Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Vasárnap nagy razzia volt a fővárosi strandokon és pestkörnyéki weekendtelepeken

Többszáz igazoltatott ellen indult eljárás


Rekord nyári vasárnapi forgalma volt a strandfürdőknek


Meleg vasárnap reggel köszöntötte a budapestieket, akik boldog örömmel áramlottak a strandok felé, hogy az egész heti munka után kiélvezzék ennek a nyári napnak örömeit. Azok a tiz és huszezrek akiknek módjuk volt, már szombaton elsiettek a fővárosból a és a dunamenti weekend- telepek szombat este teljesen megteltek. Vasárnap reggel 7 órakor nyitottak a budapesti strandfürdők, pénztáraik előtt azonban félhét óra tájt gyülekezni kezdett már a közönség. A Hétfő Reggel munkatársa sorra járta a budapesti strandfürdőket.


Először a Szent Gellért Hullámfürdőbe látogattunk el. Délelőtt kilenc órakor a hőmérséklet árnyékában már 29 fok fölé emelkedett, s a fürdő ebben az időben a teltház képét mutatta. Ugyszólván mozogni sem lehetett a hullámfürdőben és a fürdő vezetőségének számitása szerint mintegy kétezer ember szorongott már ekkor a hullámfürdőben és a hozzá tartozó pezsgőfürdőben. A thermálfürdő kabinjait is a strandolók foglalták el.


Hasonló volt a zsufoltság a Széchenyi- strandfürdőben is. Délelőtt 10 órakor közel ötezer ember strandolt, valamennyi kabin megtelt ugy, hogy a thermálfürdő kabinjait itt is megnyitották és a déli órákban már 7500 látogatója volt a Széchenyi – strandfürdőnek.


A margitszigeti strandfürdőben fél 11- re ugyancsak elfogytak az üres kabinok, s az ujonnan jöttek számára csupán fogasokat tudtak adni, Ez Budapest legnagyobb strandfürdője, amely 18- 20.000 embert is be tud fogadni és az esti órákig a fürdő vezetőségének számitása szerint feltétlenül megfordul a strandfürdőn ennyi ember. A legerősebb nyári nap forgalmát érik el tehát vasárnap a budapesti strandfürdők.


A Petőfi - tér előtti Dunauszoda vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuját, a még hüvös Duna viz sem tudta elriasztani ennek az uszodának régi törzsközönségét, s koradélelőtti órákban itt is valamennyi kabin megtelt, annak ellenére, hogy a belépődíjat, valamint a törülköző és fürdőnadrág kölcsönzési diját a mult évvel szemben emelték.


A zsufoltságig megtelt strandfürdők látogató közönsége enyhe kifejezéssel élve nagyon vegyes volt. A főváros városgazdasági szakbizottságának közelmultban tartott ülésén ezt szóvá is tették és kifogásolták, hogy a régi szolidan viselkedő törzsközönséget a budapesti uszodákból, strandokról olyan elemek szorítják ki, akik viselkedésükkel megbotránkoztatják a sportoló és üdülést kereső közönséget.


Az ülésen dr. Némethy Károly tanácselnök bejelentette, hogy ezek ellen a botrányosan viselkedő és erkölcsi érzékükben meglazult elemek ellen a budapesti államrendőrség főkapitányságának segitségét kérték. Vasárnap délelőtt azután a rendőrség erélyesen végig razziázta a budapesti strandfürdőket, de a weekendtelepek átfésülésére is sor került. A rendőrség dunai kapitánysága, a csendőrség és a detektivtestület közösen végezte a nagyszabásu ellenőrzést. Először a nyilvános fürdőket vizsgálták át, mindenkit igazoltattak. Ezután motorcsónakon a dunai strandokat és weekendtelepeket kerestek fel. A pestkörnyéki községekben ezt a munkát a csendőrök végezték el.

 

Az általános razzia során több körözött bünöző, tolvaj került rendőrkézre, de akadt szépszámmal a hálóban olyan is, akinek itt tartózkodása nem indokolt és nem kivánatos. Ezeket toloncházba vitték. Többszáz igazoltatott ellen indult eljárás. A főváros felkeresésére a rendőrség egyébként elhatározta, hogy a fürdők, strandok és weekendtelepek ellenőrzését a nyári idényben többször megismétli és megtisztitja azokat az oda nem való elemektől.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boldogság a strandon Mussolini a strandon Strandkosztümök 1935 Kánikulában zsúfoltak a budapesti strandfürdők
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar vízipólócsapat nyerte a Klebelsberg-kupát A magyar vízipólócsapat nyerte a Klebelsberg-kupát
Nagy magyar diadal! Egy hétig izgultunk, drukkoltunk és féltünk, hogy...
Dr. Domony Móric Dr. Domony Móric
Ő Felsége, a király, Dr. Domony Móricnak, a Magyar folyam- és...
A dahomeji király meghalt A dahomeji király meghalt
Behanzin király deczember 9-én Algirban meghalt. Az elhunyt Dahomej,...
Színház és stílus Színház és stílus
Bécsben most itt játszik, az ő zsidó akadémiai színházával, a...
Léghajók és repülőgépek Léghajók és repülőgépek
A miről ezer mérnök és százszorannyi laikus eddig csak ábrándozott: a...
Friedrichék birálják a kormányt Friedrichék birálják a kormányt
Friedrich István pártja, a Keresztény Ellenzék a budapesti déli...
A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Nemzeti művelődésünk eredményeinek s emlékeinek megőrzője, a Nemzeti...
Osztrák önkény az állatkivitel kapcsán Osztrák önkény az állatkivitel kapcsán
A kivitel szempontjából a gabonánál ma már sokkal fontosabb az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98