Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

A belügyminiszter feltünő megállapitásai a Beszkárt gazdálkodásáról

A főváros ezévi költségvetését most dolgozzák át a városházán.
A belügyminiszter költségvetési leiratában különböző észrevételeket tett és ezeknek megfelelően kell átalakitani a költségelőirányzatot, amelyet azután a polgármester a törvényhatósági bizottság közgyülése elé terjeszt. A leiratnak különösen az a része keltett nagy érdeklődést, amely a Beszkárt-tal foglalkozik. A belügyminiszter ugyanis megállapitja, hogy a Beszkárt-nak a viteldijemelés következtében havonta körülbelül kétmillió pengővel lesz több a bevétele, mint tavaly.

A főváros közgyülése a Beszkárt deficitjét 1,601.540 pengőben irányozta elő.

A kiadások nem egészen két százalékát kitevő hiány fedezéséről – mondja a belügyminiszteri leirat – a közgyülés a vállalat előterjesztése alapján akként kivánt gondoskodni, hogy hozzájárult viteldijak emeléséhez. Az emelés a legnagyobb forgalmat jelentő jegyfajtáknál 25 százalékot tett ki. A Beszkárt vezetősége ezt a javaslatát annak idején azzal indokolta, hogy a viteldijemelés várható hozama az utasforgalom csökkenése következtében megközelithetőleg sem fog olyan arányu bevételi emelkedést jelenteni, mint amilyen arányban a viteldijak emelkednek és a tarifaemelés tényleges hozamamindössze az 1.6 millió pengő hiány fedezésére lesz elegendő.

A továbbiakban a belügyminiszteri leirat a következőkép szól:

– A Beszkárt vezetőségének ezt a számitását nem fogadtam el reálisnak és a tarifaemelés engedélyezése során már rámutattam arra, hogy a viteldijak felemelése folytán előálló bevételi többlet előreláthatólag nemcsak az előirányzott költségvetési hiányra fog fedezetet nyujtani, de ezenkivül fedezni fogja a tisztviselői fizetések és a munkabérek emelkedése, a jobbrahajtás bevezetésével kapcsolatos amortizációs terhek és végül az autobuszforgalom korlátozása folytán előálló hiányokat is, ugy, hogy az emlitett cimeken további tarifaemelésre szükség nem lesz.

– A viteldijemelés óta eltelt két hónap eredménye szerint
a Beszkárt vezetőségének számitása valóban nem bizonyult helytállónak. Amig ugyanis a mult év január havában a Beszkárt személyszállitási bevétele 4,950.000 pengő volt, addig a folyó év január havában ezen a cimen 7,543.000 pengő folyt be. Ezekben a bevételi eredményekben már érvényesült az autobuszüzem forgalmának korlátozása következtében előállott bevétel csökkenése is. Mindezek alapján a Beszkárt és a kezelésében lévő vállalatok 1942. évi személyszállitási bevételei – a HÉV nélkül – óvatos becslés mellett is 100 millió pengővel irányozhatók elő, ami a felterjesztett költségvetésben foglalt 89 millió pengős előirányzattal szemben kereken 11 millió pengő bevételi többletet jelent. Nyilvánvaló tehát, hogy a tarifaemelésből a vállalat részéről számitott összegnek többszöröse fog befolyni.

A továbbiakban a belügyminiszter azt kivánja,
hogy ezt a töbletbevételt részben a beruházási programm mielőbbi megvalósitására forditsa a Beszkárt és megjegyzi, hogy ha a jövőben az üzemi kiadások még tovább emelkednének, akkor sincs szükség a viteldijak ujabb emelésére, mert a jelenlegi bevételek ezeket a többletkiadásokat is fedezik. Elrendeli a belügyminiszter, hogy a Beszkárt mutassa be a bevételi többletek felhasználására vonatkozó tervezetét.

Megállapitja a leirat, hogy a Beszkártnál a személyi kiadások az előző évihez képest 7,149.667 pengővel emelkedtek.
Ennek oka egyrészt az, hogy a személyzeti létszám 807 fővel emelkedett. Megjegyzi, hogy az uj alkalmazottak felvételét lehetőleg mellőzni kell és az autobuszüzem alkalmazottait, akiknek most kevesebb a dolguk, lehet igénybe venni a csucsforgalom idején kisegitő szolgálatra. Részletes jelentést kiván a belügyminiszter a különféle pótlékokkal kapcsolatban is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot
Az ESC rendezésében vasárnap délelőtt futották le Magyarország...
Lengyel Menyhért - Ki látta őt?
Fehér halotti maszk fekszik az asztalomon, melynek hűen vissza...
Az atyai ház Az atyai ház
Íróinkat, ha valami magasabbrendűt, a szórakoztatás igénye fölé...
A miniszterelnök fizetése A miniszterelnök fizetése
Az 1911. évi állami költségvetést tartalmazó nyomtatványfüzetekből,...
Új magasságmérő Új magasságmérő
Egy huszonhatesztendős osztrák feltaláló magasságmérő készüléke, mely...
Az indokinai vasut Az indokinai vasut
Eljön az idő, mikor a czivilizáczió egyesiteni fogja a népeket. ...
Hangosan beszélő telefon Hangosan beszélő telefon
A telefont nem kell ismertetnünk olvasóink előtt. Tavaly irtuk meg a...
Az őrlési forgalom eltörlése Az őrlési forgalom eltörlése
Az év során megszüntették az "őrlési forgalom" néven ismert...
Apróságok Apróságok
Dorris Duke Cromwell, akit a világ leggazdagabb örökösnőjének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98