Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

Erdélyi nyaralás

Aki Erdélybe utazik, két vonat között választhat. Este személyvonaton próbálhat szerencsét, jól teszi azonban, ha már hetekkel előbb gondoskodik az oda- vissza hálókocsiról, amit csak nagyon nehezen kaphat. Éppen ezért a közönség zöme a Keleti pályaudvarról reggel 7.15- kor induló gyorsvonatot választja. Pesszimisták már félhatkor iparkodnak helyhez jutni, az optimisták 6 óra után mennek ki a pályaudvarra és optimizmusuk jutalmául végig a folyosón állva teszik meg a hosszu utat. Két hét óra a gyorsvonathoz kapcsolva egy nagy termes Pullman- kocsi közeledik, amelyre előre meg lehet venni a számozott helyet. Az ujitás igen kellemes, a kocsi azonban nagyon meleg, mert a nagy üvegablakokat nem lehet leereszteni és csupán a szellőztető kis ablakocskán szűrődhetik be némi levegő.


*
Intünk mindenkit arról, hogy előzetes levelezés nélkül bárhová is utazzék Erdélybe. Sehol nincs üres szoba, és aki Kolozsvárra érkezik, nem kap a szállodákban helyet. Táblás ház van az összes fürdőhelyeken és nagyon sok famíliával előfordult, hogy este érkezve a szabadban töltötte az éjszakát.


*
A Királyhágón tul más a klíma. Ne tévesszen meg senkit a forrón tűző budapesti nap. Tessék meleg kabátot, szvettert, erős cipőt is vinni. Vonatkozik ez különösen a gyergyói magaslati helyekre. Borszéken, 900 m. magasan a tenger szintje fölött naponta fél tucatszor váltakozik az időjárás. Az egyik percben shortban járunk, a másikban lódenkabátban. És ha már itt tartunk: jól jár az, aki egy párnát és meleg takarót visz magával. Sok fürdőhelyen csak egyetlen kis párnát és vékony takarót adnak, az éjszakák pedig nagyon hűvösek.

*
Az erdélyi fürdők és városok élelmiszerellátása változó. Kolozsváron természetesen elégséges és jó a koszt. Borszék nem bővelkedik gasztronómiai cikkekben, viszont Szovátán kifogástalan az ellátás. Ugy látszik, hogy ez mindenütt attól a személytől függ, aki a közellátásról gondoskodni hivatott. A szovátai bőség Marton Zsigmond alispán érdeme, aki felismerve a fürdőhely fontosságát, mindent előteremt, amire szükség van.

*
A kedves Marosvásárhely hemzseg a turistáktól. Strandján a fővárosi szép asszonyok és leányok süttetik magukat. Valóságos kis Innsbruckja lett Marosvásárhely azoknak a turistáknak, akik Szovátát és a távolabbi gyergyói havasokat járják. Senki sem mulasztja el megtekinteni a gyönyörű kulturházat és sok fővárosi szerelmes párt láttunk sétálni a gyönyörű Fő –téren, amelynek csupán egy szépséghibája van: Marosvásárhelynek nincs színháza és a kitűnő Földessy Géza direktor egy- két hónapot moziban játszik társulatával.

*
Szováta legismertebb törzslakója Vaszary Jánosné. Sietünk leszögezni nem Muráti Liliről, hanem az első és elvált Vaszry Jánosnéról van szó, akit mint „Jancsit” ismert a színházi világ. Vaszaryné hármas mesterséget folytat. Tulajdonosa a „Székely bokréta” című üzletnek, amely népi különlegességeket, ezek között pompás erdélyi szőtteseket árul, tulajdonosa egy cukorkaboltnak és egy igen frekventált penziót is vezet. Szakértők azt mondják, hogy Vaszaryné Szováta legnagyobb virilistája.

*
Vaszaryakról lévén szó, el kell mesélnünk, hogy találkoztunk Vaszary János csendes társával Marosvásárhelyen. Csak a beavatottak tudják, hogy amikor Vaszary János két év előtt átvette az Andrássy Színházat, tőkéstársul Kocsárd Manó urat vette maga mellé, aki 30. 000 pengőt adott a vállalkozáshoz, azzal a nobilis kijelentéssel, hogy a pénzt már eleve elveszettnek tekinti, és ha kell, ujabb pénzt is rendelkezésre bocsát. Arról ezután a legnobilisebb csendestárs sem tehet, hogy Vaszarynak nem csak uj pénzre nem volt szüksége, de a 30. 000- hez se nyult és a szezon végén a tőkéstárs igen csinos osztalékot kapott. Vaszary és Kocsárd szerződése most lejárt és a pillanatban nem biztos, hogy meghosszabítják.

*
Szovátán tartózkodik a Nemzeti Színház egyik kiváló színésznője, aki a fürdőorvos tanácsára szorgalmasan betartja a sósvízkurát. Az orvos minap megelégedésének adott kifejezést és tudva, hogy a művésznő férjes asszony, a következő biztató kijelentést tette
- Ha ilyen precízen betartja az utasításaimat, bízvást remélhet egy gyönyörű kisbabát.
A Nemzeti Színház tehetséges színésznője, kissé elpirult. Már több mint egy éve külön él a férjétől, aki a Színészkamara egyik funkcionáriusa.

*
Az erdélyi fürdők támogatása elsősorban Erdély népének, legkiváltképpen pedig a szegénysorsú székelyeknek felsegítését célozza. Így van ez helyesen, nincsen olyan áldozat, amit a székelyekért meg ne kellene hozni. Viszont figyelmeztetnünk kell a székelyeket arra, hogy a fürdőközönséget iparkodjanak akkorára is megtartani, amikor a határok felszabadulnak, és mindenki szabadon választhat külföldi fürdőhelyet.

Az erdélyi fürdők tisztasága nem kifogástalan. A kiszolgálás igen lagymatag, az árak meglehetősen magasak s dühöng a borravalórendszer. A szovátai legfőbb étkezőhelyen, a Kaszinó című étteremben 10 napra 280 pengőért adják a napi háromszori étkezést, tehát Gundelt jóval meghaladó árakon és Gundelt meg sem közelítő nívón.
(h.k.dr.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Erdély egyik nevezetessége a szovátai melegvizű sóstavak. Ezekben a tavakban a víz a napsütéstől 65-70 fokra is felmelegszik, sőt télen sem száll 20 fok alá. A fürdőzők télen-nyáron szívesen felkeresik ezt a nevezetes fürdőhelyet. Vaszary önarcképe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98