Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Június

A páncélvonatok harca 1.

A korszerű csapatszállítások zöme ma még vasúton bonyolódik le. Hiába fejlődött szinte rohamléptekkel a motorizálás, a naptömegek gyors szállítása ma még vasúttal történik. E szállítások harcászati biztosítását közvetlenül a szállítóvonalon végzik. Mielőtt feladataikra rátérnénk, nézzük meg, mi is a páncélvonat?

A páncélvonat a páncélos fegyvernemhez tartozó vasúti egység, amely tűzgépekkel bőven ellátott, páncélozott vasúti kocsikból és páncélozott mozdonyból, vagy magába a kocsiba beszerelt hajtómotorból áll. Feladatuk kettős: a vasútvonal mellett végrehajtott harcászati cselekmények, vagy a vasútműszaki feladatok végrehajtása.

A páncélvonatok - éppen a sínpályához kötöttségük miatt, - alkalmi fegyveresharceszközök. Jelentőségük a mai harcban ugyan csökkent, de amíg vasút lesz: páncélvonat is lesz! A páncélvonat támadó egység, meglepetésszerűen lép fel; nagy erkölcsi jelentőségét kiadós tüzével csak emelheti. Tartós feladatokra nem alkalmas. Pontos tüzet mozgás közben csak 500 méteren belül adhat le, de ilyenkor egészen lassan kell haladnia, legfeljebb 15-20 km óránkénti sebességgel. Átlag 120 kilométerre messzire futhat ki, de ha közben nem tud vizet felvenni, működési területe 60 kilométerre csökken. Ha a páncélvonatot gőzmozdony vontatja: 50 kilométer óránkénti sebességet, ha motor vontatja: 60 kilométert is elérhet!

A páncélvonat minden részében védett a gyalogsági lövedékek ellen, oldalai és a mozdonypáncélzat a tüzérség repeszdarabjai ellen is védelmet nyujt. Fegyverzete: golyószóró, géppisztoly, nehézpuska, páncéltörő ágyú és tüzérségi löveg. Ezek a fegyverek részben lőrésekben, részben forgatható páncéltornyokban vannak. Bizonyos számú fegyver tud egy irányba tüzelni; a toronyban elhelyezett löveg és a géppuska minden irányban lőhet.

A figyelés bizony nagyon nehéz a páncélvonatból, a lőréseken át csak igen szűk területet lehet megfigyelni. A páncélvonat mellett 15-20 méteres holttér van, ide látni is alig lehet! Harc közben rendkívül nagy a visszhang a páncélvonatban, szóbelileg nem is lehet emiatt parancsolni. Helyette erős csengőjelekkel és fény- (lámpa) jelekkel vezet a parancsnok. A páncélvonaton kívüli harcizaj csak harcszünetben hallható bent, de a repülőgép motorzaját még ilyenkor sem lehet meghallani!

A páncélvonatok harcbaindítása tetemes előkészületi időt kíván, ezalatt a vonatot műszakilag készítik elő. Parancs vétele után – átlagban – öt óra mulva indul a pihenőben volt mozdony. Meg kell a páncélvonatokról jegyeznünk, hogy azok befogadóképessége igen csekély és a szervezetszerű csapatain kívül más csapatok vagy anyag szállítására nem használhatók fel. Alkalmazásuk jó látási viszonyokat kíván, éjjel, ködben, teljesen „megvakul” a páncélvonat és legfeljebb lépésben közlekedhetik.

A páncélvonat feladatai

Messze előretörő felderítések a vasútvonalon, harcászati és műszaki szempontból, vasútpálya-megrongálások, vagy olyan helyreállítások elvégzése. A merész páncélvonat ellenséges állomások elfoglalására is alkalmas. Jó szolgálatot tehetnek saját ki és berakások biztosításában, az ellenség hasonló cselekményeinek megzavarásában. A bevezető harcokban meglepetésszerű fellépéssel jelentős eredményeket érhetnek el, az üldözésre is jók.

A páncélvonat feladatainak végrehajtása közben mindig a pálya bizonyos mérvű rongálásával számolhat. Ezért ezeknek javítására szakképzett személyzete és anyaga van. A páncélvonat beépített fegyverzetét (löveg, páncéltörőágyú) a vonatból kiszállva, ott kell hagyni. De a többi fegyver a kocsikból kiemelve, a páncélvonaton kívül is alkalmazható. Az összeköttetésre minden páncélvonatnak hajtányai, motorkerékpárjai és kerékpárjai vannak.

