Dtum
Login with Facebookk
1942 | Január

Győzött a magyar tekeválogatott!

Még nem is nagyon régen a kuglizás – amit ma tekézésnek nevezünk – a nyárspolgárok kiskorcsmai szórakozása volt. A kisvárosi, vagy budai árnyas kuglizókban vasárnap délutánonként ingujjra vetkőzött polgárok pártokra oszolva döntögették a göröngyös agyagpályán görcsös golyóikkal a babákat és a vesztes párt mérgelődve fizette a győztesek krigli söreit, kadarka-fröccseit, mert ebbe ment a játék.

Azóta változtak az idők, a tekézés olimpiai számmá érett sport lett és vasárnap a német válogatott csapat, a tekesport nagymestere, meglátogatni a magyar fővárost, hogy megmérkőzzék válogatott csapatunkkal.

Vasárnap délután a BESZKÁRT gyönyörű tekepályáján a kölcsönös üdvözlések után megkezdődött a verseny, amelynek szabályai szerint minden versenyző végigdobja mind a négy pályát, mindegyiken 25 dobást végez „telibe”, azaz minden dobása után felállítják a 9 babát.

A másik 25 dobás „váltott tarolásra” megy, itt 5 dobásonként állítják fel a 9 babás mezőnyt. Itt minden versenyző 200 dobást végez és ennek összeredménye számít az elbírálásnál.

Mialatt a magyar és német válogatottak címeres trikójuk alatt verejtékezve gyűjtik elejtett fáikat, dr. Tuczcntaller Aurél, a Magyar Tekéző Szövetség elnöke érdekes felvilágításokat ad a tekézősportról.

 

- Magyarországon a tekézősport ma az erős fejlődés útjára tért, napról-napra nagyobb érdeklődés kiséri és ott tartunk, hogy 870 igazolt versenyzőnkön kívül 2600 nem igazolt, de aktívan sportoló tekézőnk van. A visszatért Erdéllyel és Bácskával együtt igazolt versenyzőink száma rövidesen 1500-2000-re emelkedik. 

 

- Budapesten 34 egyesület működik, a visszatért országrészekkel pedig 110 tekéző egyesületünk lesz. Nemzetközi versenyekre alkalmas pályánk - mint látja – a legmodernebb követelmények kielégítésével épült aszfaltpálya. Ehhez hasonló pálya van Nagyváradon és Kolozsvárott is.

Megtudjuk tőle, hogy a BESZKÁRT tekeosztálya a legnépesebb. Mikor érdeklődünk, hogy ennek mi az oka, érdekes választ ad:
- A tekézősport rendkívül alkalmas én hasznos a figyelőszolgálatot teljesítő emberek részére. Bizonyítja ezt is, hogy Németországban a repülőiskolák növendékei részére a teniszen kívül csak a tekézés kötelező. Huzamos időn keresztül kell a figyelmet egy irányba összpontosítani és ez rendkívül fontos a munkájuk közben állandó figyelésre kötelezett embereknél. Németországban hosszú múltra tekint vissza a tekézés, amit az is mutat, hogy 1885-ben jelent meg először a Deutsche Keglerzeitung, amely tíz naponként megjelenve, ma is hivatalos lapja a német tekézősportnak.

Utána lovag Mittermann Béla ügyvezető-alelnök világosít fel a MTSz munkájáról, eközben elmondja, hogy az országos magyar csúcseredmény 200 vegyes dobásra 892 fa. Megtudjuk, hogy a versenyen használt golyó 8 kg nehéz, Lignum Sanctum-fából készül és bizony alig hinnénk, hogy a mai idők eddig a sportágig is elhatnak, de tőle halljuk, hogy ez a fa a sokat emlegetett Fülöp-szigeteken nő és így beszerzése ma lehetetlen.

Tábori a legjobb magyar versenyző - Muck a legjobb német versenyző


A versenyzők szorgalmasan dobálják a súlyos golyót, mind a négy pályán dübörögnek az eltalált bábuk, Jacob Gebauer és Richárd Prokesch urak, a német versenyzők vezetői ide-oda járnak a verseny-kimutatásokkal.

Egy beszélő mikrofonon hirdeti ki az egyes versenyeredményeket Dr. Kacsóh Sándor országos szövetségi kapitány is feszülten figyeli versenyzőink munkáját, a közönség pedig tapssal jutalmazza, ha valamelyik versenyző kilenc babát üt le egy dobásra.

A magyarok és első két versenyző eredményeivel elől vannak, de már a harmadik német behozza a hátrányt, a negyediknél pedig már nagy pontelőnnyel vezetünk. Itt újra felnyomulnak a magyar versenyzők és lassan behozva a németek előnyét, 64 fával győznek.

A végeredmény 6540:6476 a magyar csapat javára és ez legékesebben bizonyítja ennek az aránylag fiatal sportágnak ugrásszerű fejlődését hazánkban. A magyar válogatott csapat eddig ötször állt szemben a német válogatottal, míg végre a hatodik találkozó szép magyar győzelmet hozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Uhlmann és Horváth verseny közben A magyar és német válogatott tekecsapat Tábori a legjobb magyar versenyző Muck a legjobb német versenyző Kacsóh dr. szövetségi kapitány ülve figyeli a küzdelmet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98