Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

A Kormányzóhelyettes Úr jelenlétében nyitották meg a német autó- is viziút kiállítást

A Műcsarnokban ünnepélyes külsőségek között, vitéz nagybányai Horthy István, Magyarország kormányzóhelyettese és számos előkelőség jelenlétében nyílt meg a német autó- és víziútkiállítás. A kiállítás ünnepélyes megnyitására a fővárosba érkezett Hermann Esser németbirodalmi államtitkár, akinek Magyarország kormányzója a Magyar Érdemrend nagykeresztjét adományozta ittartózkodása alkalmával.

Aki a Műcsarnok tizenhárom termében kiállított páratlanul érdekes anyagot megtekinti, szinte a levegőben érzi azt az óriási erőt, amelyet a kiállításon látható roppant nagy számok, szédületes adatok képviselnek. A baráti Németbirodalom tízéves munkájának eredményét mutatja be képekben és számokban, mint az új harmadik birodalom legnagyobb és legszebb alkotását. 1933-tól kezdve, amikor Hitler vezér kiadta a nagy jelszót „kezdjetek hozzá” és megtette az első kapavágást az épülő birodalmi műút munkálatain, egészen napjainkig végigvezet bennünket a kiállítás a híres német munkáshadseregnek, a Todt-szervezetnek működésén.

Ez a szervezet, amelynek atyja a nemrégen tragikus körülmények között elhúnyt Fritz Todt birodalmi miniszter volt, elsőnek a híres birodalmi autóutakat építette meg, amelyeknek hálózatát, majd az építési munkamenetét s végül egy kicsinyített mását láthatjuk az egyik teremben. A szárazföldi utak mellett a víziutaknak is bőven jutott hely a kiállítás termeiben, mert a Duna, Rajna folyók és a hozzá tartozó csatornák építésének egyes részleteit, majd az elkészült munkákat a „viziutak” című részben láthatjuk.

Majd a híres Westwall-hoz vezet el az utunk, amely ma talán a világ legmodernebb erődvonala. Végül a Todt-szervezet háborús munkásságát mutatja be az utolsó néhány terem, amellyel a Németbirodalom elsőnek kezdte el a béke visszaállítását a megszállott területen. Az út-, vasút- és hídépítkezésekről, a gyárak, ipartelepek s városok újjáépítéséről kaphatunk a tanulságos és szép kiállításon áttekintő képet.

H. n.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Kormányzóhelyettes Úr az autó- és viziútkiállításon Az autó- és viziútkiállítás egyik terme a dunai hajózás fejlődését mutatja be.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98