Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Április

A belügyminiszter feltünő megállapitásai a Beszkárt gazdálkodásáról

A főváros ezévi költségvetését most dolgozzák át a városházán.
A belügyminiszter költségvetési leiratában különböző észrevételeket tett és ezeknek megfelelően kell átalakitani a költségelőirányzatot, amelyet azután a polgármester a törvényhatósági bizottság közgyülése elé terjeszt. A leiratnak különösen az a része keltett nagy érdeklődést, amely a Beszkárt-tal foglalkozik. A belügyminiszter ugyanis megállapitja, hogy a Beszkárt-nak a viteldijemelés következtében havonta körülbelül kétmillió pengővel lesz több a bevétele, mint tavaly.

A főváros közgyülése a Beszkárt deficitjét 1,601.540 pengőben irányozta elő.

A kiadások nem egészen két százalékát kitevő hiány fedezéséről – mondja a belügyminiszteri leirat – a közgyülés a vállalat előterjesztése alapján akként kivánt gondoskodni, hogy hozzájárult viteldijak emeléséhez. Az emelés a legnagyobb forgalmat jelentő jegyfajtáknál 25 százalékot tett ki. A Beszkárt vezetősége ezt a javaslatát annak idején azzal indokolta, hogy a viteldijemelés várható hozama az utasforgalom csökkenése következtében megközelithetőleg sem fog olyan arányu bevételi emelkedést jelenteni, mint amilyen arányban a viteldijak emelkednek és a tarifaemelés tényleges hozamamindössze az 1.6 millió pengő hiány fedezésére lesz elegendő.

A továbbiakban a belügyminiszteri leirat a következőkép szól:

– A Beszkárt vezetőségének ezt a számitását nem fogadtam el reálisnak és a tarifaemelés engedélyezése során már rámutattam arra, hogy a viteldijak felemelése folytán előálló bevételi többlet előreláthatólag nemcsak az előirányzott költségvetési hiányra fog fedezetet nyujtani, de ezenkivül fedezni fogja a tisztviselői fizetések és a munkabérek emelkedése, a jobbrahajtás bevezetésével kapcsolatos amortizációs terhek és végül az autobuszforgalom korlátozása folytán előálló hiányokat is, ugy, hogy az emlitett cimeken további tarifaemelésre szükség nem lesz.

– A viteldijemelés óta eltelt két hónap eredménye szerint
a Beszkárt vezetőségének számitása valóban nem bizonyult helytállónak. Amig ugyanis a mult év január havában a Beszkárt személyszállitási bevétele 4,950.000 pengő volt, addig a folyó év január havában ezen a cimen 7,543.000 pengő folyt be. Ezekben a bevételi eredményekben már érvényesült az autobuszüzem forgalmának korlátozása következtében előállott bevétel csökkenése is. Mindezek alapján a Beszkárt és a kezelésében lévő vállalatok 1942. évi személyszállitási bevételei – a HÉV nélkül – óvatos becslés mellett is 100 millió pengővel irányozhatók elő, ami a felterjesztett költségvetésben foglalt 89 millió pengős előirányzattal szemben kereken 11 millió pengő bevételi többletet jelent. Nyilvánvaló tehát, hogy a tarifaemelésből a vállalat részéről számitott összegnek többszöröse fog befolyni.

A továbbiakban a belügyminiszter azt kivánja,
hogy ezt a töbletbevételt részben a beruházási programm mielőbbi megvalósitására forditsa a Beszkárt és megjegyzi, hogy ha a jövőben az üzemi kiadások még tovább emelkednének, akkor sincs szükség a viteldijak ujabb emelésére, mert a jelenlegi bevételek ezeket a többletkiadásokat is fedezik. Elrendeli a belügyminiszter, hogy a Beszkárt mutassa be a bevételi többletek felhasználására vonatkozó tervezetét.

Megállapitja a leirat, hogy a Beszkártnál a személyi kiadások az előző évihez képest 7,149.667 pengővel emelkedtek.
Ennek oka egyrészt az, hogy a személyzeti létszám 807 fővel emelkedett. Megjegyzi, hogy az uj alkalmazottak felvételét lehetőleg mellőzni kell és az autobuszüzem alkalmazottait, akiknek most kevesebb a dolguk, lehet igénybe venni a csucsforgalom idején kisegitő szolgálatra. Részletes jelentést kiván a belügyminiszter a különféle pótlékokkal kapcsolatban is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Emeletes utcákkal küzd Amerika az autóközlekedés csődje ellen Emeletes utcákkal küzd Amerika az autóközlekedés csődje ellen
A külföldi szakirodalom az utóbbi időben különösen nagy figyelmet...
Andrássy miskolci beszámolója Andrássy miskolci beszámolója
Gróf Andrássy Gyula és kisérete vasárnap reggel félhét órakor...
Balesetek a footballjátéknál Balesetek a footballjátéknál
A footballjáték ugy szerepel a köztudatban, mint egy nem teljesen...
A boerok és Szent István szobra A boerok és Szent István szobra
A boer küldöttség, mely a hatalmakhoz jött, de sehol nem hallgatták...
Az orosz háborus miniszter bukása Az orosz háborus miniszter bukása
Nagyjelentőségű miniszterváltozás híre érkezett Oroszországból. A...
Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj...
Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német...
Gróf Apponyi a tanárokért Gróf Apponyi a tanárokért
Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter a községi és...
A reformok szükségessége
A belügyminiszterium költségvetésének tárgyalása alkalmával szóba...
Kiállítások
Két kimagasló eseménye is volt az elmúlt hónap képzőművészeti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98