Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Tavaly óta „7:1-re javultak” hölgyatlétáink

A női atlétikai bajnokságokon az eredmények – tavalyhoz viszonyítva – hatalmas javulást mutattak. A nyolc bajnoki szám közül csak a magasugrásban született gyengébb eredmény, míg a többi számban az idei bajnoki eredmények túlszárnyalják a tavalyit.

Amit elsősorban hiányoltunk: az a közönség teljes távolmaradása volt. Kétségbeejtő, hogy nálunk mennyire nincs fogalma a szakszövetségeknek a propagandáról! Évek óta panaszkodnak, hogy az atlétikának nincs közönsége. Persze hogy nincs, amikor úgyszólván suba alatt rendezik meg még a bajnoki viadalt is!

Az utcán egyetlen falragasz sem jelent meg erről a versenyről s a lapokban sem tettek közzé hirdetményt. Tudjuk, hogy ezek a dolgok egyelőre csak ráfizetéssel járnak, mert pénzbe kerülnek, egyszer azonban el kell kezdeni a propagandát, mert anélkül nincs élet, nincs fejlődés…

Nagy hibának tartjuk, hogy a KISOK-kal egyetemben nem szervezték meg a fiatal diáklányok csoportos kijövetelét. Egyetlen diáklányt sem láttunk a két nap alatt a nézőtéren. Pedig a 10, 12, 14 éves lánykáknak kell kedvet csinálni az atlétikához. Vajon miért nem gondolnak erre az illetékesek? A fiatalság távolmaradása a legnagyobb baj, mert rajtuk alapszik az egészséges és természetes utánpótlás.

Szólnunk kell még egy súlyos rendezői hibáról is. A 100 méteres síkfutás érvényes rajtja ugyanis hamis volt. A bajnok Nagy Rózsi alaposan kiszállt a lövés előtt s ezzel már az első métereken eldőlt – mégpedig jogtalanul – a verseny sorsa.

Tolnai Ilona pompás végküzdelemben mellszélességnyire megközelítette Nagy Rózsit, aki 100-on olyan bajnokságot szerzett, melynek sportbeli győztese nem ő, hanem a befutás után sírva fakadt Tolnai Ilona volt. Tolnai külön tragédiája, hogy e sérelem miatt lelkileg letörve, másnap elvesztette a távolugró bajnokságot is s élete első vereségét szenvedte el az ügyes kis Fekete Ilonától.

Az indító Lugosi Józsefnek az volt a szerencséje, hogy Nagy és Tolnai egyazon egyesületben van. Ha történetesen Tolnai másik klubban fut, a botrány elkerülhetetlen lett volna. Így is az eredményhirdetésnél bekiáltottak a nézők:
- Azt is hirdessék ki, mennyivel ugrott ki Nagy Rózsi!

Nagy Rózsi ettől a szépséghibától eltekintve a viadal legjobban szereplő versenyzője volt, amit 12.8-as 100-as és 26.8-as 200-as rekordbeállítása ékesen igazol.

Nagyon tehetséges a kis Fekete Ilona. Kár, hogy agyonhajszolta magát, mert a 100 elő- és döntő, 200 elő- és döntő, magasugró és távolugró verseny véleményünk szerint nemcsak egy ilyen vékony kislánynak, hanem még egy felnőtt férfi atlétának is sok.

Szépen javult tavaly óta a sokoldalú Ipolyi Keller Mária, aki kiváló teniszező, kosárlabdás és atléta. Ha specializálná magát sokkal többre vinné. A mai időkben nem lehet „büntetlenül” többfelé áldozni, hiszen mindenben – így a sportban is – a specializálódás korszakát éljük.

A dobószámokban nem volt küzdelem. Ma Szepesváry súlyban és diszkoszban, illetve Regdánszky gerelyben sokkal jobb a többieknél. Ha Regdánszky megtanul dobni, illetve nem törik meg rohama teljesen a kidobás előtt, a magyar csúcseredmény rövidesen 40 méter felett lesz a gerelyhajításban.

