Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

Karaki nyerte az első budapesti házak közötti kerékpáros viadalt

Már a kora reggeli órákban melegen tűz a nap, valósággal égett az Andrássy út aszfaltja, mégis több ezer főnyi közönség gyűl össze az Andrássy út árnyas fái alatt, valamint a Bajza utca, Benczúr utca és Bulyovszky utca járdáin, hogy végignézze az első budapesti háztömb körüli kerékpáros versenyt.

Itt vannak a többi sportok képviselői is: az MLSz elnöksége szinte teljes számban megjelent. A cél körül Haragi olimpiai ökölvívó bajnokságunkat látjuk. Néhány atléta is ott sürög a nézők között.

Először az ifjúságiak indulnak neki a távnak. Egy kör pont egy kilométer. Az ifjúságiak versenyében Knob, a Törekvés fiatal tehetsége diadalmaskodik 32 perc 45 másodperces idővel. Gál BSZKRT követi, Irházi Sólyom) Gszel (Postás), Poltz (Sólyom), Szabó (Kispest-Szentlőrinci KK), Filipov (Testvériség) a további sorrend.

Ezután kerül sor a nagyok viadalára. Táv 50 kilométer, minden öt kilométernél részhajrá, ennek pontozása: 5, 3, 2, 1, aki a legtöbb pontot szerzi, az lesz a verseny győztese.

Hatalmas iramban kezd a mezőny. Az első öt kilométer óraátlaga 41.800 méter. De később esik az iram. Főként a 8. és 9. kilométer közben lanyhulnak el. „A kezdeti lendület alábbhagyott – mondja a megafon, amelyen keresztül állandóan tájékoztatják a közönséget a verseny állásáról – a versenyzők a hajrára takarékoskodnak erejükkel.”

Egy kört, melynek távja 1000 méter. 1 perc 36-40 másodperc körül tesznek meg átlagban a versenyzők, de van olyan kör is, ahol 2 percnél is gyengébb a részidő. Annál jobbak azonban az úgynevezett „hajrá”-körök, itt 1:25 mp az átlagos idő, de van 1:22 másodperces 1000 méter is.

Nótás hősies küzdelme

Az első hajrát Karaki nyeri Nótás előtt, aztán Morvai a győztes, majd Nótás, újra Karaki, aztán megint Nótás következik. Közben a 29-ik körben Nótás szökne, de hamarosan befogják a többiek. Ebben a pillanatban Gyurkovics vágtat az élre, az ő szökése sikerül, előbb 50 majd 100-150 méter az előnye, így nyeri a 30 és 35. kilométernél levő hajrákat, de aztán nem bírja az iramot és hamarosan beolvad a mezőnybe.

Az izgalmak 25 km után kezdődtek. Előbb Kucseráról érkezik hír, hogy feladta a versenyt, itt a magyarázat is: Morvai gépe rossz. Kucsera kerékpárján folytatja tovább a versenyt. Azután Liszkai, aki a verseny győztesének ígérkezett, esik vissza, kereket kell cserélnie. Valami baj is történhetett vele, mert a térde sérültnek látszik.

Majd Nótás hiányzik az élmezőnyből, ő is gépet cserél. Most kezdődik csak az igazi küzdelem. Egy-kettőre szétnyílik a mezőny, már csak alig páran vannak az élen. Nótás és Liszkai hátránya körülbelül 700 méter. 30 km-nél még Nótás vezetett 18 ponttal, de azután, úgy látszik, hogy végleg kiesik a versenyből.

Nótás azonban nem hagyja magát. Liszkaival váltott vezetéssel törnek az él után, a közönség fergeteges biztatása közben egyre közelebb nyomulnak. 45 km-nél egyforma a pontszáma Karakinak és Nótásnak. De még mintegy 80 méterrel hátrább van Nótás. A cél előtt két körrel azonban eléri az élmezőnyt s mikor az utolsó kört megkezdi, már ő van az élen.

Izgalom feszül a levegőben. Az nyeri a versenyt, aki előbb végez a hajrában. Már, úgy látszik hogy Nótás hősies küzdelme eredményes lesz. De hiába: az emberfeletti hajsza elfogyasztotta minden erejét. Az utolsó hajrát Karaki nyeri. Nótás pedig az 5-6-ik helyen fut át a célon.

A közönség lelkesen ünnepli a győztest és Nótást. Már hirdetik is az eredményt: 1. Karaki (BSZKRT) 23 pont. 2. Nótás (Postás) 18 pont, 3. Kiss (Kispest-Szentlőrinci KK) 14 pont, 4. Gyurkovics (WMTK) 13 p., 5. Éles (FTC) 10 p., 6. Farkas (Törekvés) 8 p.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A győztes Karaki.jpg Az első budapesti háztömbkörüli kerékpárverseny mezőnye a célfordulóban.jpg Kerékpárosok a házak között.jpg Vida László, a gyorsleventék edzője gratulál Knobnak. Jobbra tőle Gál látható.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Benczur Gyula Benczur Gyula
Kilenc éve múlt, hogy Münchenben új értékelését kísérelték meg...
A gazdasági különválás hullámverése A gazdasági különválás hullámverése
Gazdasági konjunkturákkal foglalkozni gyakran élvezetes, de minden...
Bemutatók Bemutatók
Nem könnyű Szomory egy darabjáról olyat mondani, amit más darabjairól...
Asszimiláció és irodalom Asszimiláció és irodalom
Schöpflin Aladárnak fenti címmel a Nyugatban közölt tanulmánya nem...
Várták az uj királyt Várták az uj királyt
Nagyon sokan várták a királyt kedden reggel, úgyszólván hajnalban,...
Nagyatádiék ellenzékbe kerülnek Nagyatádiék ellenzékbe kerülnek
Az uj Bethlen-kabinet, amely szombaton a délutáni órákban megalakult,...
Erélyes kormányintézkedések a közellátás és az árkérdés terén Erélyes kormányintézkedések a közellátás és az árkérdés...
Szombaton délelőtt minisztertanács fogadta el azt a javaslatot, amely...
Cambridge – Oxford evezősverseny Cambridge – Oxford evezősverseny
Putney és Mortlake között a Themsén dőlt el április hó 7-én e...
Az új orosz forradalom Az új orosz forradalom
Oroszország ismét válságos napokat él. Krenszkiék és ellenfeleik közt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98