Dtum
Login with Facebookk
1942 | Február

Az uruguayi szenátus tagjai őrizetben vannak

Buenos Aires, február 22.
(NST.) Baldomir uruguayi államelnök fegyveres államcsinye által Uruguay demokratikus alkotmányát hatályon kivül helyezték. A szenátus tagjait katonai őrizet mellett továbbra is fogva tartják a szenátus épületében.


A tegnapi montevidrói események egy régóta húzódó belpolitikai krizis eredménye. Baldomir államelnök és az általa tegnap kinevezett Guani hadügyminiszter az Egyesült Államokkal való szoros együttmüködés hivei. Ez a kérdés az utóbbi hónapokban erős ellentéteket váltott ki a Herera által vezetett jobboldali ellenzék és államhatalom között. Herera és hivei az Egyesült Államokhoz való feltétlen csatlakozás helyett egy Argentinához közeledő külpolitikát követeltek és ezzel kapcsolatban a nemlegességi irányvonal követését.


A tegnapi szenátusi ülésen Mauricio Semblat belügyminiszter beszéde után tumultuózis jelenetekre került sor, mert a belügyminiszter beszédében a jobboldali pártok szenátorait demagógoknak nevezte. Az azt követő szavazás alkalmával a szenátus 10 szavazattal hat ellenében bizalmatlanságot szavazott a kormánynak és követelte, hogy a március 29-érekiirt uj választásokat az alkotmány legszigorubb alkalmazásával tartsák meg.

 

Baldomir tábornok a szenátus bizalmatlansági szavazatára azzal válaszolt, hogy parancsot adott a helyőrségnek a szenátus és valamennyi középület megszállására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98