Dtum
Login with Facebookk
1942 | Január

Rövidek

Göbbels német propagandaügyi miniszter beszédet mondott Danzigban
Danzig, január 18.
Hangoztatta, hogy a birodalom halálos bolsevista veszélyben lebegett addig, amig a német véderő vissza nem vágott. A cselekvés mellett kellett dönteni - mondotta a miniszter - tekintet nélkül arra, hogy a nép széles rétegei tisztában voltak-e abban a pillanatban ennek a lépésnek a jelentőségével, vagy sem.

 

Nagyon érdekes a német propaganda legfőbb irányitójának az a kijelentése, hogy ,,1940 januárjától kezdve biztos volt: a Szovjetunió legádázabb ellenségünk maradt”. A miniszter rámutatott arra, mit jelentett volna Németország és egész Európa számára, ha a szovjet hadsereg betör Németországba.

 

Az elmult év német győzelmei után ,,ma már minden német számára politikai nyilvávalóság, hogy nem az érdekli elsősorban, mikor lesz ennek a háborunak vége, hogy sokkal fontosabb az, hogyan fog végződni.” Dr. Göbbels hangoztatta, hogy soha a történelem folyamán a német nemzet kilátásai nem voltak olyan kedvezőek, mint most.

Amerika tárgyal a szovjettel Kamcsatka átengedéséről

Tokió, január 11.
(NST) A Nishi Nischi vasárnapi jelentése szerint az Egyesült Államok és a Szovjetunió között élénk tárgyalások folynak katonai támaszpontok átadásáról. Az Egyesült Államok főleg a Kamcsatka-félszigeten kiván légitámaszpontokat. A Kamcsatka-félsziget - mint ismeretes - egészen a japán fennhatóság alatt lévő Kurilla-szigetekig nyulik.

 

Ribbentrop Magyarországon

Budapest, január 14.

A Führer külügyminisztere Kormányzó Urunk és magyar királyi kormány meghívására több napot töltött Magyarországon. Már az érkezése is túlnőtt a szokásos  ünnepi kereteken, mert a főváros fellobogózott utcáin, a sűrű havazás ellenére is egybesereglett beláthatatlan tömeg határtalan lelkesedéssel, véget nem érő éljenzéssel köszöntötte a magyarság nagy német barátját, akire minden magyar ember a legmesszebbre menő nagyrabecsüléssel és a mélységes hála gondolatával emlékezik. Ribbentrop birodalmi külügyminiszter volt az, aki helyet foglalt abban a döntőbírósági tanácsban, amely visszaadta nekünk a Trianonban elrabolt országrészeket.

Hansson miniszterelnök a svéd nép védelmének kiépitéséről
Stockholm, január 18.
(Német Távirati Iroda.) Hansson miniszterelnök a svéd parlamentben a költségvetési vita során foglalkozott az államellenes szervezkedés ellen intézkedések kérdésével. Az a javaslat, amelyet majd benyujtanak, elsősorban a hazaárulás elleni büntetések megszigoritását, illetve a svéd birodalom biztonsága ellen elkövetett bűntényekre kiszabott büntetés sulyosbitását tartalmazza.


Másrészt pedig időszerűvé vált a svéd nép védelménk kiépitése is, noha a társadalmi rend megzavarásának veszélye nem áll fenn. Megállapitották ugyanis, hogy az utóbbi években az államellenes cselekedettek nagyobb részét külföldi megbizottak vezetése alatt hajtották végre. A résztvevők vagy a kommunista párt, vagy egy másik szélsőséges párt tagjai voltak. Mivel ezek a pártok tevékenységükkel külpolitikai jellegű nehézségeket okoztak az államnak, azok ellenőrzését és felügyeletét a rendőrség megerősitésével szigoritották.

Thaiföld hadat üzent Angliának és az Egyesült Államoknak

Bangkok, január 25.
(Német Távirati Iroda.) A helyettes külügyminiszter közölte, hogy Thaiföld hadat üzent Angliának és az Egyesült Államoknak.

A dél-amerikai országok viszonya a tengelyhatalmakhoz
Peru megszakitotta a diplomáciai viszonyt a tengelyhatalmakkal
Buenos-Aires, január 25.
(Német Távirati Iroda.)
Mint Limából jelentik, Peru szombaton 18 órakor megszakitotta kapcsolatait a tengelyhatalmakkal.

Brazilis is szakitott a tengellyel
Rio de Janeiro, január 25.
(Német Távirati Iroda.) Aranha braziliai külügyminiszter ujságirók előtt kijelentett, hogy a diplomáciai kapcsolatok Brazilia és a tengely között gyakorlatilag már megszakadtak.

Uruguay is szakit a tengellyel

Madrid, január 25.
(Német Távirati Iroda.) Az Informaciones riói jelentés szerint Chile a közeli választásokig halasztja a döntést a tengelyhatalmakkal való diplomáciai kapcsolatok megszakitásának kérdésében. Argentina csak a parlamentnek májusban történő megnyitásakor tudja a kérdést a képviselőház elé terjeszteni vagy pedig rendkivüli parlamenti ülésszakot kell egybe hivni. Uruguay Guani külügyminiszter kijelentései szerint azonnal meg fogja szakitani diplomáciai kapcsolatait a tengellyel.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban

1. hét
Körülaknázták és körülzárták japán hadihajók a Manila-öbölt. - Kemény harcokban utasitották vissza a németek a szovjet támadásokat. - A japánok bombázzák a Manila-öböl erődeit, ahová nagyobb amerikai csapatok vonultak vissza. - Japán csapatok készülnek partra szállni Hollandia-Indiában? – A holland nemzeti szocialisták vezére kijelentett: feltétlenül szükséges volt, hogy a németek bevonuljanak Hollandiába. - Áll a harc Sollum és Halfaya körül.

2. hét

Japán partraszállás Borneo közelében és Celebesen. - Erős szovjet támadásokat háritottak el a németek. - Amerikai s Szovjettel Kamcsatka átengedésről tárgyal. - Károly volt király bábkormányt akar alakitani Washingtonban, mert pénzre van szüksége.

3. hét

Hetven kilométerre vannak a japánok Singaporetól. - Szovjet támadások, német ellentámadások Kurszknál, Charkovnál és az Ilmen-tónál. - Göbbels beszéde a szovjetelleni háborutól. - Szovjet-amerikai tárgyalások Vladivosztok átengedéséről. - Spanyolország tiltakozó jegyzékében a Santa Isabelben elrabolt hajók visszaadást követelte Londontól. - Hétfőn döntenek a délamerikai államok a szakitásról.

4. hét
Keleten a nagy hidegben tovább tartanak a harcok. - A japán Rangoont ás Mouimeint fenyegetik. - Port Darwin ausztráliai hadikikötő már a japán repülőgépek hatókörébe esik. - Heves harcok a Maláj-félszigeten és a Fülöp-szigeteken, további japán előnyomulás Burmában. - Thaiföld hadat üzent Angliának és az Egyesül államoknak. - A riói értekezlet határozata: megszakitják az amerikai országok kapcsolataikat a tengellyel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Göbbels Joachim von Ribbentrop és Bárdossy László miniszterelnök-külügyminiszter Hansson Oswaldo Aranha A Fülöp-szigetek Gigraltárja, a Manilai-öböl
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98