Dtum
Login with Facebookk
1942 | Augusztus

Anglia és India viszonyának elmérgesedése

London, augusztus 9.
(NST) Óriási többséggel fogadta el a kongresszusi párt pániindiai bizottsága szombaton délután Gandhi inditványát, amely szerint az angolok azonnal hagyják el Indiát. A 250 jelenlevő képviselő közül mindössze 13 szavazott a Mahatma javaslata ellen. A végső szavazást megelőzően számos módositás fölött döntött a kongresszus. Külön inditványt nyujtott be a kommunisták, akik azt kérték, hogy a Mohamedán Ligával dolgozzon a párt együtt. Az összes inditványokat a kongresszus elutasitotta.

 

Angol elutasitás az indiai határozattal szemben

Amsterdam, augusztus 9.

(Német Távirati Iroda)

Mint a brit hirszolgálat Ujdelhiből jelenti, az indiai brit kormány nem volt hajlandó a kongresszussal ennek feltételei alapján tárgyalni.

 

Vichy, augusztus 9.

(OFI) Az angol hirszolgálat megerősiti, hogy Gandhit, Nehrut, Azadot, Patelt és még néhány kongresszuspárti vezetőt Bombayben letartóztattak.

 

Bombay, augusztus 9.

(OFI)

Hivatalosan közlik. Bombay kormányzója az indiai kormánnyal egyetértésben letartóztatta Gandhit, valamint a pánindiai kongresszus munkabizottságának összes tagjait, aki résztvettek a bizottság legutóbbi ülésén. Gandhit magánlakásán, az ugynevezett Lagakhan-palotában tartóztatták le. Bombayben megtiltottak minden gyűlést és felvonulást. A rendőrség szétszórta a gyülekező tömegeket. A gyülekezők közül sok a nő. Egész Indiában megtiltották a pánindiai kongresszus munkabizottságának gyűléseit és összejöveteleit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gandhi Nehru
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98