Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

Olasz lap egy amerikai béketerv részleteiről

Róma, május 25.
(NST) A Giornale d’Italia jelentése szerint Russel hirneves amerikai iró az American Mercury folyóiratban hallatlan béketervet tett közzé arra az esetre, ha sikerül Németországot, Olaszországot és Japánt teljesen leverni.

 

Russel terve szerint a teljes győzelem után az Egyesült Államoknak kell átvenniök az egész világ katonai és politikai védelmét. Az összes közép és kisállamokat tehát angolszáz protektorátus alá kell helyezni s Anglia és az Egyesült Államok irják elő majd a törvényeket az egész világ számára.

 

A terv szerint a délameriakai államokat olyan helyzetbe kell kényszeriteni, hogy függetlenségüket feladják. Bizonyos európai államoktól, mint például Dániától, Belgiumtól és Hollandiától, valamint néhány balkáni államtól megvonnák a szabad kereskedelem jogát.


Valamennyi államnak csak annyi hadereje lehetne, amennyit a két vezető hatalom megengedne.


Az uj világközösségben Németországnak, Olaszországnak és Japánnak egyáltalán nem lennének jogai. Ezeket az államokat mindenekelőtt teljesen lefegyvereznék és vazullus államok sorsára kényszeritenék.

 

Az összes német megszállás alatt lévő államokat ismét helyreállitanák, Ausztriában és a Szudétaföldön uj  népszavazást rendeznek.


Olaszország összes gyarmatait a terv szerint az angolszász hatalmak kapnák és Japánt is területileg másodrangu hatalommás tennék. Danzig német maradna ugyan, de Lengyelország visszakapná a korridort.

 

Amely állam nem engedelmeskedik az angolszász  rendelkezéseknek, az uj világszövetség fegyveres hatalmával kerül szembe s az ilyen államok ellen büntető expediciót inditanának.


A Giornale d’Italia megjegyzi, hogy ez a terv ujabb kiadása annak az elképzelésnek, amelynek megvalósithatásáról a brit plutokrácia eleinte olyan szilárdan meg volt győződve. A Fehér Ház háborus uszitói magukévá tették ezt a tervet, azzal a különbséggel azonban, hogy az uj világban nem Anglia parancsolna, mert Angliának csupán Roosevelt rendőre szerepét szánták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98