Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1943 | Augusztus

Hollandia a szélmalmok és facipők hazája 1.

Hollandia területe alig háromszorosa Pest megyének. Ezen a kis területen azonban nyolc és félmillió lakos - a volt trianoni Magyarországénak megfelelő lakosság - van összezsúfolódva. Az ország élete a mostani háború előtt nagyrészt a gazdag tengerentúli gyarmatok élelmiszer- és nyersanyagkészleteire volt alapozva; a gyarmatok elvesztése óta azonban a kis Hollandia súlyos megpróbáltatásokon megy keresztüli.

Ahogy a legtöbb külföldi a gulyásra és a csárdásra gondol, ha Magyarországról hall, ugyanúgy nekünk, magyaroknak, a szélmalom, a tulipán és a facipő jut eszünkbe, amikor Hollandiáról olvasunk. Azonkívül eszünkbe jut az a sok magyar kisgyermek, aki a szomorú végű világháború után második otthont talált Hollandiában, a jószívű és kedves hollandi mamák védőszárnyai alatt. Hollandia a közé a kevés európai ország közé tartozott, amelyek az első világháborút boldog semlegesekként nézték végig.

Ez a maroknyi kis nép több mint száz éve kívülmaradt minden európai háborúságon, de ugyanekkor élet-halálharcot folytatón egyetlen halálos ellenségével: a viharos tengerrel. Hollandia partjait már évezredek, sőt talán százezredek óta pusztító erejű vihardagályok rombolják. Valamikor, a földtörténeti idők ködbevesző messzeségében, a hollandi partok előtt elterülő Északi-tenger még nem volt ilyen ádáz ellensége Hollandia területének.

Abban az időben Anglia és Franciaország között, a mai Calaisi-szoros helyén szárazföldi kapcsolat volt, úgyhogy a hollandi partok előtt elterülő tengerrész tulajdonképpen csendes tengeröbölnek számított. Amikor azonban Anglia elszakadt az európai szárazföldtől, az újonnan támadt rés miatt rendkívül megnövekedett a dagály ereje és kezdetét vette a hollandi partok fokozatos elmosása. Pontos képünk csak a történelmi időkről van.

Krisztus születése táján Hollandia területe még a Friz-szigeteket is magába foglalta; az azóta eltelt kétezer esztendő során azonban elvesztette a Wadden-zee és az IJssel-tó hatalmas területét. Azt a területveszteséget, amelyet Hollandia csak az utóbbi nyolc évszázadban elszenvedett, legalább 9000 négyzetkilométerre becsülik, nem sokkal kevesebbre, mint amekkora egész Pestmegye területe.

Ha azonban még azt is tekintetbe vesszük, hogy Hollandia mai területe kereken 34,000 négyzetkilométer, a 9000 négyzetkilométeres területveszteség az ország negyedrészének felel meg. Olyan óriási természeti csapás ez, mintha Magyarország nyugati részét az Árpádházi királyok idejében egy Ausztria területén elterülő nagy tenger kezdte volna ostromolni és a mai napig egész Dunántúlt és Horvátországot elöntötte volna.

Életképek hollandiából

Jókedvű jegyespár. Már a hozzá nem értő szem is sejti, hogy ez a két vidám hollandi valami nevezetes eseményhez öltözött ki ilyen ünnepélyesen. Nem csoda, hogy még a hosszú pipaszárra is díszes szalagot kötöttek, mert hiszen tulajdon esküvőjükre cicomázták fel magukat.

Frissitő ital a násznépnek.
Mint valami hatalmas népkonyhán, úgy osztják a nagy üstben főtt italt a lakodalmas vendégeknek. A megelégedetten mosolygó arcok is elárulják, hogy ez még igazi békeital: finom jávai kávé, amelyet évek óta gondosan őriztek a nevezetes alkalomra.

Különleges tornagyakorlatok? A jókedvűen mosolygó arcok mutatják, hogy itt valami tréfás dologról van szó. Ez is egy lakodalmi különlegesség, az úgynevezett „bo-joa, bo-nei” nevű népi tánc, amely egyetlen vidéki lakodalomról sem maradhat el a násznép nagy mulatságára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Holland tehén A násznép hollandiában Holland jegyespár Holland népi tánc Frissítő ital a násznépnek a jávai kávé Hollandia térképe
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kaleidographok Kaleidographok
A kaleidoskop, a mely első formájában Brewstertől ered, ismeretes...
A fekete nap A fekete nap
Az antant újabb nagy támadása augusztus 8-án kezdődött. A Somme folyó...
A kétlelkü Oroszország A kétlelkü Oroszország
Íme: megint a játék. "A cselszövő, a ki vele a világot meglepte" és...
Védjük meg a sajtószabadságot Védjük meg a sajtószabadságot
Már mindenkinek volt egyszer ideje gondolkozni azon mi lenne, ha egy...
Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a háromnapos árviz pusztitása! Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a...
Tokaj alsó részét, leginkább a szegénység utcáit borította el az...
A selmeczbányai akadémia áthelyezése A selmeczbányai akadémia áthelyezése
A selmeczbányai bányszati és erdészeti főiskola tanári testülete...
Trepov tábornok halála Trepov tábornok halála
Trepov tábornok szeptember 14-ikén Péterhofban meghalt. Trepov már...
Halassy, a vízipóló világbajnok fényes esküvője Halassy, a vízipóló világbajnok fényes esküvője
Délután 4 óra. Az újpesti plébániatemplomban ember ember hátán....
Ki volt, -  hogy halt meg Ki volt, - hogy halt meg
Kedves, okos, jó Pádi! Amit azoknak adtál, akiknek a líra kell: édes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98