Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

Magyarország 1943. évi atlétikai bajnokságai

Országalapító Szent Királyunk ünnepén a tudományegyetemiek jól előkészített sporttelepén mérte erejét a magyar atléták színe-java, hogy eldöntse, kit illet meg erre az évre a büszke bajnoki cím.

Talán még soha nem tellett ilyen nagy örömünk a vidéki őshumusz talaján termett fiatalokban. A fiatalság zárt sorokban menetel előre, hogy az élet örök ritmusának megfelelően átvegye az őt megillető helyet. Se szeri, se száma a tehetséges fiataloknak. A magyar atlétika jövőjét igen rózsás színben látjuk. Bizonyos, hogyha eljő a béke építő korszaka, a magyar atlétika soha nem látott magasságba szökken.

A bajnoki viadal első számú hőse a 20 éves rákosligeti Bánhalmi Ferenc

Kezdjük a sort azzal, aki valósággal elkápráztatott tudásával. Bánhalmi Ferenc, a MOVERTSE 20 esztendős futója, már az első napon megmutatta, hogy mennyit javult gyorsasága, hiszen a bágyasztó déli ellenszélben 10.9-et futott 100 méteren. Másnap a 400-as előfutamban ő futotta a legjobb időt – 50.1-et – , majd a döntőben pazar küzdelemben hallatlanul okosan osztva be erejét, a 399-ik méteren érte utol Görkóit, hogy aztán azt 48.9 mp-es ragyogó idővel utasítsa a második helyre.

Bánhalmi külsőleg az amerikai Carre emlékeztet. Zömök, jó izomzatú atléta, aki minden dicséretet megérdemlő mestere, Paulinyi Jenő testnevelő tanár további útmutatásai alapján arra hivatott, hogy Kovács József 47.7 mp-es csúcseredményét adja át a múltnak.

400-asaink javulására jellemző, hogy az előfutamok során kilencen futottak 51 mp-en belül. Farkas 50.8-al, Vadas és Nagy pedig 50.9 el nem tudott a döntőbe kerülni! A döntőben Bánhalmi, Görkói, Marosi és a műegyetemi Balogh 50 másodperces időn belül ért célba, tehát pompás a válogatott 4x400-as csapatunk.

5000 méteren öt atlétánk futott 15 percen belül!

Szép versenyt és igen jó időeredményeket hozott az 5000 méteres síkfutó bajnokság, melyet a hosszútávra átnyergelt egykori 800 méteres Európa-bajnok. Szabó Miklós, fölényesen nyert meg. Legalább 10 másodpere maradt benne. Kívüle Szilágyi, Kelen, a jól küzdő Esztergomi és Németh futott 15 percen belül.

Távfutó sportunk egyetlen, de nagy baja, hogy mai nagyjaink után közel 15 esztendős űr tátong. Hiányzik a közvetlen utánpótlás. Hová lett a szépen indult Pataky, a fiatalon eltűnt Simon? Az egészen fiatalok, élükön a salgótarjáni Feledivel tehetségesek, de azért nagy a baj a közvetlen utánpótlás hiánya.

MAC – BBTE 6:4

A két nagy ellenlábas küzdelméből ezúttal a kék-sárgák kerültek ki győztesen. A budaiak gárdája éppen a bajnokságra fogott ki rossz napot. Görkói 400-on, Hidas 400 gáton, Szilágyi 5000 méteren, vagy a 3000 m-es akadályban, sőt Szigetvári dr 200 méteren bajnok lehetett volna. Budai szemszögből – sajnos – az öt „félig biztos” számból egyet sem nyertek meg. Hisszük: Pericht Rudi bátyánkat majd kárpótolják más szép győzelmekkel, védencei.

A szegedi Szántó József kellő stílus birtokában máris 190 fölött ugrálna

A magasugrásban váratlan, de megérdemelt győzelmet aratott az SzVSE Szántója. Tisztán ugrotta a 185 centiméteres magasságot, ami – honi szempontból a ma – kitűnő eredmény. Ha Simpson Róbert itt lenne még, s rá tudná szoktatni a fiatal szegedi ugrót a „rolling style” rejtelmeire, egy-kettőre 190 fölött lenne a szegedi vasutasok újdonsült bajnoka. Ruganyos, jó szíve van... csak aztán le ne sikkadjon Cserna módjára vidéken.

Marosi „catch as catch can” alapon győzte le az újpesti Hírest 800 méteren

A viadal második legszebb száma a 800 méteres síkfutás volt. Minden dicséretet megérdemel a MAC-ista Farkas 54.1-es első 400-áért, mellyel nem hagyta aludni sokszor ballagva kezdő ellenfeleit.

