Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Március

Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken menthető

Orosháza, március 22.

Kállay Miklós miniszterelnök képviselőházi bemutatkozó beszédében bejelentette már,
hogy megszemléli az árvíz által legjobban sujtott vidékeket és a helyszinen tanulmányozza a veszélyes helyzetet. A miniszterelnök szombaton végigjárta a Tisza alsó folyása és a Maros között lévő helységeket. A miniszterelnök szombaton reggel a Lél motorossal utazott el Budapestről Bárczay János földmüvelésügyi államtitkárral, az árvizvédelem országos kormánybiztosával együtt és Szeged érintésével először is Hódmezővásárhelyre vitt utja, ahol a vármegyeházán részletesen tájékoztatták a helyzetről.

A szakemberek rámutattak arra,
hogy az évek óta tartó rendkivül csapadékos időjárás következtében az Alföld három délkeleti vármegyéje, Csongrád, Csanád és Békés vármegye került az idén a belvizek miatt a legveszélyeztetettebb helyzetbe. Csupán a viz levezetésével lehetne a helyzetet megoldani, azonban a Tisza vizállása olyan magas, hogy a Tiszába vezető csatornák zsilipjeit nem lehet kinyitni. Április-juniusra várható a Tisza alacsonyabb vizállása, amikor a vizek levezetése megkezdődhet. Szerencsére a Maros vizállása alacsony, s a borzalmasan nagy viztömegek egy részét errefelé le lehet vezetni.

Pillanatnyilag a legfontosabb feladat egyrészt a meglevő és épülő gátak segitségével a vizet megfogni,
hogy ujabb területeket ne öntsön el, másrészt pedig a viz levezetése, akár ujabb szántóföldek elveszitésével is. Hódmezővásárhely környékén a bajokat tetézte a sámson-apátfalvi illetéktelen gátvágás, aminek következtében több mint tizmillió köbméter viz zudult a hódmezővásárhelyi határra. A várost magát gátakkal védik, de a határ legnagyobb része viz alatt van.

Kállay Miklós miniszterelnök intézkedett,
hogy a védelmi munkálatokhoz szükséges anyagok rendelkezésre álljanak, majd beszédet intézett a károsult gazdákhoz, s megnyugtatta őket, hogy mindent megtesz, amit csak lehet. A jövő szempontjából – ugymond – olyan intézkedésekre van szükség, hogy a mai állapotok meg ne ismétlődjenek, most pedig minden lehetőt elkövetünk, hogy kisebbitsük a bajt, gyorsitsuk a vizek lefolyását és mentsük, ami menthető.

Mérnökeink – folytatta a miniszterelnök – mindent megtesznek,
amit csak lehet, én pedig megigérem, hogy a pénz is rendelkezésre fog állani a munkálatok elvégzésére. Nemcsak Hódmezővásárhelyt érinti ez a csapás, országos kérdés ez. Nemcsak arról van szó, hogy, mondjuk, 53.000 hold jövedelme hiányzik majd a tulajdonosoknak, hanem arról is, hogy 53.000 hold termése hiányzik az országnak – mert a jövedelem csak egyeseké, de a termés az egész országé. Végül bejelentette, hogy a kormány a legközelebbi minisztertanácson foglalkozik majd a károsultak megsegitésével.

A miniszterelnök ezután bejárta a város határát és megvizsgálta a segités lehetőségeit.
Hódmezővásárhelyről Orosháza felé folytatta utját Kállay Miklós. Az orosházai gazdák földjeit elöntötte a viz, de elárasztotta a község egy részét, az ugynevezett Nagyatádi telepet is. Itt a házak százai vizben állnak. A miniszterelnök megtekintette az elárasztott telepet és rögtön intézkedett, nyissák meg a zsilipeket, hogy annyi viz lefolyhasson, hogy a lakóházak mentesüljenek. A miniszterelnök ezután látogatást tett az orosházi iparos szövetségben, ahol beszédet mondott. Rámutatott, hogy Orosháza helyzete valóban nagyon sulyos. Megnyugtatta Orosháza közönségét, hogy a kormány mindent megad, amit közellátásban, vetőmagban, segitségben nyujtani lehet.

Orosházáról a miniszterelnök és kisérete Tótkomlóson keresztül Békéssámsonba ment.
Itt az ut mentén kétoldalt véges-végig csaknem teljesen elboritja a viz a földeket. Békéssámson község maga is nagy veszélyben van, a község határában emelt gáton kivül a lapos területen három és fél méter magasan áll a viz, a tanyákból csak a háztetőket lehet látni. A miniszterelnök ladikba ült és ugy vizsgálta meg a helyzetet, azonban sajnálkozva kellett megállapitania, hogy itt azonnali segitségről egyáltalán nem lehet szó. Hosszu idő telik el, míg a vizek elvonulnak majd és ebben a határban ujból megindulhat az élet.

Magyarbánhegyes és Medgyesegyháza községekben és környékükön
ugyancsak pusztulásra itélt jóformán mindent az árviz. Medgyesbodzás is már két éve ilyen szomoru helyzetben van. A főutvonal mentén kétoldalt a házak mind összedőltek, az egész községből csupán huszonkét ház áll épen.

A miniszterelnök itt rámutatott arra,
hogy ennek a szörnyü elemi csapásnak az elháritása milyen rendkivül nehéz. A kormány minden lehető segitséget megad a lakosságnak, hogy megélhetését biztositsa és az elemi csapás elmulása után támogatni fogja az ujjáépitést is.

Bánkut, Nagykamarás, Almáskamarás, Kunágota, Dombegyháza mind szomoru helyzetben van.
A miniszterelnök mindegyik községben megállt és segitséget és támogatást igért a község lakosainak. A miniszterelnök és kisérete a késő esti órákban Battonyáról visszautazott a fővárosba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pacifisták Magyarországon (1914-1915) Pacifisták Magyarországon (1914-1915)
Amennyire sajátossága az első világháborúnak a kezdeti háborús...
Jászi Oszkár a Budapesti Szemlében Jászi Oszkár a Budapesti Szemlében
A „Budapesti Szemle” most megjelent januári füzete számos...
Csalódást keltett a magyar válogatott csapat Csalódást keltett a magyar válogatott csapat
Magyarország – Svédország 3:1 (2:1) 15.000 néző volt kíváncsi...
Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta...
Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg...
Hindenburg nagy horderejü kijelentése Hindenburg nagy horderejü kijelentése
Hindenburg birodalmi elnök vasárnap rendkívül nagyhorderejü...
Nevető bankok – síró gazdák Nevető bankok – síró gazdák
Mégis csak jó világ van nálunk. Ujév óta csupa dicsekvés az ujságok...
Beszakadt a jég a vasúti szerelvények alatt Beszakadt a jég a vasúti szerelvények alatt
Az orosz kormány a csapatszállítások mentül jobban való siettetésére...
A spanyol külpolitika nem változik meg A spanyol külpolitika nem változik meg
A Nemzetközi Sajtó Tudósitója jelenti: Az uj spanyol külügyminiszter...
Véres kardbárbaj Báró Hatvany Bertalan és dr. Boros Ernő orvos között Véres kardbárbaj Báró Hatvany Bertalan és dr. Boros Ernő orvos...
Az este véres kardpárbaj volt a Santelli-féle vívóteremben. A szemben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98