Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Május

Megszólalnak a szirénák 2.

Amikor szombatonként megszólaltak a szirénák és egy pillantással ellenőriztük óránk pontosságát, csak kevesen gondoltak arra, miképpen is működnek ezek akkor, ha valóban komoly légi veszélyre kell hogy figyelmeztessenek. Ha valakinek ez a gondolat mégis eszébe jutott, nyilván úgy képzelte, hogy, amikor az ellenséges repülőgépek átröpülnek a tűzvonal fölött, egy ottani tábori telefonállomásról felhívják Budapestet és szépen telefonon bemondják, hogy ellenséges repülőgépek közelednek, tehát tessék riasztani, azaz a szirénákat megszólaltatni.

Egy másik elképzelés talán meg éppen az lehetett, hogy valahol a front mögött nyomnak meg egy gombot, aminek folyományaképpen aztán megszólalnak a szirénák, hogy az ellenséges repülőgépek közeledésére figyelmeztessenek. A valóság valahol középen van, de mind a két feltevéstől meglehetősen távol áll.

Magyarország tüll-térképe


Ezt a kiértékelést természetesen ismét gép végzi. A kész eredményt pedig egy hatalmas, tüllel borított térképen mutatja meg, ahol a tüllre festett Magyarország térkép alatt, a figyelőőrs helyzetének megfelelő ponton, a jelentést leadó őrsnek, úgynevezett őrsi tábláján kigyulladnak a megfelelő felírások.

Ezzel a készülékkel tehát Magyarország egész légterét állandóan ellenőrizni lehet ennek segítségével bármikor megállapítható, hogy van-e az ország légterében és ha igen, melyik ponton, ellenséges repülőgép. Ez a munka, az ellenséges repülőgép megjelenésétől számítva, öt percet vesz igénybe. Bármilyen tökéletes is azonban ez a figyelő- és riasztó-szolgálat, fel kellett készülni arra az esetre is, hogy valamilyen előre nem látható zavar részben vagy egészben üzemképtelenné teszi ezt a nagyszerű szerkezetet. Gondoskodni kellett tehát arról, hogy azonkívül más riasztó-rendszer is rendelkezésre álljon.

Erre a célra legalkalmasabbnak a vasút távíróvonala mutatkozott, amely amúgy is állandóan működésben van. Veszély esetén tehát ezen a vonalon is végigszalad a riasztójel, amelyet aztán telefonon, küldönc útján vagy más módon továbbítanak az illetékes hatósághoz. Nem lenne azonban tökéletes a riasztószolgálat, ha ezeken kívül még más módok is nem állnának rendelkezésre. Ilyen például a rádió.

Az ország egész területe ugyanis a szélességi és hosszúsági köröknek megfelelő négyzetalakú területekre van felosztva. Minden ilyen négyzetnek esetenként megállapított száma van. A riasztás azáltal történik, hogy a veszélyeztetett területek számát rádión közlik. Hogy azonban az ellenség ne tudja támadó gépeinek útját követni, a területek számozását időnként felcserélik.

Külön figyelő-szolgálatok

A felsorolt figyelő-, illetőleg riasztószolgálatokon kívül azonban minden veszélyeztetett városnak vagy egyéb pontnak meg van a maga külön figyelő-szolgálata, amely a veszélyeztetett pontokból több kilométer távolságban, lehetőleg jó kilátást nyujtó magaslatokon helyezkedik el. Telefon vagy küldönc útján, esetleg mind a két módon áll összeköttetésben a riasztó-központtal. Ezt a figyelő-szolgálatot leginkább a cserkészek látják el szükség idején.

Nem elég azonban, ha a jól kiépített figyelő-szolgálatunk révén értesülünk a közelgő veszedelemről. Ezt tudatni kell a veszélyeztetett területek lakosságával is. Erre a célra szolgálnak a szirénák, amelyek 2/5-öd része a világító hálózattól teljesen függetlenül is működik. Végső esetben annyi is elegendő lenne a riasztáshoz, de ezeken felül még mindig rendelkezésre állnak a gyárak jelzőkürtjei, gőzsípjai, a templomok harangja és sok egyéb más eszköz.

Bizonyos tisztelettel nézzünk fel ezek után a fejünk fölött magasan őrködő szirénára, amely ilyen tökéletesen megszervezett rendszer látható eredményeként áll őrt fölöttünk, hogy hátborzongató üvöltözésével figyelmeztessen szükség esetén a fenyegető veszedelemre. És megnyugvással gondolhatunk arra is, hogy a magyar mérnök lángeszének és a magyar hatóságok áldozatkészségének gyümölcseként olyan tökéletes figyelő- és jelzőrendszer áll honvédségünk és az egész nemzet szolgálatában, amelyre bármikor bizalommal számíthatunk, s amely soha sem fog bennünket cserben hagyni, nem várt események elé állítani.

És az eljövendő nyugalmasabb években is gondoljunk 1 órakor, amikor a szirénák megszólalnak, szeretettel a figyelő-őrsön poszton álló magyar honvédre, aki messzelátójával az eget kémlelve vigyáz biztonságunkra.

Kempelen Géza

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Keglevich Ilona grófnő pernyertes lett a Keglevich- féle örökös...
Négyév óta foglalkoztatja a bíróságot az a per, amelyet Rey Volpe...
Bálint Aladár - Műcsarnok Bálint Aladár - Műcsarnok
A Műcsarnok tavaszi tárlata siralmasan érdektelen. A kritika...
Magyar evezősök győzelme Hamburgban Magyar evezősök győzelme Hamburgban
A hamburgi regatta, a magyar evezősök és a magyar evező-sport óriási...
Oliselagers aviatikus világrekordja Oliselagers aviatikus világrekordja
A repűlés területén a reimsi mitingen nagy rekordot ért el...
Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása
Párisból látogatott haza egy fiatal piktor és mindjárt hozzá kell...
Felháborodás és sajnálkozás fogadta Szvatkó Pál prágai...
Rövid prágai távirat jelenti, hogy Szvatkó Pál, a Prágai Magyar...
Olympia Olympia
Mult kedden újabb ülést tartott a végrehajtó bizottság. Elhatározta,...
Bank-ex-lex vagy bankprovizórium Bank-ex-lex vagy bankprovizórium
A képviselőház hosszú vitát folytatott a szerb kereskedelmi szerződés...
Liebermann Pál egyetemi magántanár eltűnt a Siesta- szanatóriumból Liebermann Pál egyetemi magántanár eltűnt a Siesta-...
Két nappal ezelőtt bejelentették a rendőrségen, hogy dr. Liebermann...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98