700 méterig korrekt versenyt láttunk. Az egyenesbe való befordulás pillanatában azonban Marosi balkarjával előbb meglökte Hírest, majd a lilafehérek bajnokáról valósággal úgy lökte el magát, mint egy gyorsúszó az uszoda faláról. Híres kizökkent ritmusából s nagy harcban centiméterekkel alul maradt.

Csodáljuk, hogy a versenybíró ezt a nagy szabálytalanságot nem látta. De vajjon hova nézett a kérdéses pillanatban a pályabíró! Vadas István, az UTE lelkes oktatója, joggal panaszolta nékünk az ilyfajta versenyzés visszataszító voltát.

Nagyszerűek a fiatal 800-as és 1500-as futóink

800-on Soltész Ungvári Levente Egylet 1:56.6-ot. Baranyai DIMÁVAG 1:56.7-et. Almási BLE 1:56.8-at, Nagy TFSE pedig 1:56.9-et futott, míg 1500 méteren Garay BLE 3:59.8-at, Almási BLE 4:00.8-at. Schott Győri ETO 4:01-et, Mikuska SzEAC 4:04-et, Baranyai DiMÁVAG 4:06-ot ért el.

Ezek az eredmények a legszebb jövőt sejtetik középtávon. Dicséretes a veszprémi Serényi fölényes győzelme is. A vidék! S megint a vidék. Ezen áll, vagy bukik atlétikánk. A jelek szerint nemcsak áll, hanem remekül áll ezen a téren atlétikánk.

Pelsőczy, Rákhely, Kiss, Görkói, Marosi és Németvári ragyogó formában van

A bajnoki viadalon érte el – igen okos előkészülettel csúcsformáját – Pelsőczy, Rákhely, Kiss, Görkói, Marosi és Németvári. A kis Pelsőczy érzésünk szerint jó néhány évre megőrzi a kék-sárga istálló számára a gyorsfutó hegemóniát nagy elődei Jankovich István, Krepuska Géza, Rózsahegyi Gusztáv, Nagy Géza és Gyenes Gyula nyomdokain haladva.

A Danuvia-gyár fiatal tisztviselője máris a közönség egyik kedvence. Komoly, szorgalmas s ami a fő, igen tehetséges atléta. Rákhely nagyszerűen dobált. Volt egy hajszállal kitépett 67-es gerelydobása, de súllyal is 14.25-öt s bajnoki 3-ik helyezési ért el.

A gátfutó Kiss az első 200-on amerikai stílusban futott. Ha megnő állóképessége egy-kettőre 53-as futóvá válik. Pompásan szaladt Görkói „Hanzi” 400-on. Kerek 49-es ideje hosszú éveken át elegendő lett volnia a bajnoki cím megszerzéséhez. Marosi is szépen ment mind 800-on, mind 400-on, csak szokjék le „vilóbúri” fogásairól. Németvári 15.14-es dobása azt igazolta, hogy méltán vezet ma az európai súlylökők listáján.

Hölgyatlétáink visszaestek tavaly óta

A nyolc hölgybajnoki számban idén idén csak a távolugrásban született a tavalyinál jobb eredmény. Igaz, hogy Regdánszky átigazolás alatt áll s hogy Szepesvári beteg, no meg Nagy Rózsit 100-on kiállították, de ennek ellenére többet vártunk a gyengébb nem képviselőitől.

Dicséretes az idén, 30 éves korában kezdő Bártfayné magasugró győzelme. A Habselyem atlétanője – hatéves kisfia örömére – lett bajnokká. Eddig csak kézilabdázott s most már 150-es eredménye is van. Vajon mit ugrott volna, ha tíz év előtt kezdi? S vajon hány ilyen őstehetség sikkad el az ismeretlenség homályában?

Szépen szerepelt a fiatal MAC hölgygárda. Alig pár hónapot ez a szakosztály s máris két bajnokságot szerzett Fekete révén (100 m és távol), egy 3-ik helyet gerelyben (Némethné), továbbá 4-ik helyet 80 gáton (Szvitek) és egy 5-ik helyet 200 m-en (Szabó)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Híres UTE 1500-on első, 800-on második, 3000-es akadályban pedig harmadik lett.jpg Bánhalmi Ferenc, a 400-as bajnok mesterével Paulinyi Jenővel.jpg Németvári BSZKRT ismét 15 méteren felül dobta a súlygolyót.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98