Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Fenyőfától a mustárgázig 2.

Modern harcigázok

Ma mintegy 23-30 fajta harcigázt ismerünk. Mindegyikük ellen tökéletes védelmet nyujt a gázbiztos óvóhely és a gázálarc. A tökéletes harcigáz főfeltétele, hogy nehezebb legyen a levegőnél, tehát jól „ülje meg” az elgázosított terepet. Bármennyire tökéletes is azonban a harcigáz, aránylag csak kisebb területei lehet vele elgázosítani.

Fajtáikra nézve: ingerlő, azaz könnyeztető, és orr-, garatingerlő harcigázok, fojtó harcigázok és hólyaghúzó harcigázok vannak. Az ingerlő harcigázok csoportjában arzénmentes és arzéntartalmú harcigázokat találunk. Halálesetet előidéző egészségrontásra egyik harcigáz sem alkalmas. Az arzéntartalmú harcigázok azonban ételeinket és ivóvizünket meg mérgezik, ha azok nincsenek légmentesen csomagolva.

Az arzénmentes harcigázok közül a kloraceton, a kloracetofonon és a bromaceton, arzéntartalmú harcigázok közül pedig a Klark I. és Klark II. az általánosabban használtak. Különös, megkülönböztető, jellegzetes tulajdonságok hogy az arzénmentes harcigázok a harmadik belélekzésnél már hatnak, de gázmentes levegőn a tünetek azonnal megszűnnek. Az arzéntartalmú harcigázok 15-20 perces lappangási idő után hatnak csak, de a tünetek gázmentes levegőn is - mintegy 20 percig - fokozódnak és csak azután szűnnek meg.

A fojtó harcigázok közül leggyakrabban a klór, a foszgén és a poranyag használatos. Fojtógáztól eredő mérgezet halálos kimenetelű is lehet, mert tüdővizenyőt és ebből kifolyólag előálló szívgyengeséget idéz fel. A mérgezés tünete, hogy a mérgezettnél légszomj lép fel és halálfélelmei vannak. Mesterséges lélegeztetés szigorúan tilos. A sérültet, még ha látszólag kitűnően érzi is magát, s legteljesebb pihenésre helyezzük és minden legkisebb izommunkától is a leggondosabban óvjuk.

A legismertebb hólyaghúzó harcigáz a mustárgáz, amelyet permetező eső alakjában, esetleg leszórt üvegedényekben juttatnak az elgázosítandó terepre. Érintésre is, belélekzésre is mérgező hatást fejt ki. A cseppfolyós mustárgáz cipőn és ruhán keresztül is fertőz. A fertőzés helyén néhány óra mulva égési hólyaghoz hasonló sebzés keletkezik. A mustárgáz-fertőzés nem halálos, de a kifakadt hólyag helyén maradt seb üszkösödésre hajlamos, ha idejekorán nem vesszük valamilyen klóros készítménnyel szakszerű, gondos kezelés alá.

Ha párhuzamot vonunk a történelemelőtti és a legújabb kor háborúi között, láthatjuk, hogy már akkor is a várakba menekült békés polgári lakosságot sujtotta a háború, akárcsak ma. Mégis, mennyivel javult a helyzet ma, amikor nemcsak a már több ízben megszegett hágai egyezmény, hanem megfelelő védőfelszerelések is védenek az elvesztett csaták és területek fölött elkeseredett ellenség esetleges harcigáztámadásai ellen.

A gáztámadás különösen akkor eredményes, ha váratlanul hajtják végre. Magyarország lakossága azonban készülve bátran néz farkasszemet minden ellene irányuló támadással.

Kempelen Géza

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98