Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

A honvédelem szolgálatában álló magyar ipar bemutatója legyen az idei BNV!

Rendkívül érdekes expozét tartott a Budapesti Nemzetközi Vásár végrehajtó bizottsági ülésén Hollóssy István, a Vásár igazgatója az ezévi megrendezés aktuális szempontjairól és célkitűzéseiről. Szendy Károly dr. polgármester elnökölt az ülésen, amelyen résztvett Árkay Ferenc, a kereskedelmi miniszter megbízásából, Hidvéghy dr. miniszteri titkár, Felkay Ferenc tanácsnok és Kállay Albert főjegyző, Éber Antal, a Kamara elnöke, Székács Antal, a Kamara alelnöke, Vitéz Gyulay Tibor főtitkár, Nagy Antal és Barczy Gábor, Knob Sándor, a GyOSz igazgatója, Lengyel Géza, a vámpolitikai központ igazgatója, Heggenmacher Henrik, Weiss Alfonz báró, Vértes Emil, Széchenyi gróf és Anker György dr., a Vásár sajtófőnöke.

Az igazgatói előterjesztés bepillantást ad az előkészület nagyszabású munkájába. Be lehet állítani az idei Vásárt a motorizáció gondolatának szolgálatába, ebben az esetben az autókereskedők foglalnák el az iparcsarnokot és az úgynevezett kis csarnokot.

Nagyszabású elgondolás lenne, ha az idei B. N. V. mint a békésen élő államok vására mutatkoznék be. Olaszország, Svájc, sőt Törökország részvételével. Valamennyi Balkán államot meghívnák a kiállításra és így Jugoszlávia, Bulgária, Görögország, Románia külön-külön pavillonnal tennék színesebbé a vásárt. Feladatává lehet a Vásárnak tenni azt is, hogy demonstrálja a nagy nyilvánosság előtt, mit jelent a háborús veszedelem korszakában nemzeti fennmaradásunk szempontjából a magyar ipar az egész nemzetre nézve.

Ilyen tendenciával megrendezett kiállításon bemutatkozhatnék a honvédelem szolgálatában álló ipar, demonstrálhatnánk a világ előtt, hogy pótanyagiparunk mire képes, kiállíthatnánk a szemléltető bizonyítékot arra, hogy a minimálisra szorított import mellett hogyan tudtuk megvalósítani önellátásunkat.

Meg lehetne rendezni a Vásárt a takarékosság jegyében is.
Ebben az esetben demonstrálni kellene az egész ipari termelésen végigvonuló takarékossági törekvés megnyilvánulásait. A fáradt olaj regenerálása, a fém-, fa-, papír-, rongyhulladék gyűjtése stb. szolgálhatna hatásos példának. Vezető teret szentelhetne a Vásár annak a kérdésnek, hogyan pótolja iparunk az elmaradó fontos iparcikkeket. Itt szóhoz juthatna a juta-, pamut- és gyapjúbehozatal helyett a len- és kenderáru propagandája, importfémek helyett a hazai aluminium és annak ötvözetei, stb. A vegyészeti ipar fejlődése külön fejezetet érdemelne és valószínű, hogy a vegyészeti ipar, tekintettel a vegyészmérnök miniszterre, látványos kiállításra is hajlandó lenne ebben az évben. Bemutatásra kerülhetne, hogyan kell megtanulnia a magánháztartásnak a háború diktálta takarékos házvezetést.

Rámutatott Hollóssy István arra, hogy a Felvidékkel és Kárpátaljával visszatért természeti kincseink, a fa, só, vizierők iránt igen nagy az érdeklődés. A kisipar fejlettségének és szállítóképességének a demonstrálása és a polgári szükségetek kielégitésében reá váró szerep is megokolttá tenné e kérdés kihangsúlyozását. Ha a motorizációs gondolat kerülne az élre, akkor alapos bemutatót kellene rendezni a magyar útépítés eredményeiből is. A MÁV kiállításának mindenképpen az egész vásár egyik fénypontjának kell lennie. A Felvidék és Kárpátalja hazatérésével kapcsolatban demonstrálni kell a közönség előtt a vasútintézmény hatalmas gazdasági forgalmi és személyzet-eltartó jelentőségét. A közüzemek egyébként az idén is megjelennek a Vásáron.

