Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

A totális háborúról

Berlin, jauár 24.

Német haditudósitó a "sztalingrádi pokolról"

"A sztalingrádi pokolról” cimen egy német haditudósító a következőket irja:

,,1942 augusztus 21-én kezdődött a Sztalingrádért folyó csata. E csata vérgőzös levegőjében alakult ki annak a harcosnak tipusa, akiról most képet próbálok festeni: a sztalingrádi harcosénak. A sztalingrádi harcosok minden poklon keresztülmentek és megérezték, hogy ez a csata teljesen más volt, mint az összes többi ütközetek, amelyeket eddig megvivtak.


A német támadó szellem nem bénult meg, de az emberi erőnek is vannak határai, mivel azok a katonák, akik a nyári offenziva alatt maguk előtt kergették a bolsevistákat, vívták meg a sztalingrádi csatát is. Sok hadosztály végigküzdötte előzőleg a kemény téli csatát és ott volt a charkovi ütközetben is. Ezeket a katonákat hónapokon át nem váltották le és nem is lehetett, mivel a háboru minden hónapban uj feladatokat hozott.


A sztalingrádi harcosok mindentől elszakadtak és minden hidat leromboltak maguk mögött. Csak a háborunak és a parancsnak élnek. Érzelmeik skálája kicsi lett. Lelkük természetesen nem nyomorodott el, de bezárult. Csak a katonaösztön maradt éber bennünk.

 

A német sztalingrádi harcos nem tört meg, mert minden kiállott, amit csak a háború egyáltalán hozhat. A sztalingrádi harcos önmagát mulja felül. A sztalingrádi csata a Don és Volga közötti szteppén, amelyről már gyakran azt hittük, hogy hevessége nem fokozható, még csak most érte el a fehérenizzás csucspontját."


A Völkischer Beobachter a ,,totális háboruról”
Berlin, január 24.
(Német Távirati Iroda.) A Völkischer Beobachter vasárnapi száma ,,Totális háboru” cim alatt közli főszerkesztőjének, Weiss őrnagynak a keleti hadszintér katonai helyzetével foglalkozó vezércikkét. A cikk a többi közt így szól:
Nem a megnyert csaták száma dönt végül a háboruban a győzelem vagy vereség kérdésében, hanem az a nemzeti idealizmus, amely az akarat és a bizalom rendíthetetlen tömbjévé kovácsolja össze az arcvonalat és azt otthont.


Keleten a német véderő most áll a második téli csatában. A bolsevista hadvezetés ismét megpróbálja kihasználni az alkalmat arra, hogy összeroppantsa a német arcvonalat. A Szovjetunió ismét téli támadásra indul, amelynek méretei a legnagyobbak. A német katonáknak elkeseredett és nehéz harcokban kell védekezniök olyan ellenség ellen, amely tömegseregeinek harcászati és műszaki bevetésében sokat tanul és amely a végsőkre el van szánva.

 

Nem kétséges: Ebben a háboruban a bolsevista hadsereg lett a német legmakacsabb ellenfele A keleti arcvonal most a legkeményebb próbának van kitéve, amely előtt valaha is állott egy hadsereg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A sztalingrádi szovjet ellentámadás térképe Repül a gránát Sztalingrádi romrészlet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98