Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Bonyodalmak a filmgyári műterem-engedélyek körül

A budapesti filmszakmát valósággal lázba hozta egy hír, amely szerint a pergőképgyártó iparengedélyek kiadása körül tévedés történt és kiderült, hogy az 1942-43-as filmévadra kiosztott műteremengedélyesek között többen vannak olyanok, akiknek a XIV. kerületi elöljáróság tévesen adott iparengedélyt és az iparügyi minisztérium rendeletére ezeket az engedélyeket már vissza is vonták, illetve megsemmisítették.

Hogy ennek az intézkedésnek a jelentőségét megértsük, tudni kell,
hogy a budapesti filmgyárak tul vannak terhelve munkával és amikor dönteni kellett, hogy a filmgyártó cégek közül ki és hány filmre kapjon engedélyt, az illetékeseknek nagy gondot okozott, hogy a kérvényezők közül, nemzeti és megbízhatósági alapon, kiválasszák azokat, akik a filmév keretében a gyárakban produkcióiknak helyet kaphatnak. Természetes, hogy csak azok jöhettek számba, akiknek a pergőképeknek gyártására iparengedélyük van.

Éppen ezért a filmszakmában igen nagy feltünést keltett,
hogy amikor a műteremengedélyeket kiadták, az engedélyesek között több egészen uj filmgyártó neve is szerepelt, akik azelőtt nem foglalkoztak ezzel az iparággal. A visszautasítottak érthetően kutatni kezdték, miként szerezték meg ezek a legujabb engedélyesek iparengedélyüket. A kutatás azzal a meglepő eredménnyel végződött, hogy az uj filmproducereknek van ugyan iparengedélyük, amelyet a XIV. kerületi elöljáróság adott ki, ez az engedély azonban nem szabályos, egyrészt azért, mert ennek kiadásához az iparügyi minisztérium hozzá nem járult, másrészt azért sem, mert ez az engedély tulajdonosát csupán filmkészítésre, de nem a filmek gyárszerű feldolgozására jogosítja.

Hozzátartozik azonban az ügyhöz az is,
hogy az ujdonsült filmiparengedélyesek és egyuttal boldog műteremengedélyesek között nem egy akadt, aki csak abban a reményben kért műteremengedélyt, hogy azt másra jó pénzért átruházhassa. A filmszakmában sokat beszélnek arról, hogy ezek az alkalmi engedélyesek 20-30.000 pengőt kértek, sőt kaptak műteremengedélyért, voltaképpen tehát csak strohmannjai voltak az igazi hozzáértő filmgyártóknak. Most azután az a komplikált kérdés is felmerül, hogy mi lesz a sorsa ezeknek az eladott, illetve suba alatt továbbadott műteremengedélyeknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98