elsőrangú intézménnyel gyarapodik:

400 ágyas, teljesen modern, valamennyi szakot magában foglaló kórházat épít a posta Budán, a Sósfürdő közelében.

Az építtető a posta jóléti alapja;
az ötmillió pengős építkezési költséget tulajdonképpen maga a postaszemélyzet adja össze. Jellemző a személyzet szellemére, hogy az önkéntes jelentkezésre történt felszólítás nyomán az alkalmazottak 98.5%-a hozzájárult ahhoz, hogy a fizetéséből történő levonás után egészítsék ki a jóléti alap költségfedezetét. A törzsfizetés félszázalékát vonják le havonta a régóta tervezett és felette szükséges kórháznak a céljára.

A Lágymányoson már megvásárolt ingatlanon rövidesen megkezdődik az építkezés.

A modern orvostudomány igényeit százszázalékig kielégítő fölszereléssel látják el a kórházat. Szakítanak a nagy kórtermek rendszerével: hatágyas kórtermek lesznek. Rendelkezésre állnak majd egyágyas különszobák is, amelyekben azonban még egy személy (kísérő, ápoló) részére lesz hely. Sajnos, ennek a fontos foglalkozási ágazatnak a személyzete erősen rászorul a gyógyításra, a kórházi ápolásra, mert a szolgálat megerőltető és mert a munka szaporodásával egyidejűen nincs mód a személyzeti létszám megfelelő emelésére.

A posta ezidőszerint a Vöröskereszt győri-úti kórháztelepét bérli.
A bérletet most az új építkezésekkel kapcsolatban felmondja a posta vezérigazgatóság, a Vöröskereszt kórház további sorsát illetően később döntenek az illetékesek. A magyar királyi posta részéről Meskó Oszkár postafőigazgató, a szociális problémák régi, kitünő szakembere irányítja a postakórház építésének az ügyét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98