A páncélvonat harcával elsősorban a többi csapatot támogatja. Harcmódja a támadás. Ezt a páncélvonatnál ,,harci kifutás”-nak nevezik. Gyorsnak, mozgékonynak kell lennie a páncélvonatnak, mert a körülményeskedés, a megállás: megsemmisülését okozhatja. A páncélvonat - feladatainak megoldására - lesállásba megy. Erre leginkább alagutak, kanyarok, fás, bokros területek alkalmasak, itt rejtőzik el a páncélvonat.

Hogy füstje már messziről el ne árulja: füstlevezetőt tesznek a mozdony kéményére; ez nem engedi a füstöt a magasba törni. Lesállás közben néhány géppuskával a páncélvonaton kívül is elhelyezkednek, hogy a páncélvonatot rajtaütésektől megóvják. Előretörés közben legkellemetlenebb, ha másik páncélvonattal találkozik össze! Ilyenkor az győz, aki hamarább nyitja meg a tüzet.

A páncélvonat géppuskái állóhelyben átlag 1000 méterre, lassú mozgásban 500 méterre tüzelnek. A géppuskák tüzét a páncélvonat parancsnoka a parancsnoki toronyból vezeti. Minden géppuskás lőrés fölött villanyos lámpa van. Amelyik géppuskával a parancsnok tüzeltetni akar: annak a lámpájához tartozó gomb lenyomásával meggyujtja azt, mire az irányzó lőni kezd és lő mindaddig, amíg a jelzőlámpa ég. A páncélvonat géppuskája azonnal hatáslövésbe kezd. Egy páncélozott vasúti kocsiban átlag négy géppuska van. Kettő a jobb, kettő a baloldalon.

A páncélvonat nehéz puskája kitelepíthető fegyver. Forgótornyából minden irányba lőhet a páncélvonatból; ellenséges páncéljárművek, valamint páncélelhárító fegyverek ellen kiválóan alkalmas. A golyószórók rendszerint a páncélvonatból műszaki feladatok végrehajtására kiszállt kezelők biztosítására valók. A kitelepített golyószórók biztosítása mellett folyik a helyreállító vagy romboló munka.

A páncélvonatba épített löveg élő célok, páncélozott tűzfegyverek ellen való, de még vasúti műtárgyak, őrházak stb. szétlövésére is igen alkalmas. Vannak a kocsik első részébe és forgatható páncéltornyokba beépített lövegek is. A páncéltörő-ágyú páncéljárművek és helyiellenállások leküzdésére való. Rendszerint a páncélvonat elején és végén építik be őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Vas- és fémmunkások SC országos versenye A Vas- és fémmunkások SC országos versenye
A Vas- és fémmunkások SC vasárnap délelőtt is folytatólag délután...
Mikor a görziek pincékbe menekültek Mikor a görziek pincékbe menekültek
A felszabadított Görz nagyon sokat szenvedett az olasz tüzérségtől,...
A mezőgazdasági felszerelésekkel kapcsolatos hitelmüveletek A mezőgazdasági felszerelésekkel kapcsolatos hitelmüveletek
A jelzálog hitelezések tették lehetővé az ujabb alkotmányos...
Vásárolj magyar gépet Vásárolj magyar gépet
... „mert minden ezer pengő, amelyet külföldi gépért kiadsz,...
Kiállítások Kiállítások
Vége felé közeledik az évad, de az iparkodás éppenséggel nem csökken,...
Főbérleti lakók bujdosnak a lágymányosi nádasban Főbérleti lakók bujdosnak a lágymányosi nádasban
Vasárnap kora reggel a kelenföldi vasútállomásról gyalog igyekszünk a...
A resiczai sztrájk A resiczai sztrájk
Magyarországon ritka a nagy ipartelep. A legtöbb munkást a...
Bosznia tervezett annexiója Bosznia tervezett annexiója
A „Daily Chronicle”-nek jelentik Bécsből:...
A khinaiak humora A khinaiak humora
Van a khinai irodalomnak, a mely sokkal gazdagabb, mint általában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98