Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

Rövidek

A francia válasz lehetővé teszi a tokiói béketárgyalások folytatását
Vichy, március 2.
(Német Távirati Iroda.) Tájékozott francia körök véleménye szerint a japán közvetitő javaslatokra Tokióban átadott francia választ ugy szerkesztették meg, hogy az lehetővé teszi a tárgyalások folytatását és kilátásba helyezi a viszály békés megoldását. Elvben - mondják ezekben a körökben - a francia kormány beleegyező válaszáról lehet beszélni. Mindamellett még mindig van néhány pont, amelyről Franciaország szeretne tárgyalni.


Benes furcsa rádiófelhivása Jugoszláviához

Berlin, március 9.

(Német Távirati Iroda) Benes hajdani csehszlovák elnök az angol rádión át felhivást intézett Jugoszláviához: "mentse meg becsületét" azzal, hogy tevékenyen kapcsolódjék bele a tengelyhatalmak elleni küzdelembe és Szalonikin át küldjön 3-400.000 katonát Afrikába, ahol most "az európai kultura megvédéséért folyik a harc".

 

A Völkischer Beobachter ezt a felhivást épp oly arcátlan, mint mükedvelő inditványnak nevezi, amelynek az a célja, hogy Jugoszláviát ágyutölteléknek nyerje meg az afrikai harcok számára.


A japán sajtó Macuoka vatikáni látogatásáról

Tokió, március 23.
(KH) A japán sajtó erősen kidomboritja annak a Rómából érkezett hirnek a jelentőségét, amely szerint XII. Pius pápa Macuoka külügyminisztert az olasz fővárosban teendő látogatása során kihallgatáson fogadja majd. A lapok a hir kapcsán rámutatnak arra, hogy a Kínában tett japáni hóditások következtében Kina hárommilliónyi római katolikus hivője közül immár csak 300. 000 él a csungkingi kormány fennhatósága alatt. Nyilván ez a körülmény teszi indokolttá, hogy a római katolikus egyház feje eszmecserét folytasson a japáni kormány külügyminiszterével.

Ravasz püspök beszéde Kolozsváron
Kolozsvár, március 30.
Beszéde elején felvetette a kérdést, mit ér az ember, ha magyar. Ady óta – mondotta - ez a nagy bujdosó kérdés, amelyre csak olyan magyar élettel felelhetünk, amelyben a minőség becsvágya él. Ha valaki üzleti szempontból születnék, akkor szülesség Észak– Amerikában, mert magyarnak születni nem üzleti nyereség. Magyarország a hadak utja volt, mióta a magyar nemzet letelepedett Európa közepén. A sok szenvedés során a nemzet gerince: a nemesi osztály szétforgácsolódott, az uj gerinc, a kisgazda és a hivatalnoki társadalom még nem alakult ki.


Nem az a legnagyobb nemzet - mondotta - , amelynek a legtöbb fegyvere van. A nemzet nagysága a szellem értékétől és a jellem kiválóságától függ. Ne félkünk semmitől, mert Isten még nem fejezte be velünk küldetésünk célját.

Az egész román nép militarizálását követeli egy bukaresti lap
Bukarest, március 30.
A Romaniai Noua sürgeti a hadsereg felszerelésének tökéletesitését. Minden felesleges és nem felesleges pénzt - irja a lap - kizárólag a hadseregre kell forditani, militarizálni kell az egész román népet, mert bár a román nép békeszerető és civilizált nép, nem fütötték soha terjeszkedési vagy hóditó vágyak, de amikor nem tisztelik már a jogot és nincs értéke az erkölcsi érveknek, nem lehet másra támaszkodni, mint kizárólag a hadsereg erejére.

Katonai és politikai események távirati stílusban
1. hét
Szófia: A bulgáriai német csapatok szembeszállnak a brit szándékokkal. - Az angol követ a bolgár királynál. - Angolok megszállják Sziriát. - Róma és London további fontos eseményeket vár a Balkánon. - Hatalmi egyezményhez való csatlakozás nem jelenti azt, hogy Németország oldalán be kell lépni a háboruba. - Ankara: Törökország teljesen független politikát folytat. - A bolgár miniszterelnök hazaérkezése után vasárnap minisztertanács és képviselőházi ülés volt Szófiában.

2. hét
Az amerikai szenátus megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényt: 60 szavazattal 31 ellenében hagyták jóvá Roosevelt javaslatát, az elnök szerdán írja alá a törvényt. - Roosevelt: Az Egyesült Államok mezőgazdasági terményei fedezik Amerika barátainak szükségletét is. -Berlini és belgrádi nyilatkozatok Jugoszlávia érdekeiről.

3. hét
Hitler: A világ semmilyen hatalmas és semmilyen támogatása nem változtathat ennek a harcnak a kimenetelén. – Roosevelt rádióbeszéde Anglia és a demokráciák megsegitéséről. -
Az amerikai képviselőház bizottsága megszavazta a 7 milliárdos hitelt Anglia megsegitésére. - Heves harcok Albániában, ujabb támadás Kerennél. - Jugoszláviát senki sem fenyegeti - állapitja meg a belgrádi sajtó. - Külön futár vitte Berlinbe a török államelnök válaszát.

4. hét
Megérkeztek a 48-as honvédlobogók Oroszországból. - Jugoszlávia döntés előtt. - Cvetkovics vasárnap jelentést tett Pál kormányzóhercegnek, Sztojadinovics volt jugoszlávi miniszterelnök Egyiptomban angol őrizet alatt van. - Élénk török diplomáciai tevékenység Moszkvában. -Ujabb német támadások angol hajók és kikötők ellen. - Sulyos harcok Keren erőditményei előtt. - Amerikai hadihajókkal akarják kisértetni az Angliába irányitott hadianyag szállitmányokat. - Macuoka Moszkvába érkezett.

5. hét
Macsek követelése: Az uj jugoszláv kormány ismerje el a háromhatalmi egyezményhez történt csatlakozást! - Azért késik a jugoszláv kormánynyilatkozat, mert még nincs megegyezés a horvátokkal. - Macsek zágrábi tárgyalásainak befejezése után kedden vagy szerdán Belgrádba megy. - Zágrábban is voltak kisebb tüntetések. - Belgrád: Mi csak önmagunkhoz hüek és függetlenek akarunk maradni! - A jugoszláv és a görög követ Sumner Welles amerikai külügyi államtitkárnál. - Roosevelt rádióbeszéde az Amerikához közeledő veszélyről. - Olasz hadijelentés Diredaua kiüritéséről. - Macuoka Berlinből Rómába utazott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Német csapatok bevonulása Bulgáriába Filov miniszterelnök aláírja Bulgária csatlakozását a háromhatalmi egyezményhez A Szovjetunió visszaadta az 1848-as honvédzászlókat Benes Macuoka Ravasz László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98