Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

Pannónia és az Újpest győzelme az első evezősversenyen

Hideg reggeli szél borzolja a Dunát. Olyan kihalt ez a vasárnap reggel itt a csepeli holtág mellett, mintha elköltözött volna minden élőlény a vidékről. Egyedül az Evezős Szövetség tréningházából jön ki időnként egy-egy melegítőruhás legény, aggódva kémleli a felhőket, a vizet, aztán újra visszamegy.

Tíz óra tájban bocsátják vízre a hajókat. Különleges körültekintést igényel ez a művelet, mert a parthoz, a szokástól eltérően csak egy lépcső vezet le és amint orral lefelé, kissé imbolyogva viszik le a nyolcasokat, azok minden pillanatban komoly veszedelemben forognak.

(Ezúton is kérjük a Szövetséget, sürgősen készíttessen még egy lépcsőt a tréningház elé, mert hiszen az a kis költség megéri, hogy a 3000 pengős versenyhajóknak a szokásos módon, egy síkban történő vízre vitele ne veszélyeztesse azok épségét.)

Lassú csapásokkal húznak felfelé a csapatok. Egyik-másik legénységen bizony meglátszik, hogy a szezon elején vagyunk, az összmunka még nem egészen kifogástalan, egyeseknél a lapát szabadítása is túl mélyen történik. Kissé türelmetlen már fent az indítóhelyen a nyolcas mezőny, végre tizenegy után indulnak rövid időközökben a hajók.

A mezőny körülbelül a táv második harmadánál tömörül. Az élen az Újpest ifjúsági csapata halad. Meglehetősen gyors, 32-es csapással húznak, mögöttük még a kékinges MAC fekszik, de közvetlen nyomukban jár már a Hungária s a Pannónia Legénysége is, akik már most megkezdik öldöklő küzdelmüket a győzelemért.

A BSZKRt is tartja még magát, de a közös tréning hiánya erősen kiütközik rajtuk: csöppet sem dolgoznak olyan egyenletesen, mint ellenfeleik. Oktatójuk, Machán Tibor, a partról jókora szócsövön keresztül nyugalomra inti a fiúkat, de a mezőny, amelyet az egyik motorosban Török Zoltán dr. szövetségi kapitány is figyel, hamar eltűnik a fordulóban.

A célnál Wünscher Frigyes elnökkel az élen elég szépszámú közönség gyűlt már össze, közöttük sok a ludovikás. Nagy taps fogadja a Hungária előtt mintegy két hosszal elsőnek befutó Pannónia nyolcasát. Megérdemelték a győzelmet, mert nyugodt, egyenletes, jó vízfogású csapásokkal és kitűnő egyensúlyozással evezték végig a távot.

A versenybizottság nagy munka árán próbálja tisztázni a további helyezéseket. Egyeztetik az órákat, összeadnak, kivonnak, hol az indulási, hol a beérkezési sorrendet nézegetik, végül hosszas tanácskozás után megállapítják az eredményt, amely szerint a szenioroknál győzött a Pannónia (22 p. 16 mp.). 2. Hungária. 3. BSzKRt. Az ifjúsági versenyt, egyben az előnyversenyt az Újpest nyerte 22 perc 52 mp-es idővel. 2. Műegyetem. 3. Hungária II. 4. MAC. 5. LASE.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pihennek a nyolcasok a célbaérés után A szenior győztes Pannónia csapata Hautzinger Sándor a végeredményről érdekődik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98