Kérdés ezekután, hogy mi legyen az 1940-es B. N. V. szokásos nagy slágere?
Erre számos megoldást lehetne találni, de mindenesetre fokozná a Vásár iránti érdeklődést, ha a hadigépek közül a legmonumentálisabb alkotások kiállításra kerülnének, mint a magyar ipar produktumai. Ebben az esetben a bombavető repülőgépek, tankok, légelhárító ágyuk fogadnák barátságosan a látogatóközönséget.

A mai erős foglalkoztatottság konjunktúrájában nem az a Vásár célja, hogy megrendeléshez juttassa az ipart, hanem hogy demonstráljon. E szempontból fontos Éber Antalnak a kezdeményezése, hogy a bankok és biztosítók újszerű eszközökkel, a tőkegyüjtés és a biztosítás propagandájával igyekezzenek szert tenni újabb ügyfelekre. Az ötletben kifogyhatatlan igazgatói előterjesztés felvetette a kérdést, nem kellene-e bemutatni Szent István birodalmának tájegységeit, a népi különbözőségeket, az egyes gazdálkodási rendszereket és a külön saját népi kultúrákat. Ennek a megoldása azonban csak a miniszterelnökség propagandaosztályával egyetértően és együttműködve volna elképzelhető.

A kiállító iparosok számára fontos kedvezményeket kíván biztosítani a Vásár vezetősége. Igy pl. szó lehet arról, hogy a Vásáron kötött ügyletek leszállítására szükséges nyersanyagok soronkívül utaltassanak ki. Hangoztatta a B. N. V. igazgatója, hogy optimizmussal néz a jövőbe. Eddig ugyanis közel 400 kiállító jelentkezett. Ez az eredmény számban, területben és súlyban is meghaladja a mult év hasonló időszakának a jelentkezéseit. Óvakodni kell mindenféle merev megkötéstől, mert a rendkívüli viszonyok rendkívüli alkalmazkodóképességet is követelnek. A gazdag, értékes expozét elismeréssel fogadták és rövidesen megtörténik a döntés, hogy a dús választékból melyik elgondolás kerüljön a nagy ipari seregszemle középpontjába.

A magunk részéről a sok értékes gondolat között azt tartanánk a leghelyesebbnek, ha a honvédelem szolgálatában álló magyar ipar bemutatása lenne az idei Vásár vezető gondolata.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az éjszaki fény megfigyelése
A tavaszszal a norvég kormány költségén egy norvég tudományos...
Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk alapján Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk...
A két forradalom kitörésével, valamint az ellenséges benyomulással és...
Rézpénz a virágvázában Rézpénz a virágvázában
Régi szokás a virágtartókba rézpénzt tenni, hogy a vágott virág...
Tudományos tartalmú sajtó nem jelent meg
Tudományos tartalmú sajtó nem jelent...
Az Edison K. E. nemzetközi versenye Az Edison K. E. nemzetközi versenye
Kerékpárversenyen még soha nem látott hatalmas, mintegy 15,000 főnyi...
Az orr és az emésztés
Azt már régen kimutatták az orvosok, hogy az emésztéshez nem egyedül...
Az orosz duma Az orosz duma
Az orosz kormány tudvalevőleg kevés hiján lángba borította volna...
Balfour lett az angol miniszterelnök Balfour lett az angol miniszterelnök
Balfour Arthur lett Salisburynak utódja a kormányelnöki széken. Ő is...
A banktárgyalás elhalasztása A banktárgyalás elhalasztása
A magyar és az osztrák kormány egy héttel későbbre halasztotta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98