A viadal leggyengébb eredménye a magasugrásban született meg. Sajnos, nincs még csak gyenge utóda sem Kádárné Csák Ibolyának, olimpiai és Európa-bajnoknőnknek. Gyarmathy 145 cm-es bajnoki eredménye nem méltó a többiek, teljesítményéhez. Gyarmathynak is az elforgácsolódás a legnagyobb hibája. Vagy sprinteljen és ugorjék távolt, vagy pedig vesse magát a magasugrásra.

A Hóman Bálint vándordíjat, mint várható volt, nagy tömegével a „Csokor” nyerte meg. A Csokor-gárdából legjobban a Habselyem alakulat szerepelt. A lelkes Holló Béla „lányai” még a vártnál is többet nyújtottak. Fáradtságot nem ismerő munkájáért őt, valamint a kitűnő Simek Ferenc tanárt illeti dicséret. Ők a mai magyar női atlétikának azok az oszlopai, melyeken az egész építmény áll.

Bajnoki eredmények
:
1941
100 m: Gyarmathy (Cs. HABS) 13.2
200 m: Nagy (Cs. HABS) 28.1
80 gát: Ipolyi Keller (NTE) 13.8
Magas: Lieszkovszky 150
Távol: Tolnai 514
Súly: Regdánszky (BBTE) 1141
Diszkosz: Szepesvári (PEAC) 3504
Gerely: Regdánszky (BBTE) 3630

1942
100 m: Nagy (Cs. HABS) 12.8
200 m: Nagy (Cs. HABS) 26.8
80 gát: Ipolyi Keller (NTE) 12.7
Magas: Gyarmathy (DTE) 145
Távol: Fekete (Cs. HABS) 523
Súly: Szepesvári (PEAC) 1182
Diszkosz: Szepesvári (PEAC) 3560
Gerely: Regdánszky (BBTE) 3655

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Csokor Habselyem csapata - Állnak Tóth, Enyedi, Tolnai, Simek tanár, Potykiewicz, Holló Béla szakosztályvezető - Ül Nagy, Fekete, Tolnai II. Nagy Rózsi (jobbra) alaposan kiugrott, de csak mellszélességgel győz Tolnai Ilona előtt Meglepetésre Fekete Ilona nyerte a távolugrást 523 cm-rel Ipolyi Keller Mária megvédte gátfutóbajnoki címét
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az olasz fronton Az olasz fronton
Ujra meg ujra vissza kell térnünk az olasz harctér jellemzéséhez. Nem...
A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt
Az immár hagyományossá váló Bécs-Budapest városok közötti úszóival...
Német arcvonalröviditések a szovjet front három sulypontján Német arcvonalröviditések a szovjet front három sulypontján
Január 21., az arcvonal északi szakaszán, a bolsevisták téli...
Az augusztusi hullócsillagok Az augusztusi hullócsillagok
Azok a földünkhöz mérten végtelenül apró világtestecskék, melyek a...
Rövidek Rövidek
Franciaország és Anglia kormánya ünnepélyesen és hivatalosan...
Gonosztevők szigete Gonosztevők szigete
Szomoru valóság, hogy az emberek még embertársaikkal szemben is meg...
Közgazdasági tanulmány az utcán Közgazdasági tanulmány az utcán
A világ nagyot változott a háboru alatt és különösen nagy az...
Nagy harc indul meg a Társadalombiztositó Intézeti szolgáltatások leszállitása ellen Nagy harc indul meg a Társadalombiztositó Intézeti szolgáltatások...
A közönséget még mindig élénken foglalkoztatja a Társadalombiztositó...
Távol áll tőlünk minden agressziv szándék Távol áll tőlünk minden agressziv szándék
A Neues Wiener Tagblatt beszélgetést közöl Teleki Pál gróf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98