Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes pártot

Leszámolunk a nyilaskeresztespárti becsületrablókkal és a rágalmazásokkal!” címmel csaknem kétoldalas hosszu cikket közöl a Magyarság vasárnapi száma s ebben a cikkben válaszol a „Pesti Ujság” és a „Magyarság utja” legutóbbi számaiban megjelent támadásokra.

Hangoztatja a Magyarság, hogy sem a Nyilaskeresztes Párt, sem hivatalos sajtója egyetlen konkrét vádra sem válaszolt a mai napig. Ehelyett azonban, írja, megkísérelte Gál Csaba a Pesti Ujságban közzétett nyilatkozatában a „Nyilaskeresztes Pártban szokásos benyálazó, csupán félig kimondott rágalommal illetni Baky Lászlót”.

A Magyarság figyelmezteti ezután a Nyilaskeresztes Párt vezetőségét, valamint sajtóját, hogy semmiféle rágalmat vagy gyanusítást egy pillanatig sem hajlandó szótlanul tűrni és minden rendelkezésére álló eszközzel elégtételt vesz magának „a bolseviki módszerekkel dolgozó nyilaskeresztespárti rágalmazóktól”.

Szóváteszi a Magyarság ezután, hogy a Nyilaskeresztes Párt vezetősége tájékoztatót juttatott el szervezeteihez, amelyben „ a legocsmányabb és legvalótlanabb” vádakkal illetik a kilépett képviselőket és a Magyarságot. „A tájékoztató- írja a Magyarság- természetesen névtelenül ment ki, mert a Nyilaskeresztes Pártban meghonosodott bolseviki szellem a nyílt kiállástól irtózik és csak felelőtlenül meri aljas rágalmait terjeszteni.

Elindult azután egy suttogó propaganda is arról, hogy a Magyarság egymillió, egyesek szerint többmillió pengőt kapott a Nyilaskeresztes Párt cserbenhagyásáért.”

Ezután Matolcsi Mátyás hetilapjával polemizál a Magyarság, hangoztatva, hogy nem fogja szótlanul tűrni a nemzetiszocialista eszméknek ilyen állandó durva megcsufolását. „Mi- írja- nemzetiszocialista nyíltsággal, de keménységgel fogjuk ezt a harcunkat lefolytatni és nem riaszt meg az sem, hogy velünk szemben bolseviki módszerekkel igyekszik a Nyilaskeresztes Párt az egyre gyérülő hívek előtt hangulatot teremteni. Mi ezt a harcot addig folytatjuk, amíg el nem tűnnek a nemzeti szocialista mozgalom álprófétái a közélet színteréről és velük együtt ki nem pusztul az a bolseviki szellem, amivel sikerült a Nyilaskeresztes Párt jelenlegi vezetősége egy részének megfertőznie a tiszta, becsületes, nemzeti szocialista mozgalmunkat.”

Idézi ezután a Magyarság azt a nyílt levelet, amelyet a Nyilaskeresztes Párt hivatalos lapjában közölt dr. Vajna Ernő, s amelyben azzal vádolja Baky László országgyűlési képviselőt, hogy a Vannay ügyben „az agent provokatőr szerepét töltötte be”. Baky László erre a nyílt levélre vonatkozóan kijelentette, hogy annak minden állítása rágalom és a levélért ugy Matolcsy Mátyás felelős szerkesztő, mint dr. Vajna Ernő ellen a bűnvádi eljárást folyamatba tette.

A Magyarság megállapítja, hogy Vannay letartóztatásánál nem Baky László, hanem Szálasi Ferenc működött közre.

Mint irja, „akkori katonai beosztásából származó kötelességéből kifolyólag”. Ruszkay Jenő a párt minden vezetőségi tagjának megmondta, hogy Baky szerepét a Vannay- ügyben teljesen tisztán látja s a Szálasi által lefolytatott vizsgálat is teljes mértékben tisztázta Baky László szerepét. Baky László egyébként is már hónapokkal a Hungarista- párt 1939. februárjában bekövetkezett feloszlatása előtt lemondott a pártvezetőségben viselt tisztségről, mert „nem azonosította magát azokkal a felelőtlen emberekkel, akik értelmetlen utcai tüntetésekbe hajszolták bele a tömegeket.”

Matolcsy Mátyásnak, a Nyilaskeresztes Párt hivatalos hetilapjában, „ A Nyilaskeresztes Párt jövő utja „ című cikkével polemizál ezután a Magyarság. Matolcsy az – írja - , aki a zsidó liberális sajtónál megszokott fejlett technikával burkolt formában ismétli meg azt a gyanusítást, amit suttogó propagandában szerte az országban a legdurvább módon terjesztenek a Nyilaskeresztes Párt bolseviki szellemű csatlósai, hogy t. i. milliókat kaptunk a kormánytól azért, hogy a Nyilaskeresztes Párttal szembeforduljunk. „

A Magyarság éles hangon utasítja vissza ezt a vádat, végül megemlíti, hogy a Magyarság Utja egy Matolcsy beszédet közöl, amelyet Matolcsy állítólag a Donausenderen mondott el, de amely beszédet senki sem hallhatott, mert a Donausenderen – soha el nem hangzott!”

A cikk végén dr. ifj. Rupprecht Olivér felszólítja Matolcsy Mátyást, hogy a Magyarság Utja c. hetilapban megjelent cikkének burkolt gyanusításait ismételje meg félreérthetetlen formában, hogy „ezen felvetések valótlanságáról a bíróság ítéletének segítségével mindenki pártatlan meggyőződést szerezhessen”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98